HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen Dersim Katliamı’nın 84. yılı sebebiyle 2018 yılında Meclis’e sunduğu Kanun teklifini hatırlattı. Özen, 4 Mayıs’ın ‘Dersim Katliamı’nda Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ ilan edilmesi için Meclis Başkanlığına Kanun Teklifi sunmuştu.
HDP’li Zeynel Özen, 4 Mayıs 1937’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin en karanlık tarihlerinden biri olduğunu ifade ederek “Biliyorsunuz ki bu Cumhuriyet kurulurken tekçi bir zihniyet ile kuruldu. Özellikle de tek dil, tek din, tek ırk üzerine şekillendi. Bunun için 1921 yılında Koçgiri ile başlayan katliamdan sonra 25 Aralık 1935 yılında ‘Tedip ve Tenkil Kanunu çıkarıldı” dedi.
‘Tedip ve Tenkil Kanunu’nun Dersim Katliamı’nın zeminini oluşturduğunu belirten Zeynel Özen, “4 Mayıs 1937 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Dersim Harekatı kararı alındı. Yani o dönemde o coğrafyada yaşayan Kürt, Alevi, Kızılbaş nüfusunu bir şekilde katledip oradan göç ettirilmesi amaçlandı. Katliamda binlerce Kürt Alevi katledildi, geri kalanlar da sürgüne gönderildi veya kimsesiz kalan çocuklar belgelerde de çıktığı gibi bazı ailelere evlatlık olarak verildi” ifadelerini kullandı.
“DERSİM HAREKATI BİR SOYKIRIM GİRİŞİMİDİR”
Milletvekili Zeynel Özen, “Bu soykırım ile hiçbir zaman yüzleşilmedi” diyerek 15 Ekim 2018’de TBMM’ye verdiği Kanun Teklifine ilişkin 3 yıl süre geçmesine rağmen cevap verilmediğini vurguladı. Özen, söz konusu Kanun Teklifini her yıl Meclis’e sunacaklarını söyleyerek şunları ifade etti:
“Yani yüzleşme ve özür dilenmesi, araştırılması, özellikle de Seyit Rıza ve yoldaşlarının mezar yerinin tespit edilmesi için kanun teklifi vermiştik. Fakat bu kanun teklifi gündeme alınmadığı gibi biz de her yıl teklifi tekrarladık.
Bizler bu olayların gerçek yüzünü biliyoruz. Aslında Hitler’in Yahudilere karşı yaptığı o soykırımdan önce Almanya bu katliama da ortak oldu. Binlerce ton zehirli gazın Almanya’dan, uçakların Amerika’dan alınıp ve bunların kullanıldığını biliyoruz. Belgeleri ile kanıtlandı. Dersim harekatı çok önceden hazırlanmış bir soykırımdır.
Bugün itibarıyla tüm şehitlerimizi saygı ile anıyorum. Mutlaka ve mutlaka bizlerin bu soykırımı gündeme getirip, hatta gündemden hiç düşürmeyip katliamla yüzleşilmesi gerektiğini ve tarihi gerçeklerin de ortaya çıkmasını sağlamak zorundayız.”
(Pirha)