Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersimli yurttaşlar: Dersim 38 içimizde bir acıdır

Dersimli yurttaşlar: Dersim 38 içimizde bir acıdır

04 Mayıs 2019, 13:00

Dersim’de sürgün, göç ve katliamın karar belgesinin hazırlandığı gün 4 Mayıs 1937. Aradan geçen 82 yılda yaşanan bu katliamın derin acılarını yaşayan Dersimliler, 1938’in baskı, göç ve tutuklamalarla devam ettiğini belirtiyor.

Dersim Katliamı’nda yaşanan baskıların, zulümlerin, günümüzde de farklı şekillerde devam ettiğini belirten Dersimli yurttaşlar, katliamda katledilen Seyit Rıza ve yoldaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını, Dersim kayıp kızlarının kimlere verildiğinin söylenmesini, katliamla yüzleşilmesini, özür dilenmesini ve artık baskı politikalarına son verilerek barışın egemen kılınmasını istediler.

Dersim Katliamı’nın 82’inci yılına ilişkin Pir Haber Ajansı’na konuşan Dersimli yurttaşlar, Dersim’de yapılacak olan anma etkinliğine vicdanı olan herkesin katılımı için çağrı yaptı.

“38 HALA DEVAM EDİYOR”

Herkesin göç ettirildiğini kimsenin kalmadığını şu an yaşananların 38’den daha kötü olduğunu kaydeden ve yaşanan baskılardan korktuğu için ismini vermeyen Dersimli bir yurttaş, “Gençler hep cezaevine atılıyor. 38 hala devam ediyor. Ülkemizde Dersim’le ilgili konuşmak sonuç vermiyor. O günkü baskılar bugün de devam ediyor. Baskılar günün şartlarına göre şekilleniyor. Sürekli göç veren bir yer Dersim. Köylerin yüzde doksanı boş. Gençlik işsiz olduğundan dolayı da terk ediyor. Bu da bir nevi 38 gibi bir şey; insansızlaştırma politikası devam ediyor. Geçmişte yok edildi her şey. Şimdi de göçe zorlanıyor. Toplumun duyarlı olması gerekiyor, anmalara, eylem ve etkinliklere katılım göstermesi gerekiyor” dedi.

 

 

“UMUDUMUZ BASKI DEĞİL SAMİMİYETTİR”

38’in acısını hala içlerinde yaşadıklarını söyleyen Mazlum Tuğrul isimli bir yurttaş da, “Dersim 38 katliamının  devlet tarafından telafi edilmesini bekliyoruz. Baskıların kalkmasını, buradaki insanların barış ve demokrasi içerisinde yaşamasını istiyoruz. Köylülerimizin geri dönüş yapmasını, yerleşim alanlarını yapmasını bekliyoruz. 38’den bugüne tazminatların geri ödenmesini istiyoruz. 38 kayıp kızlarının nereye götürüldüğü ile ilgili bilgi ve özür istiyoruz. Bu süreçte de demokratik alanın gelişmesi, var olan baskıların kalkması, bölgenin tüm sorunlarının çözülmesini istiyoruz. Umudumuz baskı değil samimiyettir.  Geçmişte yapılanların hatırlatılması için devletin bir çalışma yürütmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“BASKI FARKLI BOYUTLARDA DEVAM EDİYOR”

Gençler olarak da bu katliamın hala etkilerini yaşadıklarını söyleyen Nesimi Ada ise, “Dersim 38 bizim toplumumuzun büyük bir sorunu. Hem devlet bazında hem de yerelde dile getirmemiz lazım. 38 katliamı toplumumuzun büyük bir kaybı ve acısıdır. Tarihimizi unutmamalıyız. Anmalar şov olmamalı, yaşamımızın her alanında bunu yaymamız lazım. Diğer illerde yaşadığım zaman Dersimli Alevi kimliğimden dolayı 38’i yaşıyorum. Bize isyancı ve kuyruğumuz var inancıyla bakıyorlar. Baskı farklı boyutlarda devam ediyor. Silahla değil de ekonomiyle, barajlarla baskıyı devam ettiriyorlar. İnsanlar göç etmeye zorlanıyor. Geçmişte yaşanan acılara saygı duyarak onları anmalıyız” şeklinde konuştu.

 

 

“38 İÇİMİZDEKİ ACIDIR”

42 yıldır yurt dışında yaşayan Dersimli yurttaş Gülizar Azizoğlu da “38 içimizdeki acıdır. Unutamayız. İçimizde hep yaşayacaktır. Çocuklarımız da biliyor. Bizim başımız hep diktir, kimseye boynumuzu bükmeyeceğiz. Bu acıları Kerbela’da da görmüşüz. Dersim’i dağıtmak için birçok şey yapıyorlar. Kendim Almanya’dayım ruhum buradadır. Gurbette kardeşten uzak, içimiz paramparça. Burada uygun koşullar olsaydı gitmezdik. Buradaki baskılara karşı birlik olmalıyız; genci, yaşlısı, çocuğu herkes” diye konuştu.

Katliamların, sürgünlerin yaşandığını dile getiren Dersim Hozatlı bir Yurttaş ise, “Askerler mağaralarda insanları öldürdü. Onların acısı hala içimizde. Çok acılar yaşandı. Derviş Cemal insanlarımızın, gençlerimizin yardımcısı olsun” ifadelerini kullandı.

“DEDELERİMİZ, ANALARIMIZ KATLİAMA UĞRADI”

Dersim 38’de çok büyük bir katliamın yaşandığına dikkat çeken Dersimli yurttaş Ali Rıza Yeşilgöz ise, “Hiçbir şey açığa çıkmadı. Gün geçtikçe daha da kötü şeyler yaşanıyor. Bugün de Dersim’de 38’in etkileri devam ediyor. Dedelerimiz, analarımız katliama uğradı. Eskiden göçler daha çok yaşanıyordu. Daha katliamlar olmasın, eşit şekilde yaşamalıyız. Kutuplaştırmalar yapılmasın. Katliamda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz. Coğrafyada daha çok katliamlar olmasın istiyoruz” şeklinde konuştu.

“ZULME KARŞI DİRENİŞİMİZ DEVAM EDİYOR”

Kayıplar bulunmasını, arşivlerin açılmasını, mezar yerlerinin açıklanmasını talep eden Dersimli yurttaş Veli Çakmak da, “İnancımızdan, dilimizden, kültürümüzden dolayı katliamlar yaşandı. Zulme karşı direnişimiz devam ediyor. Bugün de baskılar devam ediyor. Tutuklamalar, baskılar sürüyor. İnsanlarımız her daim mücadele etti, ediyor. Basına konuşurken başımıza ne geleceği meçhuldür. Tertelenin 82. yıl dönümüdür. Biz hep birlikte katliamların olduğu bölgelere gidip anma yapmamız gerekir. Tarihimize, doğamıza sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

PİRHA/DERSİM

Bu haber 310 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..