Kürt kültürü ve müziği için yıllarca çalışma yürütmüş ve Kürt müziğine bir çok sanatçı kazandırmış olan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) 27. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle 9 Aralık Pazar günü Bostancı Kültür Merkezi’nde bir etkinlik düzenleyecek.
Kürtçe ve Zazaca söylediği ezgilerle bugüne kadar bir çok albüm çıkartarak Kürt dilinin ve kültürünün yaşatılmasında emek veren, söylediği ezgilerden dolayı sayısız gözaltı ve tutukluluk yaşayan bugün de bir çok davadan yargılanan sanatçı Ferhat Tunç düzenlenecek etkinlik öncesi PİRHA‘ya konuştu.
“MKM, KÜLTÜR VE SANAT KALEMİZDİR”
Tunç, “Mezopotamya Kültür Merkezi, bırakın Kürtçeyi Kürtlerin inkar edildiği ve yok sayıldığı, ölümün kol gezdiği karanlık coğrafyamızda bir umut ışığı olarak, binlerce yıllık köklerimizin üzerinde filizlenen kültür ve sanat kalemizdir” dedi.
“MKM, kasetlerin gizlendiği, şarkıların kısık sesle dinlenmek zorunda kalındığı bir dönemde ortaya çıktı” diyen Tunç, “Apê Musa, Feqî Huseyin Sağnıç, İsmail Beşikçi, Hogir, Sarya, Serhad ve daha nicelerinin emeğiyle kuruldu. Bugün bu filiz serpilip koca bir çınar oldu. İnkar ve talan edilen kültürümüzün yeniden özüne kavuşmasında emeği olan bu kurumumuz, ak saçlı bilgelerimizin bize emanet ettiği torunlarımızın mirasıdır” ifadelerini kullandı.
“MKM ŞAHSINDA KÜRT SANATÇI VE TOPLUMCU SANAT HEDEF ALINIYOR”
“MKM’nin mefkuresi; toplumcu sanattır ve sanatın, sanatçının toplumsal gerçeklerden uzak kalamayacağının, ürkek davranamayacağının tarihsel bir adımıydı. Bireysel kaygı ve çıkarları gözetmeden nasıl sanat yapılması gerektiğinin sinyalini vermiş oldu” diyen Tunç şöyle devam etti:
“Halihazırda sık sık ’90’lara atıfta bulunuyoruz ve bu baskıcı gelenekten MKM de nasibini alıyor. Kapatmalar, çalışanlarının tutuklanmasıyla MKM şahsında Kürt sanatçı, toplumcu sanat hedef alınmış olunuyor. ’90’lara artık o kadar da atıfta bulunmaya gerek yok çünkü bugün yaşananların ağırlığı başka bir mukayeseyi gereksiz kılıyor. Ama o günlerde de bugünlerde de MKM ayakta kalmak için bedel ödedi, emeğini esirgemedi” dedi.
“MKM İNKAR KARŞISINDA VARLIK MİSYONUNU BAŞARIYLA YERİNE GETİRMİŞTİR”
“Neden, nasıl, hangi şartlarda kurulduğunu unutmadan, MKM’ye sahip çıkmamız gerekiyor. Sanatın topluma bir tınıdan, bir görsellikten çok şey bıraktığını anlamak için de MKM’ye sahip çıkılsın” diyen Tunç, şunları kaydetti:
“Sanattaki estetiğin özünden yararlanmak gerekiyor ve bunun nasıl bir estetik olduğunu öğrenirken MKM’nin varlığını doğru okumak lazım. MKM inkar karşısın da varlık misyonunu başarıyla yerine getirmiştir. 21 yüzyılın sanat ve üretim hızına ayak uydurarak, emperyalist kültür hegemonyası karşısında kökünden aldığı feyzle aynı kararlılık ve duruşuyla hayatına devam edeceğinden umutluyum.”
“MKM, uzun yürüyüşünde Kürt kültürü nezdinde ciddi bir hafıza oluşturdu” ifadelerinin kullanan Ferhat Tunç, “Bu hafızanın geleceğe binlerce yıllık arşiv olmasını umuyorum. 27. yıldönümünde kılamlarımızla Bostancı Gösteri Merkezi’nde olacağız. Yaşatılan bu kültürel değerlerin bir sanatçısı olmaktan büyük bir onur duyuyorum” diye konuştu.
Pirhaber