Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersim’de dört duvar arasında barışın yolunu gözlüyor

Dersim’de dört duvar arasında barışın yolunu gözlüyor

01 Ekim 2019, 18:16

Köylerinin boşaltılması sonrası Dersim’de bir apartmanda dört duvar arasında yaşamak zorunda kalan Hatice Dönmez, özlem duyduğu topraklarına dönebilmek için ‘Barış’ın yolunu gözlüyor.

Dört dağı da kalekollar ve karakollarca birbirine ve orada yaşayanlara yasaklanan Dersim insanı, on yıllarca olduğu gibi kendi toprağında hala bu yasakların zorluklarını yaşıyor.

Köyüne yasaklar ve baskılar yüzünden gidemeyen Hatice Dönmez, hayatını Dersim merkezde bir apartman katında dört duvar arasında geçirmek zorunda kalmış.

Kapısına gelene verdiği ekmekten dolayı, yardım ve yataklık suçlaması ile mahkemelere düşen, 20 gün cezaevinde kalan Hatice Ana, baskılar yüzünden köyünü terk etmek zorunda kalmış.

Evinin balkonunda yeni çıkmış dolunaya dua eden Hatice Ana, ardından da sürgünlüğünü hissettiği türküyü mırıldanıp başlıyor anlatmaya.

“HER TARAFTA YASAK VAR”

Ata ana topraklarında hayatın, kendilerine bu kadar zehir edilmesinin haklı öfkesini ve çaresizliğini yaşayan Hatice Dönmez, “Şimdi her tarafta yasak var. Ne odun kesebiliyoruz, ne ot biçebiliyoruz, ne koyun bakabiliyoruz. Her taraf yasak bölge olmuş. Şaşırdık kaldık ne yapalım” diyor.

Tek isteklerinin barış içinde güzel günlerde yaşamak olduğunu ifade eden Hatice Ana , “Köylerimize geri dönmek istiyoruz. Ama gidemiyoruz. Bir yerden bir yere gideceğiz dört kere durdurup soruyorlar: ‘Nereye gittin, nasıl gittin, ne yaptın?’ diye. Şaşırdık kaldık” diyor.

Ailesinden dört kişinin cezaevinde olduğunu belirten Hatice Ana, “Barış olsun. Gençler cezaevinden çıksın. Herkes kendi yaşamını sürsün. Ancak kardeşlik gelirse rahat ederiz ” diye ifade ediyor.

Sevim KAHRAMAN/DERSİM

Bu haber 362 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..