Koronavirüs (Kovid-19) salgını etkisini sürdürerek devam ederken, bugün dünya basınının gündeminde öne çıkan haberleri derledik. Brezilya’da giderek kritik hale gelen virüsle birlikte ABD’de ciddi durumda ilerleyen salgın ortasında Trump’a yönelik eleştiriler öne çıkarken, Fransa’daki yeni sağlık planı, İspanya’da kısıtlama tedbirlerinde yeni aşamaya geçiş, Türkiye’nin turizm için yeniden açılma planları dikkat çeken gündem başlıkları oldu.
NYT’DEN TRUMP’A SERT ELEŞTİRİLER
The New York Times gazetesinde, ABD’de koronavirüs ölümleri 100 bine yaklaşırken, Balkan Donald Trump’ın tweet atıp, golf oynaması eleştirisi konusu oldu. Kaleme alınan haberde “Trump’ın Amerika’da ölümler 100 bine yaklaşırken golf oynaması ile öfkeye neden oldu. Başkan Trump’ın konvoyu Virginya’daki golf kulübü önüne park ettiğinde bir grup protestocu girişte ellerinde ‘Ben önemsiyorum. Ya sen’ yazılı dövizlerle bekliyordu. Ülkede ölümler altı haneli sayılar ulaşmışken kendinden öncekileri hep golf oynamakla eleştiren başkan hafta sonunu golf sahasında geçirdi. Bu Trump’ın asla ulaşılamayacağını düşündüğü bir ölüm oranıydı. Şubat sonunda, gerçek rakamları olduğundan az göstererek ABD’de sadece 15 koronavirüs vakası olduğunu söylemiş ve ‘Bu birkaç gün içinde sıfıra düşecek’ diye eklemişti. Amerikan başkanlığı tarihinde bundan daha feci boyutta yanlış bir tahmin görülmedi” ifadeleri yer aldı.
Gazetede Trump’ın Brezilya’dan ABD’ye seyahatleri yasakladığı bilgisine de yer verildi. Bu konudaki haberde, “Dünya çapında ülkeler hava yollarını yeniden başlatmak için mücadele veriyor. ABD, Brezilya’dan gelişleri durdururken Hindistan’da yurtiçi uçuşlar yeniden başladı. ABD’ye uçuşların yasaklandığı diğer ülkeler arasında Çin ve AB ülkeleri bulunuyor” denildi.
REUTERS: ÇİN-ABD GERİLİMİ TIRMANIYOR
Reuters da, Çin-ABD gerilimine odaklandı. Konuya ilişkin servis edilen haberlerde “Çin, Hong Kong’a olan ilgilerini küçümsemeye devam ederse ABD’ye karşı gerekli adımları atacaklarını söylüyor” ve “Çin, ABD’nin Çin menşeili havayollarına olan kısıtlamalarına karşı çıkıyor” bilgileri paylaşıldı.
TÜRKİYE ‘YENİ BAŞLANGIÇ’ HAZIRLIĞI
Alman Tagesschau gazetesinde ise, “Korona zamanlarında turizm. Türkiye yeni başlangıca hazırlanıyor” başlıklı haber dikkat çekti. Haberde, “Haziran’da Türkiye’deki uluslararası turizmin yeniden başlaması bekleniyor ve özellikle Almanya’da gelen turistler ilgiyle karşılanacak. Ama çoğu otel işletmecisi kendilerine sunulan belirsiz kurallar konusunda kafa karışıklığı yaşıyor” denildi.
Turizmin yeniden açılmasına ilişkin otellerde sağlık tedbirlerini içeren yönergeye ilişkin “Genel taslak yok” denilen gazete haberinde şu bilgiler yer aldı: “Kimse Turizm Bakanlığı’nın tedbir kataloğunun tamamını görmüşe benzemiyor. Bakan Mehmet Ersoy ‘Şeffaf bir sertifika programı başlattık. Kriterleri yayınlandı ve parça parça yayınlanmaya devam edecek. Haziran’dan itibaren otellerin hızla sertifikalandığını göreceksiniz’ diye duyuruyor. Fakat otel yöneticisi Şevki Erdoğan buna inanmıyor: ‘Bu mümkün değil. Ekipleri 350 otele nasıl sertifika verecekmiş? Sezon neredeyse geldi’ diyor. Haziran ortasına kadar Alman hükümeti yurttaşlarını yurtdışına gitmeme konusunda uyarıyor. Ancak Türkiye yaz sezonu boyunca bu kararı kaldırmak istiyor.”
