Kullanım ömrü tükenmiş ve dönemin şartlarına göre imal edilmiş afet konutları gelinen noktada ciddi olarak can güvenliğini tehdit etmekteydi. 2012 yılının başlarında bu durumun farkında olan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü mahallede “Kentsel Dönüşümün” faydalarını anlatan afişler asarak TOKİ yolu ile bu konutların dönüştürülmesi için çalışmalarına başladı.
Belediyemiz bu süreçte GABB de desteğiyle Gazik Mahallesinde bir anket çalışması yapılarak durum tespiti yapıldı. Bu anketin genel olarak önümüze koyduğu sonuçları şöyle özetleyebiliriz:
1. Konutların yenilenmesinin çok acil bir ihtiyaçtır.
2. Mahalle sakinleri başka bir mahallede yaşamak istemiyorlar.
3. Gelir durumlarının orta ve alt düzeyde.
4. TOKİ yolu ile bir kentsel dönüşüme kesinlikle sıcak bakılmıyor.
Bu sonuçların kesin olarak önümüze koyduğu şey TOKİ yolu ile olmayan bir dönüşümün gerekliliği ve can güvenliği açısından binaların yenilenmesinin zorunluluğuydu. Bu veriler sonucunda mahallelinin kendi konutunu yenilemesinin teşvik edilmesinin en uygun çözüm olduğu sonucuna varıldı. Bu süreçte yenilemenin bir “kentsel dönüşüm”ün olumsuz sonuçlarını doğurmaması için yapılacak konutların mahallenin düzenli ayrık nizam yapısını değiştirmemesi, yan bahçe boşluklarının korunması, yapılacak yeni düzenlemede ekmek pişirme gibi ihtiyaçların karşılanacağı alanların düşünülmesi gibi ilkeler belirlendi.
Mahalle genelinde Halk toplantıları yapılarak maliyet analizleri yapılarak gelir durumu ve aile büyüklükleri düşünüldüğünde yaklaşık 240 m2 oturumu olan 5 katlı binaların hem ihtiyacı karşılayacağı tespiti yapıldı ve belediyemizce bu şekilde mimari projeler çizdirildi.
Bu noktadan sonra üç kez mahalle toplantısı yapılarak binalarını yıkıp yenileyenlere belediyenin projeleri ücretsiz sağlayacağı hiçbir harç alınmayacağı anlatıldı. TOKİ tipi bir dönüşümü istemiyorlarsa Belediyenin sunduğu bu teşviki önemsemeleri ve projeyi sahiplenmeleri gerektiği vurgusu sık sık yapıldı. Mahalleli zaten TOKİ yolu ile dönüşümü istemediği için projemiz sahiplenildi, belediyenin projeyi ısrarla ve devamlı anlatarak insanları özendirmesi gibi etkenlerinde bina sahipleri sonucunda gelinen noktada 2015 sonu 60 bina sahibi binalarını yıkarak yenilme işlemini başlattı.
GAZİK mahallemizde devam inşaatlar İnsanımızın insiyatif TOKİ ye bırakılmadığı zaman belediyelerin yönettiği süreçleri sahiplendiğini kanıtıdır.