Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 1. Alevi Kadınlar Sempozyumu sona erdi

1. Alevi Kadınlar Sempozyumu sona erdi

12 Kasım 2018, 19:14

Mersin’de çalışma yürüten Alevi kadınların düzenlediği 1. Mersin Alevi Kadınlar Sempozyumu bugün sona erdi. İki gün süren sempozyumda Alevilikte yer alan temel kavramlar kadınların gözüyle yorumlanıp anlatıldı.

Mersin’de yer alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda çalışma yürüten kadınlar 1. Mersin Alevi Kadınlar Sempozyumu’nu düzenledi. İki gün süren sempozyum bugün sona erdi. Alevilikte yer alan birçok önemli kavramın Alevi kadınların gözünden anlatılıp yorumlandığı sempozyum çeşitli oturumlar şeklinde gerçekleşti.

“MUSAHİPLİK TOPLUMSAL ÖRGÜTLÜLÜK VE DAYANIŞMAYI SAĞLAR”

Mersin Cemevi Şube Sekreteri Nuran Engin Kılıçkaya rızalık, ikrar, musahiplik kavramları hakkında bilgi verdi. Kılıçkaya, musahip olmak isteyen canların önce konuyu ailelerine açtıklarını ve bir yıl boyunca musahip olacak canların hal ve davranışlarının akil insanlar tarafından gözlenerek musahip olmaya uygun olup olmadıklarına karar verildiğini kaydetti. Musahip olmaya uygun bulunduklarında ikrar ceminin kurularak herkesten rızalık alınıp musahipliğin tamamlandığını ifade eden Kılıçkaya, musahipliğin toplumsal örgütlülük, dayanışma ve barışı sağladığını belirterek “Benlikte kin ve kibirden arınmadır. Ölmeden önce ölüp yeniden doğmanın başlangıcıdır” dedi.

 

 

“RIZALIK ÜÇ BÖLÜMDE ELE ALINABİLİR”

Rızalığın üç bölümde ele alınabileceğini söyleyen Kılıçkaya, “Birincisi kişinin kendi ile olan rızalığıdır. Kişinin dara durup kendini yargılamasıdır. İkincisi ise kişinin toplumla olan rızalığıdır. Toplumun kişiden rızalığıdır. Kişinin eline, belinde, diline sahip olmasıdır. Üçüncüsü ise kişinin yol ile rızalığıdır. Yola giren her can rıza ile girer. Hiçbir baskı yoktur. Yola giren can yolun gereklerini yerine getirir. Böylece üç rızalık birleşmiş olur” şeklinde ifade etti.

“KİRVELİK TOPLUMSAL BARIŞI SAĞLAR”

Demokratik Alevi Derneği Kurucu Üyesi Hatice Çevik kirvelik, dara durmak, düşkün kavramları hakkında bilgi verdi. Kirveliğin ikrar verme ile başladığını ifade eden Çevik, kirve olabilmek için toplumda sevilen sayılan birisi olmak gerektiğini kaydetti. Kirvenin düşkün olmaması gerektiğine değinen Çevik, kirveliğin esas olarak toplumsal barışı sağlamak, dostluk kurulmasına hizmet ettiğini söyledi.

DAR VE DÜŞKÜNLÜK

Dar kelimesinin ağaç anlamına geldiğini ve Alevilikte dara durmak olarak kullanıldığını ifade eden Çevik, kişinin sorgulanması olarak anlamlandırıldığını belirtti. Dara durmak, özünü dara çekmek gibi kişinin kendi kendini sorgulaması ya da bir başkası tarafından sorgulanması olarak da anlamlandırıldığını kaydetti.

Alevi inancının kendisinin hukuksal anlamda bir düzenleyişi olduğuna vurgu yapan Çevik, inancın içinde düşkün ilan etmenin bir ceza olduğunu dile getirdi. Düşkünlüğün daimi ve geçici olarak ikiye ayrıldığını belirten Çevik, düşkün ilan edilen kişinin Alevi erkanına, cemlere alınmadığını söyledi. Çevik, düşkün ilan edilen kişinin dardan indirildikten, kurbanı kesildikten sonra Alevi erkanına ve cemlere katılabileceğini ekledi.

 

 

“METROPOLLERE GÖÇLE BİRLİKTE CİDDİ ANLAMDA KÜLTÜR ŞOKU YAŞANDI”

Çevik’in konuşmasının ardından başka bir oturuma geçildi. Bu oturumda da Mersin Cemevi Üyesi Aysel Demir, köyden kente Alevi kadının sosyolojik konumu konusunda bilgiler verdi. Köylerden Avrupa şehirlerine verilen göçlerle Kanada, Avustralya gibi ülkelere verilen göçler arasında farklılıklar olduğuna dikkat çeken Demir, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerin iş alanında çalıştırmak için kalifiye elemanlar talep ettiklerini ama Avrupa ülkelerinin kalifiye olsun olmasın bütün kişileri kabul ettiğini belirtti. Köyden çıkıp kendini büyük Avrupa metropollerinin ortasında bulan insanların bir kültür şoku yaşadıklarını ve bulundukları yerlere ayak uydurma konusunda ciddi problemler yaşadıklarını ifade eden Demir, bunun içinde Alevi kadının Sünni kadının yaşadığı problemlerden farklı şeyler yaşamadıklarını ancak bulunduğu topluma ayak uydurma noktasında daha iyi olduğunu söyledi.

Mersin Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Bedia Çaka, Alevi edebiyat geleneği ve deyişler konusunda konuşma yaptı. bu bölümde deyiş, saz, turna, zakir, nefes, cem, semah, cemal, niyaz ve post gibi kavramlar işlendi.

Konuşmaların ardından deyişler söylendi semahlar dönüldü. Yöresel kıyafetleriyle sempozyuma gelen Tahtacı Alevileri yöresel oyunları olan mengi oynadılar.

Ardından sempozyumu değerlendiren kadınlar böyle buluşmaların önemine dikkat çekerek Mersin’den bir ışık yaktıklarını ve bu ışığın büyümesini temenni ettiklerini belirttiler.

Konuşmaların bitmesinin ardından çerağın sırlanmasıyla birlikte sempozyum sona erdi.

PİRHA/MERSİN

Bu haber 444 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..