Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Saray'ın basına yönelik saldırılarına tepki gösterdi.
Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen basın emekçileri, "Basın varsa özgür toplum vardır" yazılı pankart ile basına yönelik saldırılara tepki gösteren dövizler taşıdı.
TGS Genel Başkanı Ufuk Güç, Birleşmiş Milletler'in 1993 yılında, özgür ve bağımsız bir basın için 3 Mayıs'ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul ettiğini hatırlattı.
'HABERLERİMİZİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Güç, "Ama bugün, ne basın özgürlüğünün ne de ifade özgürlüğünün olmadığı bir ülke olarak, 3 Mayıs'ı karşılıyoruz" dedi.
Basının özgür olmadığının altını çizen Güç, 3 Mayıs'ın ancak basının direndiği gün olarak kabul edilebileceğini belirtti. İfade özgürlüğünün yanı sıra tüm hak ve özgürlüklerin askıya alındığı bir ülkede yaşandığına dikkat çeken Güç, "Geçtiğimiz yıllarda 19'a kadar gerileyen tutuklu gazeteciler, terörle mücadele bahanesiyle 33'lere yükseldi" diye konuştu.
7 Haziran seçimlerinin ardından, Kürdistan'da başlayan Saray savaşı ile birlikte özellikle Kürt gazetecilerin hedef alındığını kaydeden Güç, "Haber yaptığımız için tehdit ediliyoruz, hakaret işitiyor, dövülüyor, tutuklanıyoruz. Buna rağmen gerçekleri açığa çıkarmaktan vazgeçmiyoruz. Gazeteciliği suç haline getirmek isteyenlere inat, 3 Mayıs'ta tüm dünyada 140 ülkeden, 600 gazetecinin meslek örgütüyle beraber sokağa çıktık" dedi.
Neoliberal politikalar nedeniyle gazeteciliğin kutlanamadığının ve sadece protesto edildiğinin altını çizen Güç, "Bugün 'gazetecilik suç değildir' diyor, tutuklu meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Yılmıyoruz. Baskılar karşısında yılmayacağız, haberlerimizi yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
'DAYANIŞMA İLE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE GELİŞME SAĞLARIZ'
Eyleme destek için katılan Özgür Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Eş Genel Başkanı Hakkı Boltan, basın özgürlüğünün dayanışmayla gerçekleşeceğini ifade etti ve Türkiye'de basın özgürlüğünün olmadığını dile getirdi.
Boltan, gazetecilerin Batı'da karşılaştığı baskı ile Kürdistan'da yaşanan sıkıntıların çok farklı olduğunu ifade etti. "Birleşerek, dayanışma yakalarsak, ileriye doğru basının özgürlüğünde gelişme imkanı sağlamış oluruz" şeklinde konuşan Botan, tutuklu DİHA muhabirlerine dikkat çekti.
Botan, Özgür Gündem Gazetesi'ne açılan davaları hatırlattı, "Tüm kuruluşlarımız baskı altındadır, çalışamaz hale getirilecek şekilde baskılar vardır" dedi. Basın cephesinden bir nöbet eyleminin başlatıldığını duyurdu.