Bilindiği üzere 'Dersim Gazetesi' Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi' nin de basımını yaptığı Gün Matbacılık' tarafından baskıya hazırlanıyordu. Ancak bu matbaya kayyım atanarak el konulması, sahibinin, basın emekçilerinin tutuklanması ve yayınlarının durdurulması-yasaklanması sonucu Dersim gazetenin bu sayısı 'Zor' şartlar altında biraz gecikmeli de olsa çıktı..
Farklı haber ve fotoğrafların yer aldığı 77. Sayısında Dersim Gazetesi, diasporada yaşayan Dersimlileri yakından ilgilendiren ‘Avrupa 10. Dersim Kültür Festivali‘ programı ve haberine geniş bir yer vermiş.
Dersim Gazetesi’nin 37. Sayısı, Frankfurt’ta gerçekleştirilecek ‚Avrupa 10. Dersim Kültür Festivali’nde okurları ile buluşacak..
Gazete ayrıca Dersimli kurumlarının, '81. Yılında Dersim Tertele (Soykırım)' anma ilanlarına yer vermiş ve yine yakın dönemde aramızdan göçüp giden Dersimlilerin yakınen tanıdığı canlar için 'Başsağlığı' ilanlarını sahifelerine taşımış..
Gazetenin ‘ENDİ BESO BAY BAŞKAN’ manşeti konusunun bir kısmı şöyle;
"Şiir okuyup cezaevine girdiğiniz günden bu güne hayatınızda çok şey değişti. Müslüman demokrat olarak devir aldığınız iktidar koltuğuna, otoriter bir başkan olarak oturmaya başladınız. Nisâ suresi ‘insanlara hükmettiğiniz zaman, adaletle hükmetmenizi emreder.’ Dindar bir Müslüman olarak lütfen bu sureyi hatırlayınız. Büyük umutlar vaat ederek iktidara geldiniz. Sizden önceki iktidarların despot olduğunu söyleyip, insanları mağdur olduğunuza ikna edip, iktidar koltuğuna oturdunuz. Kürtler, Romanlar, Aleviler gibi halklara ve topluluklara dair sorunları “biz çözeriz” deyip, çözmeden ortada bıraktınız. 16 yıldır yönettiğiniz bu ülkede, insanların çoğu mutsuz ve gelecek kaygısı taşıyorlar. Hiç birimiz kendimizi güvende hissetmiyoruz. Toplumun tüm sinir uçlarıyla oynandı, toplum gergin. Kaygılıyız Bay Başkan! Sizi de kaygılı görüyoruz. Gergin bir yay hepimizi vurabilir. Endi Beso!"
Gazetenin bu sayısında ise;
Gülsüm Kav “Seçim Sadece Erkeklerin İşi Değil”
Ferhat Tunç “Zor Ama İmkânsız Değil Başaracağız Hep Birlikte’’
Kemal Bülbüm ‘’Aşk Olsun Sana Pirim, Aşk Olsun Sana Dersim’’
Yusuf Gürsucu ‘’Tüm Orman ve Su Varlığı Sermayeye Teslim Ediliyor’’
Şükran Lilek Yılmaz ‘’Ben Bir Alzhiemer Hastasıyım’’
Daimi Doğan ‘’Qiymetinûnê Xo, Tenekedarû Medê Bidê Sarrafû’’
Hüseyin Ayrılmaz ‘’Bir Kentin Işıkları O Kenti Aydınlatmaya Yetmez’’
Can Kasapoğlu ‘’Seçim Savaşı Başladı’’
Hıdır Işık ‘’Edebiyatta Trajedi ve Toplumsalcılık’’
Nesimi Aday ‘’Dünya Kan Akan Munzur’un Sesini Duymadı’’
Hüseyin Ozan ‘’Tenga Kirmancu Hona Nê Qedîya’’
Esra Çiftçi ‘’Dostlar Şehit, Biz Gazi’’
Rojda Yeşilgöz: Umut Altın Çağ Röportajı ‘’23 Yıldır Kendi Dilimle Ağlıyorum’’
Ergin Doğru ‘’Baskın Seçim Anlayışına Demokratik Bir Bilinçle Karşı Çıkmak’’
Türkan Güneri ‘’Ayşe Şawaî’nin ‘Şîr û Kef’ Albümü çıktı’’
başlıklarıyla Dersim Gazetesi Mayıs/Haziran sayısı için yazdılar..
Ayrıca bu sayıda Dersimli Sanatçı Ali Baran ile Mîre Kevokan Üstüne bir söyleyişi ve 1937 yılında yapılan Tunceli ‘TENKİL’ Harekatına Dair Bakanlar Kurulu Kararı Belgeleri yer almaktadır.
Dersim Gazetesi‘ne, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Dersim vb merkezlerde Dersim Araştırmalar Merkezi, (DAM), Dersimli Dernekler ve Kurumlar, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) gibi kurum ve kuruluşlar üzerinden ulaşılına bilineceği gibi yine Avrupa’da, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerdeki temsilciliklerden ulaşmak mümkün..