Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da son 24 saatte 73 kişi daha hayatını kaybetti. Yapılan 20 bin 65 testin yüzde 15’i pozitif çıktı; 3 bin 135 yeni vakayla sayı 27 bin 69’a ulaştı. Dramatik tırmanışı sürdüren Türkiye, 7 temel tedbir konusunda ayak diretiyor.
Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da, koronavirüsü nedeniyle son 24 saatte 73 kişi daha yaşamını yitirdi, toplam can kaybı 574’e yükseldi. Son 24 saatte 34 bin 135 pozitif vaka daha tespit edildi ve toplam vaka sayısı 27 bini aştı.
Açıklanan günlük vaka ve ölümler şöyle:
Yükseliş seyri sürüyor
Vaka/gün/test/ölüm oranına göre yukarıdaki grafikte de görüldüğü gibi Türkiye, istikrarlı tırmanışını sürdürüyor. Başından itibaren gayri ciddi yaklaşan ve siyasi hesaplar yapan Türk hükümeti, tedbirlerini de gecikmeli ve taksitle almayı sürdürüyor, hatta bazım tedbirlerini de çocuk ve genç işçilerde olduğu gibi revize ediyor. Bilim insanların ve meslek örgütlerinin önerilerini dikkate almayan Türk hükümeti, nüfusa göre test sayısında da yeterli artışı sağlayamadı.
Geç kalınıyor
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Başkanı Prof. Dr. Pınar Okyay, Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda ve bir bilim kurulunun danışmanlığında bazı tedbirlerin geç alındığını söyledi. Salgınla mücadele etmenin en iyi yolunun toplumsal güven sağlamak olduğunu dile getiren Okyay, toplumsal güveni sağlamanın yolunun şeffaflıktan geçtiğini söyledi. Okyay, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımların detaylandırılarak devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye’de vakaların görüldüğü ülkeler tanımlanır tanımlanmaz bu ülkelerle uçuşların ivedi bir şekilde kapatılmadığını hatırlatan Okyay, testlerin ilk zamanlar tek merkezde yapılması ve sonuçların geç alınmasıyla ortaya çıkan riske dikkat çekti. MA’dan Zemo Ağgöz’e konuşan Okyay, şunları dile getirdi: “Bu süreç hasta kişilerin sağlam kişilerle teması sayesinde yerel yayılım söz konusu olmuştur. Temaslı takipleri ile ilgili halen aksayan hususlar var”
Hastalığın kontrol altında tutulmasında hastane boyutundan çok toplumsal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirten Okyay, şunları aktardı: “Elbette hastaların tanı ve tedavi süreçleri ile ilgili çalışmalara gereksinim var. Elbette hastane yatak kapasitelerimiz, personel kapasitelerimizin güçlendirilmesi son derece önemli. Ancak toplumsal önlemler alınmadığı sürece pek çok kişinin hastalığa yakalanacağını öngörmeli, ne kadar çok olanaklarımız olursa olsun bunun ihtiyacı asla karşılamayacağını bilmemiz gerekir. Bu noktada kritik olan husus salgının iyi yönetilmesine dayanmaktadır. Elde edilen verilerle devamlı değerlendirmeler yapmak ve bu değerlendirmeler ışığında ek ne önlem almak gerekiyorsa onların belirlenmesi önemli olacaktır.”
7 tedbirden imtina ediyor
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Salgın ile etkin mücadelede halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için 7 önlem” başlığı altında taleplerini açıklamıştı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin 7 tedbir talebi şöyle:
Türk Tabipler Birliği (TTB) vb bazı kurumlar ise gerek vakaların ve gerekse can kayıplarının açıklanan rakamların üstünde olduğu görüşünde..