Geçtiğimiz yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan Halk Eğitim Merkezleri tarafından cemevlerinde ya da derneklerde yani kamu kurumu olmayan yerlerde verilen semah, halk oyunları, bağlama kurslarına öğretmen veriliyordu.
Ancak bu yıl Halk Eğitim Merkezi’ne yapılan başvurularda müfredatın değiştiği gerekçesiyle kamu kurumu dışında herhangi bir yere öğretmen verilemeyeceğini, kurs vermek isteyen yerlerin ise kendi bütçelerinden ödemeleri gerçekleştireceği belirtildi.
Müfredata göre; ‘İş Birliği Çalışmalarında Temel Hususlar’ bölümünde yer alan; ‘İş birliği kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerindeki tüm masraflar; iş birliği yapılacak özel, resmi kurum ve kuruluş veya sivil toplum kuruluşu tarafından karşılanır, ancak ihtiyaç duyulan hallerde bakanlık veya il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünce karşılanabilecek masraflara ilişkin olarak iş birliği belgesi düzenlenmeden önce merkezde bakan onayı, taşrada valilik onayı alınır’ denildi.
“ÖĞRETMEN İÇİN YAPTIĞIMIZ BAŞVURULAR REDDEDİLDİ”
İzmir’de adını vermek istemeyen bir cemevi yöneticisi, cemevlerinde geçmiş yıllarda halk oyunları, semah kursları ve kadın korosu, saz kursları eğitimi verildiğini ve bunun için Halk Eğitim’e başvuruda bulunarak, Halk Eğitim’in de gelerek yer tespiti yaptıktan sonra öğretmenlerin verildiğini aktardı. Geçen yıl Halk Eğitim Merkezi’nin iki öğretmen gönderdiğini belirterek bu yıl yaptıkları başvuruların reddedilmesini şöyle değerlendirdi:
“Bu sene bunu devam ettirmek adına kursiyerlerimizin başvurularını aldık, başvurularımız geçen seneye göre bir kat daha arttı. Bu kurumumuzda bu eğitimi tekrar vermek adına kendilerine başvuru yaptığımda müfredatın değiştiğini, yeni müfredata göre de ‘eğer Halk Eğitim’den öğretmen talep edilecekse verilecek kurumlar sadece devletin okulu ya da kamunun binası olacak’ dediler. Yani ya belediyeye ait bir kurumda ya da okullara ait bir kurumda verilebilecek. Aksi taktirde Halk Eğitim böyle bir öğretmen ve böyle bir hizmet vermeyecek.
‘Peki biz bunu nasıl vereceğiz?’ diye sorduğumuzda da ‘kendiniz dışarıdan hoca alıp özel olarak verebilirsiniz’ dediler. Bizim kurumlarımız kendi ayakları üstünde zor duruyor. Paralı öğretmen tutma imkanımız yok. ‘Başka bir yolu olmaz mı?’ dediğimizde ise valilikten özel bir izin alabileceğimizi, izin olduğunda bu işin mümkün olabileceğini söylediler.”
Cemevi yöneticisi, bu durumun bütün Türkiye’de aynı olduğunu ve bunun için Alevi kurumlarının bu konuyla ilgili harekete geçmeleri çağrısında bulundu.