Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 'Munzur Gözeleri peyzaj projesi hukuka ve vicdana aykırıdır'

'Munzur Gözeleri peyzaj projesi hukuka ve vicdana aykırıdır'

11 Haziran 2020, 11:11

“Munzur Gözeleri peyzaj projesi hukuka ve vicdana aykırıdır. Bu bölgelerde herhangi bir şekilde insan etkileşimine dönük faaliyetler yürütülmesi yasak”

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, Ovacık’ta bulunan Munzur Gözeleri’nin yapılaşma durumuna ilişkin PİRHA‘ya konuştu.

Yıldırım, “Munzur Gözeleri bilindiği üzere Munzur Vadisi Milli Parkı’nın temel kaynak değeri Munzur Nehri’nin kaynaklarından bir tanesi. Bulunduğumuz bu saha 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunları Hükümlerine göre 2003 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından birinci derecede doğal SİT alanı ilan edildi. Şimdi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararlarına göre birinci derecede doğal sit alanları bilimsel amaçlı çalışmaları dışında aynen muhafaza edilecek alanlar” ifadelerini kullandı.

“İBADET DIŞINDA İNSAN ETKİLEŞİMİNE KAPATILMALI”

Bu bölgelerde herhangi bir şekilde insan etkileşimine dönük faaliyetler yürütülmesi, piknik yapılması, suya girilmesi, peyzajına etki edilmesi, jeolojisine, topografyasına etki edilmesinin yasak olduğunun altını çizen Yıldırım, “Buna karşı burası birinci derece doğal SİT alanı olduktan sonra SİT alanı girişine herhangi bir uyarıcı tabela bugüne kadar konulmadı. 17 yıldır burası korunaksız halde. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun ilke kararına göre uyarıcı levhanın konulması, alan kılavuzu konulması, alana ilişkin bilgilendirme içeren yaklaşımların gerçekleştirilmesi ve buranın insan etkileşimine ibadet dışında kapatılması gerektiği halde bu yapılmadı” dedi.

“PROJE HUKUKA AYKIRI”

Munzur Gözeleri’nin ibadet alanı olmasına dikkat çeken Yıldırım, “Buranın Jeolojisi, peyzajına etki edilmeden insanlar geçmişten beri büyük bir saygıyla, sükûnetle giriş bölgede büyük asırlık meşe ağacının olduğu yerde ibadetlerini yapıyordu. Mum yakıyorlardı, dua edip lokmalarını dağıtıyorlardı. Gelinen aşama itibariyle burada maalesef Fırat Kalkınma Ajansı’nın bir projesi söz konusudur. Peyzaj deniliyor ama maalesef SİT alanı sınırları içerisinde yapılar ön görülüyor. Hukuken yasak” diye konuştu.

“BİYOLOJİK ATIK SU TESİSİ YAPILMALI”

Bölgede biyolojik atık su tesisinin gerekliliğine değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Ziyaret Köyü ve diğer köylerin buradaki beşeri faaliyetler sonucu oluşan atıkların her hangi bir arıtmaya tabi tutulmadan Munzur’a karıştığını biliyoruz. Burada peyzaj düzenlemesi yapılacağına Ovacıkta biyolojik atık su tesisi yapılmalıdır. Aksi taktirde Munzur Nehri’nin suyun temel eko sistemi bozulur. Bu akarsu içerisinde yaşayan endemik bir alabalık türü var. Yine bölgede su samurları var. Bu suyun eko sistemi bozulursa bunlardan zarar görür. Munzur Vadisi Milli Parkındaki yaban hayatı faunası da bu sudan içiyor. Bu suyun kirlenmesi halinde onlar da ağır şekilde zarar görür.”

“DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE ALINMALI”

Munzur Vadisi Milli Parkı’nın, Gözelerden itibaren Dünya Kültür Mirası listesine alınmasını isteyen Avukat Barış Yıldırım, “Bizler bu konuda geçmişte bir dava da açtık. Dava hala devam ediyor. Buranın korunarak gelecek kuşaklara aktarılması yerine, burada çok sayıda tesis öngörülmesi, proje yapılması hem hukuka aykırı, hem de insanlık vicdanına aykırı. Dünya Kültürel ve Doğal Mirası korunması sözleşmesinin de ihlalidir” diyerek sözlerini tamamladı.

Bu haber 376 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..