İSPANYA KAPILARI TEMMUZ’DA AÇACAK
The Guardian’da da koronavirüsünden etkilenen İspanya’nın turizmi sektörü üzerinde duruldu. Ülkenin turizm bakanının Temmuz’dan itibaren yabancı turistlerin İspanya’da tatil planlayabileceği yönündeki açıklamalarını duyuran gazete, “Yabancı turistler ülkeye vardıktan sonra iki hafta kendilerini karantinaya almaları gerekecek. İspanya’nın ekonomisi ciddi şekilde turizme dayanıyor. Ülke kilitlenme tedbirlerini yavaş yavaş kaldırırken yabancı ziyaretçiler için karantina uygulaması ikinci dalga salgının başlamaması için sürdürülüyor. Başbakan Pedro Sanchez Cumartesi günü ‘İspanya’nın turizme ihtiyacı var ve turizmin hem gidilen hem de gelinen ülkede güvenliğe ihtiyacı var’ demişti” diye yazdı.
ROYAL SOCİETY: HAZIRLIKLI OLALIM
Guardian’da yer alan dikkat çekici bir diğer yazı “Herkes ‘bilimi takip etmek’ istiyor. Ama birilerini suçlayarak zaman harcayamayız” başlıklı haber oldu. Gazete, “politikalardaki başarısızlıklar yüzünden bilim insanları günah keçisi olmamalı” diyen The Royal Society Başkanı ve bilim insanı Venki Ramakrishnan’ın şu yorumlarına dikkat çekti: “Krizin ortasında en önemli şey elimizdeki kanıtlar ışığında neler yapıyor olduğumuzu sürekli gözden geçirmektir. Eğer kendimizi yanlış bir yolu takip etmiş olarak bulursak, değerli zamanı birilerini suçlayarak ve ağız dalaşı yaparak geçiremeyiz. Özellikle, böylesi belirsiz bir durumda verdikleri kimi tavsiyeler için bilim insanlarını suçlamak bilimin nasıl çalıştığına dair temel bir yanlış anlaşılmaya işaret eder (…) Hem hükümetler hem de bilim insanları yeni kanıtlar daha farklı ya da daha iyi bir şey yapmamız gerektiğini gösterdiğinde bunu anlamalı, neden politika değiştirmek zorunda olduğumuzu açıklamalı ve hemen taktik değiştirilmeli. Virüse bağlı bir salgının en büyük tehdidimiz olduğunu bildiğimiz halde ve İngiltere buna hazır olduğunu düşündüğü halde, açık ki hazır değildik. Bu pandemideki hatalarımızdan ve başarılarımızdan öğrenmeliyiz ki, gelmesi kaçınılmaz olan diğer salgın için daha hazırlıklı olalım.”
FRANSA’DA SİSTEM YENİLENECEK
Fransa’da, hükümetin, ulusal zenginliğin yüzde 20’sine tekabül eden 450 milyar euroyu pandemi krizinde seferber ettiğini yazan Le Monde, “Ségur de la santé" adlı sağlık kararnamesini gündeme taşıdı. Haberde “Başbakan Eouard Philippe ve Sağlık Bakanı Olivier Véran, video-konferans yoluyla sağlık dünyasından 300 temsilciyle yeni sağlık paketi üzerine ilk danışma toplantısını gerçekleştirecek. Bu paket ile Fransız sağlık sisteminin yeniden kurulması planlanıyor” ifadeleri yer aldı.
İSPANYA’DA YENİ AŞAMA
El Pais, İspanya’nın Pazartesi’den itibaren pandemi sürecindeki kısıtlama tedbirlerinin birinci ve ikinci aşamalarına geçeceğini yazdı. Gazete, Madrid ve Barselona’da 11 milyondan fazla insanın dışarı çıkacağını ve 10 kişi sınırlamasıyla aileleriyle bulaşabileceğini duyurdu.
Çeviri: Mezopotamya Ajansı