Almanya’nın Stuttgart ve Köln kentlerinde 1915 Ermeni Soykırımı’nda katledilenler anıldı. Anmalarda soykırımın devam ettiği vurgusu yapıldı.
Stuttgart’ta 94 gündür devam eden ve saat 15:00 ile 19:00 arası açılan Stuttgart Efrîn’i Sahiplenme Platformu çadırında Ermeni Soykırımı’nın 103’üncü yıldönümü nedeniyle bir anma düzenlendi.
YPG/YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterinin asılı bulunduğu çadırda önceki gün Ermeni Soykırımı’nın 103’üncü yıldönümü dolayısıyla, soykırım dövizleri taşınarak açıklama yapıldı. Stuttgart Efrîn’i Sahiplenme Platformu adına yapılan açıklamada şu vurgular yapıldı: “Soykırım ile yüzleşilmediği gibi, soykırıma uğrayan halklara karşı ırkçı ve nefret söylemlerle saldırılıyor. Ermeni/Süryanî soykırımının tanınmasına karşı kendisinden öncekiler gibi inkarcı, küçümseyici, nobran siyasetini AKP hükümeti de ısrarla sürdürüyor. Ermeni/Süryani Soykırımının faili olan zihniyetle yüzleşilmediği, mağdurların anıları ve mirasları üzerinde talancı zihniyet devam ettiği içindir ki, soykırım hala devam ediyor. Hala coğrafyamızı yaralıyor, kanatıyor. Tarihte bırakılan bir mesele olmaktan ziyade ısrarla devam ettirilen bir soykırım gerçeği yaşanıyor.”
Öldürülen gazetecilerle ilgili araştırma yapan Gazeteci Necati Abay da yaptığı konuşmada, 1909’dan bu yana 123 gazetecinin öldürüldüğünü, bunlardan 32’sinin 1915 Ermeni Soykırımı’nda katledildiğini belirtti. Ardından soykırım kurbanı olan 32 gazetecinin isimlerini tek tek okudu.
Köln’de iki yerde anma
Köln’de ise, Brück semtindeki Lehmbacher mezarlığı ve Ren Nehri kenarında anma etkinlikleri düzenlendi.
İlk anma 2017 yılında Brück semtindeki Lehmbacher Mezarlığında dikilen anıtın önünde gerçekleştirildi. Törene Ermeni Cemaati üyelerinin yanı sıra HDK-Almanya’dan da temsilciler katıldı. Anma töreni Papaz Vahridisch Baghdasaryan’ın Ermenice okuduğu dualar ile başladı. Papaz Baghdasaryan’ın soykırımı anlatan konuşmasının ardından sonra söz alan Ermeni Cemaati Başkanı Minu Nikpay ise, Osmanlı döneminde yapılan Ermeni Soykırımı’nın ardından, kalan Ermenilerin dünyanın diğer ülkelerine hangi koşullarda yolculuk yaptıklarına değindi. Nikpay ayrıca Ren Nehri kenarına dikilen ‘Soykırım Anıtı’nın kaldırılmasını da kınadı. Konuşmaların ardından Ermenilerin geleneksel çalgısı Duduk ile ‘Sari Galin’ eseri okundu.
Kaldırılan anıtın önünde anma
Diğer anma ise Ren Nehri kenarında 1915 Soykırımı’nda hayatını kaybeden Ermeniler anısına dikilen ‘Soykırım Anıtı’nın dikildiği yerde yapıldı. Soykırım anıtı Köln Belediyesi tarafından izinsiz dikildiği gerekçesiyle kaldırılmıştı. Stefan Kaiser ile Max Scholz adlı sanatçılar tarafından tasarlanan 1,5 metre uzunluğundaki anıtın üzerinde Ermenice, Türkçe, Almanca ve İngilizce ‘Bu acı hepimizin’ yazıyordu. ‘Bu acı hepimizin’ yazısı ile doldurulan anıt yerine çiçekler bırakıldı. Ardından bir konuşma yapan Avukat İlias Uyar, Ermeni Soykırımı sırasında yaşananlara değinerek, birçok çocuğun kaçırıldığına ve başkalarına evlatlık verildiğine vurgu yaptı. Birçok kadının şiddete maruz kaldığını ifade eden Uyar, çok sayıda Ermeni’nin de öldürülerek nehirlere fırlatıldığını söyledi. Uyar, ayrıca soykırım anıtının Köln belediyesi tarafından kaldırılmasını kınadı.
Polıtıka