İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde geçen yıl başlayan Kadınlı-Erkekli Futbol Turnuvası'nın 2'ncisi kentte düzenleniyor. Kadın-erkek eşitliği konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen turnuva maçlarında, kadına pozitif ayrımcılık taşıyan özel kurallar var. Şiddetin, küfrün, rakibe yönelik sertliğin olmadığı maçlarda, pasları erkek oyuncular veriyor, golleri ise kadınlar atıyor. Kuralları gereği, erkek oyuncuların gol atması ve kadın oyuncuların ayağındaki topa müdahale etmesi yasak. Oyunda kurala uymayan erkekler sarı kartla cezalandırılıyor.
Turnuva'da her takım kadrosunda 5'i erkek, 5'i kadın olmak üzere 10 oyuncu bulundurmak zorunda. Sahaya çıkan 6 oyuncu için de yüzde 50 kuralı geçerli. Yani 3 erkek, 3 kadın oyuncu eşitliğinin bozulmasına izin verilmiyor.
'Toplumun her alanında kadın-erkek eşitsizliği görülüyor'
Proje Sorumlusu Sosyolog İnanç Demirkaya, kadınları futbol alanında adapte etmek ve futbolda oluşan erkek algısını kırmak için böyle bir turnuvaya karar verdiklerini ve bu yıl ikincisini düzenlediklerini söyledi. Kadınlara pozitif ayrımcılık verildiğini ifade eden Demirkaya, "Biz bu fikri oluştururken toplumumuzdaki kadın erkek eşitsizliği göze batar seviyede. Her anlamda bu eşitsizliği görebiliyoruz. Toplumun kültürünün örf, adet ve anlayışının değişmesi gerektiğine inandığımız için böyle bir karar aldık. Kadınla erkeği belki bizim ülkede hiçbir arada gelemeyeceği ortamda olan futbol sahasında bir araya getirdik. Futboldaki holiganizm, fanatizm, erkek egemen yapı küfürleşmeler, cinsiyetçi küfürlere engellemek adına hem ahlaki hem politika açıdan bir kadınla bir erkeğin aynı saha da dostça, arkadaşça beraber oynayabileceğini gösteren bir simge olsun istedik" dedi.
'Çalışma tüm topluma örnek olmasını umut ediyoruz'
Oyunculardan Melike Atıl, büyük bir farkındalık turnuvası olduğunu ve ilgiyle karşılandığını belirtti. Atıl, bu çalışmanın tüm topluma örnek olmasını umut ettiğini dile getirdi. Oyunculardan Mehmet Emin Çömlekçi ise turnuvanın temel amacının kadın erkek eşitsizliğinin ortadan kaldırmak olduğunu ve hem kadının hem erkeğin aynı sahada futbol oynayabileceğini göstermek olduğunu söyledi.
Özgür Politika
46