HABER MERKEZİ - AKP'nin "darbe" girişimi olan "dokunulmazlıkların kaldırılması" teklifinin ikinci tur oylaması yarın gerçekleşecek. İkinci tur oylamada AKP'nin yanı sıra MHP'den firenin artabileceği konuşulurken, değişiklik önerisinin herhangi bir maddesi 330'un altında oy alırsa düşmüş olacak. Böylesi bir durumda, AKP'nin öneriyi geri çekmesi de olasılıklar dâhilinde. Ancak yarın için sürpriz olabilecek bir durum ise CHP'nin tavrının değişmesi noktasında. CHP'nin birinci turdaki oylama sonuçlarını baz alıp değişikliğin referanduma götürülmesini "Kamuoyuna anlatamayız" düşüncesiyle göze alamayabileceği ve ikinci turda tekliften yana tavır alabileceği tartışılmaya başlandı.
HDP'de önemli toplantı
Yarınki oylamanın sonuçları, sıcağı sıcağına hafta sonu toplanacak olan Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu'na taşınacak. Oylamadan çıkacak sonuca göre, HDP bundan sonraki tavrını burada tartışmaya açacak ve izlenecek yol belirlenecek.
CHP teslim olmamalı
Gelinen aşamayı değerlendiren HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de, CHP'nin "referandumdan kaçmak için evet diyebileceği" ihtimali üzerinde durarak, şunları söyledi: "Özellikle CHP milletvekillerinin referandum ihtimali baskı altına alıp evet oyu vermeye zorlama eğilim var. Referandumun ülkeyi daha da kamplaştıracağı, doğrudur. Ama bunun yolu Cumhurbaşkanı'nın dayatmalarına teslim olup evet oyunu referandum sınırının üzerine çıkarmak, son oylamada evet verenlerin ülkeyi yeni bir kaosa sürüklememek için daha akıllıca ve vicdanlarının sesini dinleyerek, hareket etmelerinden geçer. Adeta referandumla korkutup, 'evet'e razı etme stratejisi izleniyor. AKP milletvekilleri de baskın seçime götürme tehdidiyle iradeleri üzerinde baskı oluşturuluyor"
Anayasa Mahkemesi'ne gidilebilir
Teklife ilişkin oylamaların "gizli oylama" olmasına rağmen ilk tur oylamada kimi AKP'lilerin açık bir şekilde oylarını kullandığı görüntülere de değinen Bilgen, bunun Anayasa'ya aykırı olduğu belirterek, bu anlamda yargı yoluna gidilmesi gerektiğini de söyledi. Bilgen, "Neredeyse başbakanın oyunu göstererek, kullanmaya zorlandığı bir meclis oylamasının Anayasa açıkça aykırılığı ortadadır. Oylamalardan sonra konunun hem usul itibariyle hem de içerik dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'ne taşınması gerekiyor. Bunun için de en az 110 milletvekilinin imzası gerekiyor" derken, bu konuda HDP olarak da gerekli girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.
Toplumsal muhalefet sesini yükseltmeli
Bilgen, son olarak da "Bugün yarın bütün milletvekillerine yönelik özellikle kişisel ilişki kurulabilen CHP ve AKP'li vekillere 'hayır' oyu kullanmaya dönük çağrı mesajları son derece önemlidir. Sivil toplum ya da parti örgütleri üzerinden milletvekillerine yönelik bu tür girişimlerin geçmişte sonuç alıcı olduğu bilinmektedir. Sonuç ne olursa olsun yarından itibaren de toplumsal muhalefetin hayatın her yerinde sesini yükseltmesi kaçınılmazdır" dedi.
(DİHA)