Almanya’da başta diyanet kurumu DİTİB, konsolosluklar ve paravan şirketler üzerinden ajan ağı kuran Türk istihbarat kurumu MİT’in faaliyetlerine yönelik açılan soruşturmalarda bir sonuç çıkmıyor. Üstelik MİT Almanya’daki faaliyetlerini her geçen gün genişlettiği belirtiliyor.
Hür Demokratlar Partisi (FDP) milletvekili Stephan Thomae’nin MİT’in faaliyetlerine ilişkin yönelttiği soru önergesine yazılı yanıt veren Merkel hükümeti, Erdoğan rejiminin istihbarat ağının hala Almanya’da güçlü olduğu ifade edildi. Henüz kamuoyuna açıklanmayan ve Die Welt gazetesinin özetini yayınladığı yanıtta merkezi Karlsruhe kentinde bulunan federal başsavcılığının hali hazırda 4 farklı MİT soruşturması yürüttüğü belirtildi.
Ancak soruşturmanın detayları ve MİT elemanlarının kimlikleri hakkında bilgi verilmedi. Ayrıca son 10 yılda 23 MİT soruşturmasının yürütüldüğüne dikkat çekilirken, 2017 ve 2018 yıllarında bunlardan 17’sinin kapatıldığı ifade edildi. Alman güvenlik birimlerinin de MİT’e yönelik olduğu kadar hiçbir yabancı istihbarat örgütünü yakın takibe almadığı iddia edildi.
MİT’İN BÜTÜN DEVLET KURUMUNA SIZMAYA ÇALIŞIYOR
Federal hükümetin yanıtında MİT’in ayrıca Haber Alma Örgütü (BND), Askeri İstihbarat Teşkilatı (MAD) Federal Kriminal Dairesi (BKA), Federal Polis (Bundespolizei) ve Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF)’ne sızmaya çalıştığını bildirdi. Ancak MİT’in bu geniş faaliyetlerine rağmen Almanya’da hiçbir soruşturma sonuçlanmazken, neredeyse son 10 yılda hiçbir MİT ajanı da sınır dışı edilmedi.
Alman devletinin MİT’e yönelik umursamaz tavrına dikkat çeken FDP’li parlamenter Stephan Thomae “Öyle görünüyor ki hükümet MİT konusunda durumun farkında değil” diye konuştu. Erdoğan rejimiyle ilişkilerini yeniden güçlendiren Merkel hükümeti MİT’in yasa dışı faaliyetlerini kamuoyuna açıklamaktan sürekli çekiniyor.
EN AZ 6 BİN AJAN VAR, HİÇ BİR TUTUKLAMA YOK
6 bin MİT ajanı ve casusunun aktif olduğu tahmin edilen Almanya'da Türk casuslarına açılan soruşturmalar ise sembolik bir önemi geçmiyor. Üstelik birçok kez Kürt siyasetçiler ile Erdoğan rejimi muhalifi isimlere yönelik suikast hazırlıklarının yapıldığı bizzat Alman devlet yetkilileri tarafından getirilmesine rağmen, MİT’in faaliyetlerine göz yumuluyor.
Örneğin DİTİB'in Erdoğan rejiminin bir istihbarat kurumu gibi çalıştığı birçok kez belgeleriyle ispatlanmasına rağmen DİTİB’e yönelik açılan soruşturma kapatılmıştı. Bir yıl süren soruşturmada hiç yol kat etmeyen federal savcılık 19 DİTİB görevlisi hakkında MİT için çalıştıkları için açılan soruşturmayı rafa kaldırmıştı.
Yine Erdoğan rejimiyle aranın bozuk olduğu dönemde MİT ajanları hakkında açılan soruşturmalar da peş peşe kapanmıştı. Kürt siyasetçilere suikastlar için görevlendirilen MİT ajanı Mehmet Fatih Sayan'ın serbest bırakılırken, MİT ile çalıştığını ses kayıtlarında itiraf eden Mustafa Karataş'a Hamburg savcılığı soruşturma açma gereği bile duymamıştı.
Hessen Eyaleti'nin Wiesbaden kentinde "uyum polisi" bölümünde görev yaptığı sırada MİT bağlantıları ortaya çıkan ve ANF'nin 2017 yılının Ağustos ayında ismini deşifre ettiği Türk kökenli baş komiser Döndü Yazgan da Erdoğan rejiminin casuslarından birisiydi. Hakkında açılan soruşturmanın ardından Yazgan, şu anda alt düzeydeki bir memur olarak hala Hessen Eyaleti Emniyet Müdürlüğü'nde çalışmaya devam ediyor.
ANF