Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Türkiye'ye Moody's sonra IMF'den de kötü haber

Türkiye'ye Moody's sonra IMF'den de kötü haber

08 Kasım 2018, 18:30

Moody's'in Türkiye ekonomisinin 'muhtemelen resesyona girdiği' açıklamasının ardından IMF, ekonominin yavaşlayacağına dikkat çekti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s'in Türkiye ekonomisinin muhtemelen resesyona girdiğini belirtmesinin ardından gün içinde bir kötü haber de IMF'den geldi. 

'Küresel Makro Görünüm: 2019-2020' raporunda Moody's, Türkiye'nin dış şoklara karşı duyarlı kalmayı sürdürdüğünü belirterek, Türkiye ekonomisinde gelecek çeyreklerde ‘sert küçülme' yaşanabileceği tahmininde bulundu.

Bugün yayınladığı “Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm” raporunda Türkiye’ye de yer veren IMF de, zayıf Türk Lirası, yüksek borçlanma maliyetleri, artan belirsizliklerin yatırım ve talep üzerinde yarattığı baskının etkisiyle Türkiye ekonomisinin yavaşlayacağını belirtti.

TÜRKİYE 2019'DA YÜZDE 0.4 BÜYÜYECEK

Türkiye ekonomisinde büyümenin 2020’de yüzde 2,6’ya toparlanmadan önce 2019’da 2018’deki yüzde 3,5’ten yüzde 0,4’e kadar gerileyeceğini ifade eden IMF, Türkiye dışarıda bırakıldığında Avrupa için 2018 büyüme projeksiyonlarının değişmediğini, 2019 ve 2020 için tahminlerini de Nisan 2018’e göre 0,2’şer puan artırdıklarını vurguladı.

IMF BÜYÜME BEKLENTİSİNİ AŞAĞI ÇEKTİ

Nisan 2018 raporunda Avrupa ekonomisinin 2018, 2019 ve 2020’de yüzde 2,6, 2,2 ve 2,0 olarak büyüyeceğini tahmin eden IMF, Türkiye için beklentilerin Nisan’a göre 0,9, 3,6 ve 1,0 puan aşağı revize edilmesi sonrası Ekim raporunda Avrupa için büyüme tahminlerini yüzde 2,3, 1,9 ve 1,9 olarak yayınladı.

Avrupa ülkelerinde manşet enflasyonun yüksek enerji fiyatları ve pozitif üretim açıklarının etkisiyle artmasını bekleyen IMF,  gelişmiş Avrupa için 2018 ve 2019 enflasyon tahminlerini 0,1 puan artırarak yüzde 1,8’e yükseltti.

Gelişmekte olan Avrupa için 2018 enflasyon tahminini 0,8 ve 2019 beklentisini 2,0 puan yukarı yönlü revize eden IMF, yeni tahminlerin esas olanak Türkiye’nin kötüleşen enflasyon görünümünü yansıttığını vurguladı.

Resesyon Nedir, Olursa Ne Olur?

Ekonomik durgunluk olarak adlandırılan resesyon, ülke ekonomilerinde istenmeyen durumlardır. Resesyonların ülke ekonomilerine ve vatandaşlarına direkt etkisi bulunmaktadır. Bu etkileri maddeler halinde, neden sonuç temellendirmesi yaparak açıklamak gerekirse;

  • Ülke ekonomisi küçülür ve dolayısıyla GYSİH negatif büyüme gösterir.
  • Resesyona giren ülkenin yerel para birimi döviz kurları karşısında değer kaybeder. Bu durumda ithal ürünlerin fiyatları artar ve ithal ürünlerden kaynaklı bir enflasyon baskısı oluşur. Bu nedenle halkın alım gücü azalır.
  • İthal ürünlerin fiyatı artacağından kaynaklı muadil yerli ürünler kullanılmaya başlanır, muadil ürünler yoksa dahi ithal ürünlerin tüketimi azalır. Bu durumda ithalat – dengesi olan cari denge, ülke ekonomisi lehine bozulma eğilimi gösterir. Diğer bir söylemle ithalat azalacağından cari açık azalma eğilimine girer.
  • Yerli para biriminin değer kaybetmesinden kaynaklı yerli iş gücünün maliyeti de azalır. Bu nedenle uluslararası piyasada yerli ürünlerin fiyat avantajı ortaya çıkar ve uluslararası piyasada yerli ürünlerin rağbet görmesine neden olur. Bu durum zamanla ihracatı artırır ve yerli ekonomide ki üretici çeşitliliğini de zamanla artırır. Bu durumunda etkisiyle cari açık azalma eğilimine girer.
  • Resesyonun başında işsizlik artma eğilimine girmektedir ve resesyon derinleştikçe de işsizlik artar.
  • Kur resesyondan kaynaklı arttıkça enflasyon artar ancak kur artışı durduğunda enflasyon artışı durur ve genellikle resesyon boyunca enflasyon olağan durumdan daha az olur.
  • Kişiler ve kurumlar için faizler artar dolayısıyla da borçlanma maliyeti artar. Bu durum iç talebin azalmasına neden olur. Dayanıklı ev aletleri, beyaz eşya, otomobil ve inşaat sektörleri gibi sektörler resesyonu daha derin hisseder.

artıgerçek

Bu haber 526 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..