HDP heyeti, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tahliyesine yönelik yaptığı ret kararını protesto etti.
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, MYK Üyesi Bedia Özgökçe Ertan, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, İmam Taşçıer, Hüda Kaya ve Feleknas Uca'nın içerisinde yer aldığ heyet, Ankara Adliyesi C Kapısı önünde gerçekleşen basın açıklamasında HDP Hukuk Komisyonu üyesi Ayşe Acar Başaran ile HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş konuştu.
Demirtaş’ın tahliyesinin reddedildiğini Anadolu Ajansı ve havuz medyasından öğrendiklerini kaydeden Beştaş, söz konusu kararın Beştepe Sarayı’nda alındığının altını çizdi. Kararı asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Beştaş, "Avukat arkadaşlar bu karara çok geç saatlerde ulaştılar. Bugün hızlıca itirazlarımızı yapıyoruz. Bildiğiniz üzere Demirtaş bir algı operasyonu sonucunda rehine durumunda. Hala milletvekili ve ayrıca şu anda cumhurbaşkanı adayı. Havuz medyası ve iktidar organları bir bütün olarak koro halinde 6-8 Ekim’deki ölümleri HDP’ye yüklemeye çalışsalar da belgeler bunun aksini söylüyor" diye belirtti.
'KAÇMA ŞÜPHESİ VAR DİYORLAR, BU AYIPTIR'
Bir Cumhurbaşkanı adayını şüpheyle içeride tutmanın elle tutulur hiçbir yanının olmadığını söyleyen Beştaş, şöyle devam etti: "Demirtaş, Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alınacağını bilerek yurt dışı programını yarıda kesip Türkiye’ye döndü. Kendisinin bu topraklardan bu ülkeden gitme gibi ne bir derdi var ne çabası. Bu da gülünç bir gerekçedir. Kaçma şüphesi diyorlar. Bu ayıptır gerçekten.”
'DEMİRTAŞ'IN BİR DAKİKA BİLE CEZAEVİNDE KALMASI ADALETSİZLİKTİR'
Beştaş, devamında şunları söyledi: "Neden tutukluluk halinin devamı isteniyor, adli kontrol hükümleri yetersiz kalırmış. Bunun bir gerekçe olmadığını, buz dağının gösterilmek zorunda olunan yüzü olduğunu hepimiz biliyoruz. Gelin görün ki Sayın Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerektiğine, serbest seçim hakkının ihlal edildiğine ilişkin muhalefet şerhi, tam 7 sayfa. Ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiş. O şerh de açıkça ortaya koymaktadır ki Demirtaş’ın bir dakika daha cezaevinde kalması ağır bir adaletsizliktir. Hukuksuzluğun devamıdır. Türkiye’deki seçime gölge düşürmektedir. Bu seçimin adil olmadığını eşit bir yarış olmadığını zaten biliyoruz. Ama bu kadar da ileri gidilmesi artık insanlara seçim olmadığı tartışmasını berberinde getirir. Bizler buradayız, yargıya sesleniyoruz. 24 Haziran’da bu iktidar değişecek. Bu iktidar değiştiğinde siyasi baskıyla verdiğiniz kararlar karşınıza çıkacak. Bunun hesabını ne kendinize verebileceksiniz ne de hukuk önünde verebileceksiniz."
'BİR CUMHURBAŞKANI ADAYI CEZAEVİNDE TUTULAMAZ'
Daha sonra konuşan HDP Hukuk Komisyonu’ndan Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran konuştu. Bir cumhurbaşkanı adayının cezaevinde kalamayacağını ifade eden Başaran, "Bakın bir üye 7 sayfa muhalefet şerhi yazdı. Şu anda itiraz edeceğiz. Bunu İnceleyecek mahkemeye sesleniyoruz. Bizim dilekçemizi geçtik. O muhalefet şerhini yazan üyenin metnini okuyun. Gerçekten bir hukuk dersi vermiş. Bir milletvekili niye tutuklu yargılanamaz, bu kadar uzun tutukluluk niye adil değildi, niye bir Cumhurbaşkanı adayı cezaevinde tutulamaz, bu çok iyi açıklanmış. Okusunlar ve adil bir karar versinler" diye belirtti.
'SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Başaran gerek Anayasa Mahkemesi gerekse de AİHM cephesinden de hukuki sürecin takipçisi olacaklarını kaydederek, "Çünkü biz biliyoruz ki bir yerlerde vicdanlı, adalete inanan hakimler var. Bunun adil olmadığını sadece Demirtaş’a değil, milyonlarca seçmene haksızlık olduğunu bilenler var. Kimse de moralini bozmasın. Hepimiz birer Demirtaş gibi alanlarda çalışacağız. En nihayetinde biz kazanacağız" dedi.
'HDP'NİN AVUKATLARI KARARA İTİRAZ ETTİ'
Basın açıklamasının ardından HDP avukatları, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesinin HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ret kararına itiraz etmek için beraberindeki HDP'li heyet ile birlikte adliyeye geçti.
(Mezopotamya Ajansı)