TBMM'de, Almanya Federal Meclisi'nin Ermeni Soykırımı tasarısını onaylaması sonrası AKP, CHP, MHP'nin imzaladığı bildiri okundu. Bildiride, Alman Parlamentosu’nda alınan karar kınanarak kabul edilemeyeceği bildirildi.
AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ortak açıklamayı ayrı ayrı okudu. Bildiride; "Asılsız Ermeni iddialarını esas alan kararı şiddetle kınıyoruz" denildi. Bildiriyi vekiller ayakta alkışlarken HDP'liler buna katılmadı.
Bildiriyi imzalamayan HDP'nin Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemlerinin Türkiye kamuoyunda bir beklenti yarattığını söyleyerek, “Maalesef, bu süreç içerisinde bunu gerçekleştiremediğimiz için şu anda, dediğim gibi, dünya parlamentolarından gelecek olan karar süreçlerini deklarasyon metinleriyle kınayıp çözüm arayan bir pozisyonu, bir siyasi tavrı Parlamento tartışıyor. Biz bu tavrın çözüm getirmediği ve doğru olmadığı kanaatindeyiz. Alman Parlamentosunun kendi iradesiyle ortaya koyduğu karar süreciyle ilgili de açıklama yapması gereken ya da süreci takip etmesi gereken kurumun Dışişleri ve Hükûmet olduğu kanaatindeyiz” diye konuştu.
Üç partinin imza attığı ortak bildiride şöyle denildi: “Almanya Federal Meclisi’nin 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun yaşanan tehcir ile ilgili asılsız Ermeni iddialarını esas alan haksız kararını yüce Türk milletinin temsilcisi olan bizler kabul etmiyor, esefle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz. Bu adaletsiz ve mesnetsiz kararın kabulü, milletimizde derin bir infiale yol açmıştır. Almanya Federal Meclisi’nin 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan tehcirle ilgili taraflı, seçici ve asılsız Ermeni iddialarını esas alan kararı tarihi ve hukuki geçerliliği yoktur. Almanya Federal Meclisi bu kararıyla kendini tarihçilerin ve uluslararası mahkemelerin yerine koyarak, tarih yazmak ve soykırım gibi ciddi bir suç hakkında hüküm vermekle, hem insan haklarını hem adaleti hem de tarih ve hukuku hiçe saymıştır. Bu tarihe ve geleceğe karşı hata olan karar, Türkiye- Almanya ilişkilerini mutlaka etkileyecek, aradaki dostluk köprülerine zarar verecektir. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti hükümetini gerekli tedbir ve kararları almaya davet ederken, kadim menfaatlerimizi haleldar edecek girişimler karşısında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde her türlü desteğe hazır olduğumuzu ifade ederiz. Bizler bugüne kadar bazı ülkelerin parlamentolarında kabul edilen 1915 olayları hakkındaki asılsız soykırım iddialarını meşrulaştırmayı içeren karar, açıklama ve yasalar ile bundan sonra girişilebilecek tasarrufları tarihi gerçeklerin ve uluslararası hukukun ihlali olarak gördüğümüzü, tanımadığımızı ve hiçbir zaman tanımayacağımızı güçlü bir şekilde ifade ediyoruz.”