Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 10 Ekim Ankara Katliamı'nın üzerinden 3 yıl geçti

10 Ekim Ankara Katliamı'nın üzerinden 3 yıl geçti

09 Ekim 2018, 19:33

Türkiye, 10 Ekim 2015'te Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırısıyla sarsıldı. Ankara Garı önünde yaşanan katliamda 103 can hayatını kaybetti, 500'ün üzerinde vatandaş yaralandı.

Bu kanlı saldırının üzerinden 3 yıl geçti ancak acılar halen taze. Katliamı'nda yaşamını yitirenler, bu yıl da mezarları başında anıldı.

Bundan tam 3 yıl önce siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları çağrısıyla ülkenin dört bir yanından gelen binlerce kişi 'Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi' için Ankara Tren Garı önünde toplanmış, Sıhhiye Meydanı'na çıkmaya hazırlanıyordu.

Ancak saatler 10.04'ü gösterdiğinde üç saniye arayla iki patlama meydana geldi. 2 canlı bombanın üzerlerindeki bombayı infilak ettirmesi sonucu barış mitingi kana bulandı.

Başkentin göbeğinde barış için toplanan ve en küçüğü henüz 8 yaşında olan 103 can bu terör saldırısında yaşamını yitirdi, 500'ün üzerinde kişi yaralandı. Yaşamını yitirenler için 3 gün ulusal yas ilan edilirken, mitingi düzenleyen sendika ve meslek odaları da grev kararı aldı.

Güvenlik zafiyetleri eleştirildi, polis müdürleri görevden alındı

Saldırıyı IŞİD üyesi Yunus Emre Alagöz ile Suriye uyruklu bir teröristin gerçekleştirdiği tespit edildi. Önce Diyarbakır, ardından Suruç ve sonrasında 10 Ekim'de Gar binası önünde yapılan IŞİD saldırılarına ilişkin güvenlik zafiyetleri eleştirildi. Patlamadan yaklaşık 5 saat sonra kameraların karşısına geçen dönemin üç bakanı, güvenlik zafiyetinin olmadığını açıkladı. Saldırıdan 4 gün sonra ise Ankara Emniyet Müdürü, İstihbarat Şube Müdürü ve Güvenlik Şube Müdürü görevden alındı.

IŞİD saldırılarının tamamının ortak noktası, saldırıyı gerçekleştiren isimlerin birbirleriyle olan bağlantısı, bu isimlerin birçoğunun istihbarat takibinde olduğunun kayıtlara geçecek kadar net olduğu ve saldırıların hepsinin açık açık geldiğiydi.

Ankara bombacısı, Suruç bombacısının ağabeyi

Suruç'ta 34 genci öldüren canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün abisi Yunus Emre Alagöz, elini kolunu sallayarak geldiği Ankara'da Suriye uyruklu bir diğer canlı bombayla birlikte 103 kişinin ölümüne yüzlerce kişinin yaralanmasına neden oldu.

MİT'in 10 Ekim'den hemen önce saldırı olacağına dair hazırladığı bilgi ve istihbarat notları, Emniyet'e gelen istihbaratlar ve süreç içinde ortaya çıkan onlarca diğer belge.

Ancak aradan geçen onca zamana karşın tıpkı diğer katliam davalarında olduğu gibi bu davada da sorumluların yargılanması konusunda tek bir ciddi adım atılmış değil.

10 Ekim katliamı davasında karar

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın saldırıyla ilgili hazırladığı iddianame, 13 Temmuz 2016'da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edildi. İddianamede 36 şüpheli isim yer aldı. İlk duruşması 7 Kasım 2016'da görülen dava, 3 Ağustos 2018'de karara bağlandı.

19'u tutuklu, 17'si firari 36 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması Sincan Cezaevi'ndeki duruşma salonunda üç günde tamamlandı. Duruşmada mağdur avukatları, davanın 'kamu görevlilerini' de kapsayacak şekilde genişletilmesini, saldırının bir 'insanlık suçu' olarak değerlendirilmesini ve sanıkların tümünün örgüt bağlantılarının açıkça ortaya konulmasını istedi. Ancak, mahkeme heyeti bu istekleri yerinde görmedi.

Kamu görevlilerinin yargılanmadığı davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti, 9 sanık için 'anayasal düzeni ihlal' suçundan birer kez, 'kasten öldürme suçundan' da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi. Mahkeme, 9 sanığa da örgüt üyeliğinden değişik yıllarda hapis cezası verirken, firari sanıkların dosyalarını ayırdı.

Basından

Bu haber 534 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..