Dersim Organik Köy Pazarı’nda dağlardan, ovalardan topladığı bitkileri tezgahlarda halka sunan satıcılar, çalışma koşulları ve bu bitkilerin yararları hakkında PİRHA’ya konuştular.
Dersim merkeze yakın dağlık kesimlerden gulik otu toplayıp satışa sunan Özkan Ulucan, “Sabah saat 5 -6 gibi gidiyoruz guliği toplamaya. Dağlarda iki üç kilometre yürüyoruz. Üç dört saatlik bir toplama sürecimiz oluyor. Mantarda uzun süre dağ gezmen gerekiyor ama gulikte öyle değil; yola yakın yerlere gidiyoruz. Karların eridiği yerlerde topluyoruz. Dersim’in her yerinde yetişen bir bitki gulik. Sadece yüksek dağlarda değil her yerde oluyor. Gulik çuvallarımızı doldurup geliyoruz” diye konuştu.
“EKONOMİK KAYGILAR ÖNE GEÇİYOR”
Zor koşullardan da söz eden Ulucan, kırsal kesimlerde yaşanan zorlukları şöyle anlattı:
“Halvori gözeleri tarafında dağlara çıkıp gulik topladık. Askerler gelip bizi karakola götürdüler. Bölgenin yasaklı olduğunu söylediler. İnsanlar yasaklı bölgeleri göze alarak toplamaya gidiyor. Riskli bir iştir. İnsanlar işsiz kaldıktan sonra tedirgin olsa da gitmek zorunda kalıyor. Geçimini sağlamak için kaygılar ortadan kalkıyor.”
“IŞKIN, BİRÇOK HASTALIĞA ŞİFA”
Organik Köy Pazarı’nda ışkın satan Murat Kasun ise Pertek ilçesinden getiriyor bitkileri. Sabahın erken saatlerinde gidip çuvalları doldurup pazara getirdiklerini aktaran Kasun, işin emek gücünün yüksek olduğunu belirtti.
Kasun, ışkının mideye, bağırsağa, şeker hastalığına iyi geldiğini ifade ederek, “Sağlık alanında birçok yararı görülen ışkın, hem sade yeniliyor hem çayı yapılıyor hem de menemeni yapılıyor. Kökünden ilaç yapılıp şeker hastaları için de kullanılıyor” dedi.