Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Memleketimiz, geleceğimiz ve yerel tohum

Memleketimiz, geleceğimiz ve yerel tohum

29 Nisan 2020, 17:11

"Ve biz bu bölgelerin yurtdışındaki insanları bu “Tohum Bankası”nın oluşması için katkı sunmalıyız. Bu hiç te zor bir durum değil ve bunu yapmamız gerekir."Burhan KOCAMAN*

Deerli arkadalar bir önerim olacak. Günün koulları bize bir görev dayatmaktadır. Önerimi sunmadan önce bölgemizi tanımlamak istiyorum.

Bu tanımlamada eksik ve yetmezlikler olabilir. Yanlış ve eksik isimler de yazmış olabilirim. Ama çoğumuz biliyoruz ki bölgemizde bulunan her kent, köy, dağ ve vadinin bir tarihi ve otantik adı var. Bunların tam doğru adlarını ilerde birlikte buluruz ve birlikte karara balarız. Çok detaylı köy ve yer isimlerine yer vermedim. Genel bir çerçeve çizmeye çalıştım. Hep birlikte ilerde tam bir krokisini çıkarırız, hem de tarihi ve otantik isimleriyle birlikte.

Aaıda saydıım alanlar memleketimizin kuzey bölgelerini kapsamaktadır. Şimdi üzerinde durmamız gereken çok önemli başka bir konu var. Önce bölgelerimizi tanıyalım ve sonra genel isim koyalım. Ama asıl amaç mevcut durumda size sunacaım bir önerim olacak.

BRANLIX:

Karakoçan, Kovancılar ve Palu üçgenindeki köyleri kapsar ve kısmen Çarsencek’i de içine alır.

OX:

Oxi deresi boyunca köyleri, Peri nehirine kadar,
Karakoçan merkez, Qruce Daı’nın güney ve batısını içine alır.

PÊR VADS:

Mazgirt, Ceme Zênê, Oxciyan, Xolxol, Hergep, Nazimiye, Herdif, Bilica, Kii ve Seyitli yaylası, Adaklı’nın güney ve batı Köyleri. Amarêc, Qoan daları, Hêndresi Çêrm ve kuzeyindeki Ricik ve Qızılcubuxa kadar ki alanlar.

KORBO (GAZ):

Pêri vadisinin kuzeyi ile Sencek’in güney batı ve batısını kapsayan da köylerinden oluan alan.

SENCEK:

Bingöl’ün kuzey batısındaki köyler Korboğ’un dou etekleridir. Dünyanın en güzel içme suları diye bilirim ki bu yukarda saydığım bölgelerde ki bu dağlardadır ve bu dağların bir kısmı aynı zamanda Munzurların dou uzantılarını olutururlar.

Evet… imdi çok ciddi ve zorunlu bir görevle karşı karşıyayız. Kendimizi, çocuklarımızı ve Doamızı korumalıyız.

Bunu için en önemli ey:

YEREL TOHUMumuzu korumalıyız. Hep birlikte bu konuya el atmalıyız. Kimde yerel tohum varsa bunu mutlaka ekmeli ve çoaltılmalı.

MEMLEKETİMİZ

En önemli görevimiz bu konuda yukarıda saydığım bölgelerimizde tarımın yapılmasına destek sunmaktır. Bunu yapabiliriz. Bu saydıım bölgelerimizde yeterince tarım ve hayvancılık alanları vardır. İnsan gücünün de yeterli olduuna inanıyorum. Geriye üç ey kalıyor planlamak motive etmek ve destek sunmak.

Yüzlerce ailemiz yurtdıında ve memlekete bo duran tarlaları ve çayırları vardır. Bunları hiç bir karılık istemeden iki-üç yıllıına ekip biçmek isteyenlere verebilmeliler.

Tüm bu ilerin planlama ve organizasyonunu ülkede iki önemli sivil toplum kuruluumuz ve yurtdıındaki komitemiz yapabilir.

* KARDEF (Karakoçan Dernekleri Federasyonu) merkezi İstanbul’da.

* KAYY-DER (Kiî, Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu, Sosyal Yardımlama ve Dayanıma Dernei) merkezi İstanbul’da.

* Yurtdıındaki Karakoçanlılar İnsiyatifi.

Bu inisiyatif genişletilebilir. Bu üç önemli kurumumuz bir TOHUM BANKASI oluturmak için yöredeki esnafdan da destek alarak gercekletirebilir.

Buday, arpa, mısır, domates, salatalık, biber, patates, kavun, karpuz ve bölgemizde yetien tüm tahılların ve sebzelerin bir TOHUM BANKASI KURULMALI.

Ve biz bu bölgelerin yurtdıındaki insanları bu “Tohum Bankası”nın oluması için katkı sunmalıyız. Bu hiç te zor bir durum değil ve bunu yapmamız gerekir.

Bunu yaparsak hiç devletten bir beklenti içine girmeden kendi olanaklarımızla geleceğimizi kurtarmı olacağız ve bu bir balangıç olur, sonrası da gelir.

KARDEF ve KAYY-DER bu konuya el atmalılar. Yurtdışındaki insanlarımız da bu projeye mutlaka destek sunmaları gerekir.

Ekmek isteyenlere tarlalarını vermeleri çok anlamlı ve yararlı bir yaklaım olur.

Yukarda belirtiim gibi bu KARDEF ve KAYY-DER’in ortak oluturacağı Tohum Bankası için gereken desteği de biz sunmalıyız.

Bu Tohum Bankası aynı zamanda tarlaların ekmek isteyip de parası olmayanlara traktör temin edebilmelidir.

Hasat zamanı büyük ölçekte tohum alanlar aldıı tohumun aynısını getirip yerine koymalıdır.

Deerli arkadalar daha sonraki yazılarımızda bölgemizin ekonomik kaynaklarını, tarihi ve turistik potansiyelini, yurtdıı olanaklarını, eğitim ve iş yaratma potansiyelimizi tatışalım…

Hepinize umutlu ve dayanışmalı yarınlar dilerim.

(*) Karakoçan (DEP) Eski Belediye Eş Başkanı

Ö.Politika

Bu haber 342 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..