Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Kürdistan'ı 'gasp tasarısı' Meclis'ten geçti:

Kürdistan'ı 'gasp tasarısı' Meclis'ten geçti:

15 Nisan 2016, 17:13

Kürt toplumu yasayı, Kürdistan'daki demografik yapıyı dönüştürmeye dönük, 'gasp yasası' olarak değerlendiriyor..

AKP hükümetinin yakıp yıktıktan sonra 'kamulaştırma' adı altında 'gasp etmeye' çalıştığı Sur'a ilişkin hazırladığı tasarı meclisten geçti. Tasarıya ilişkin yapım aşamasında dava açılamayacak. Kürt toplumu yasayı, Kürdistan'daki demografik yapıyı dönüştürmeye dönük, 'gasp yasası' olarak değerlendiriyor

HABER MERKEZİ - AKP hükümetinin çok sayıda insanın ölümüyle sonuçlanan yıkım saldırılarından sonra "kamulaştırma" adı altında "gasp etmeye" çalıştığı Sur'a ilişkin hazırladığı tasarı, Meclis'ten geçti. Tasarıya ilişkin yapım aşamasında dava açılamayacak.

AKP hükümetinin Sûr'u gasp etmeyi dahil ettiği 'Torba Yasa' tasarısı Meclis'ten geçti. Tasarıda, "Zorunlu trafik sigortası, Amed'in Sûr ilçesinin kamulaştırılması, Kanal İstanbul, 15 bin polis alınması ve "terörizm finansmanının önlenmesi" gibi konu başlıkları yer alıyor. "Torba Yasa" tasarısı, muhalefetin ciddi eleştirilerine rağmen yasallaşarak Meclis'ten geçti. Tasarı ile "Kanal İstanbul" projesi de yasallaştı. İlgili kanunda "İmar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi" şeklindeki tanımla su yolu tanımı yapılarak, su yollarına kanuni statü kazandırılıyor.

'Kamulaştırma' da geçti...

Yasallaşan kanunun en önemli düzenlemesi ise "kamulaştırma" adı altında yapılan "gasp" düzenlemesi oldu. Özellikle Sûr'a ilişkin yapılan düzenlemede "kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yapı ve altyapısı hasarlı alanlar; fen, sanat norm ve standartlara uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek, sağlık, eğitim ve ulaşım gibi kamu hizmetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla Bakanlar Kurulunca riskli alan olarak kararlaştırılabileceği" hükme bağlandı. Öte yandan "riskli alan kararına" karşı Resmi Gazete'de yayım tarihinden itibaren dava açılabilecek. Uygulama işlemleri üzerine ise riskli alan kararına karşı dava açılamayacak.

(DİHA)

Bu haber 582 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..