Ermeni Soykırımı’nın 101. yıldönümünde soykırım mağdurları Tünel’de yapılan kitlesel oturma eylemiyle anıldı. Katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kardeşi Hosrof Dink, zorunlu askerlik yaptığı sırada öldürülen Sevag Şahin Balıkçı'nın ailesinin katıldığı anmada, Türk devletinin “soykırımla yüzleş” çağrısı yinelendi. Yüzler “Unutmayacağız, yaşatacağız, vazgeçmeyeceğiz” mesajı verdi.
Durde Platformu öncülüğünde Ermeni Soykırımı mağdurları Taksim Tünel Meydanı’nda anıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı anma öncesi, meydana akın eden yüzlerce kişi, “Ermeni Soykırımı’nın mağdurlarını anıyoruz… Bazı yaralar zamanla iyileşmez 24 Nisan 1915” ve üzerinde katledilen Ermeni aydınlarının fotoğraflarının yer aldığı “Soykırım kurbanlarını saygıyla anıyoruz” pankartının arkasında yerini aldı. Anmaya, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kardeşi Hosrof Dink, zorunlu askerlik yaptığı sırada öldürülen Sevag Şahin Balıkçı'nın ailesi, demokrasi güçlerinin yanı sıra Fransız Senatör ve Fransa’daki Ermenilerle Dostluk Grubu Başkanı Philippe Kaltanbach, İngiliz Parlamenter Julie Ward Mep, Avrupa Irkçılığa Karşı Taban Hareketi Başkanı Benjamin Abtan katıldı. Saatler 19.15’i gösterdiğinde mumlar ve kırmızı karanfillerle donatılan meydanda sessiz oturma eylemi başladı. Opera Sanatçısı Leman Stehn, Ermeni ezgileri seslendirdiği oturumda, duygulu anlar yaşandı. Bu yılki açıklamayı Durde Platformu aktivisti Emel Kamu okudu.
101 YIL ÖNCE BUGÜN…
1915’şn üzerinden tam 101 yıl geçtiğini hatırlatan Kamu, “101 yıl önce bugün, Ermeni halkına vurulan o çok ağır darbenin ilk adımları atılmaya başlandı. 24 Nisan’da aralarında milletvekillerinin, doktorların, gazetecilerin, hukukçuların, işçilerin, aydın ve sanatçıların olduğu 220 kişi gözaltına alındı. Ermeni halkının 220 evladı, bir daha geri dönemeyecekleri bir yolculuğa zorlandılar. İttihat ve Terakki adlı örgüt, yüz binlerce Ermeni’nin katledildiği soykırım sürecinin düğmesine bastı” dedi.
Türkiye’nin, Uluslararası Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ülke olmasına rağmen Ermeni soykırımı hala inkâr ettiğini vurgulayan Kamu, 1915’in 24 Nisan günü başlayan şiddet sonucunda yaklaşık 1,5 milyon Ermeni, kadın, yaşlı, çocuk, gencin fiziki olarak yok edildiğini, topyekun bir katliamla yüz yüze geldiğini hatırlattı.
‘UMUTMAYACAĞIZ, YAŞATACAĞIZ, VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Soykırım ne kadar ağır bir suçsa, soykırımın inkâr edilmesinin, soykırım suçlarının gizlenmesinin, bu büyük felaket ile yüzleşilmemesinin, yüzleşme çabalarının engellenmesinin de eşit derecede ağır bir suç olduğunu altını çizen Kamu, “Artık ve hemen, bu inkârcı geleneğe son verilmesini istiyoruz. Artık ve hemen, soykırımla yüzleşmenin bir devlet politikası haline getirilmesini istiyoruz. Artık ve hemen, devletin, Ermenilerden özür dilemesini, soykırımla yüzleşmesini, yüzleştikçe cumhuriyet tarihinin nobranlık dönemleriyle yüzleşmenin adımlarını atılmasını istiyoruz” diye konuştu. 101 sene önce bu topraklarda çekilip alınan yüz binlerce Ermeni yurttaşın anısının önünde acıyla ve saygıyla eğildiklerini ifade eden Kamu, “ Unutmayacağız, yaşatacağız, vazgeçmeyeceğiz” dedi.