Frankfurter Rundschau’da Rolf Gössner tarafından "Türk İstihbaratı Almanya’da bulunan rejim muhaliflerine korku iklimi yaratmaktadır. Hatta bu konuda ölüm listesi bile bulunmaktadır. Alman hükümeti buna karşı ne yapıyor?" başlıklı bir haber-yorum yayınlandı.
Gössner yazısında çok kısa bir süre önce Amedsporlu futbolcu Deniz Naki’nin Almanya’da silahlı saldırıya uğradığını hatırlatarak ‘ Bunun arkasında MİT mi var?’ sorusunu sordu.
Gössner, "Deniz Naki Almanya’da büyüdü. Türk milliyetçileri tarafından Erdoğan yönetimindeki otokratik rejimi eleştirdiği için terörist olmakla suçlandı. 2017 yılında hakkında dava açıldı. Naki hakkında terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla beş yıla kadar hapis cezadı istemiyle dava açıldı" dedi.
Almanya’da Kürt kökenli politikacıların da tehdit altında olduğunu söyleyen Gössner Almanya’da Kürt siyasetçilerine yönelik suikast planları yaptığı ve MİT’e çalıştığı gerekçesiyle Hamburg’da yargılanan ve daha sonra iki yıl tecilli hapis cezasına çarptırılan Mehmet Fatih Sayan davasını hatırlattı.
ALMANYA’DA 6 BİN CASUS MİT’E ÇALIŞIYOR
Gössner MİT’in Almanya’da yaklaşık altı bin casus elemanı ile rejim muhaliflerinin Ankara’ya bildirildiğini ileri sürerek "MİT Alman İstihbaratı’na 2017 yılında bir kara liste vermiştir. Bu listede bulunan bazı kişiler Alman İstihbaratınca uyarılmış ve Türkiye’ye gitmeleri engellenmiştir. Alman hükümetinin bu tavrı olumlu olmakla birlikte yetersizdir. Almanya’da bugüne kadar açılan casusluk davaları teker teker kapatılmaktadır. Alman güvenlik birimleri kararlı ve tutarlı bir biçimde Almanya’da illegal faaliyet yürüten Türk casusluk sistemine bir an önce son vermelidir" dedi.
Gössner HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın Avrupa’daki Türkiye kökenli bazı kişilere suikast hazırlığı yapıldığı yönündeki istihbarata da yer vererek, "Bu bilgi Alman hükümeti tarafından dikkate alınmalıdır. Bu bize 2013 yılında Paris saldırısını hatırlatıyor. AKP rejimi tarafından tehdit edilen muhalifler ve ölüm listesinde bulunanlar Alman hükümeti tarafından güvenlik ve hukuki bakımdan güvence altına alınmalıdır. Bu kişilere yönelik tehdit ciddiye alınmalıdır" dedi.
MİT ve ALMAN İSTİHBARATI İLİŞKİLERİ SORGULANMALI
Bu bağlamda MİT ve Alman İstihbarat arasındaki ilişkinin sorgulanması gerektiğini belirten Gössner, "NATO partneri olarak Alman İstihbaratı MİT ile sıkı ilşki içerisindedir. Kürt dernekleri ve aktivistler terörist olarak görülmektedir. Alman Güvenlik Birimleri ve Alman Anayasayı Koruma Dairelerine Türk istihbaratının sızma girişimleri vardır. Alman hükümeti MİT ile ilişkisini en düşük seviyeye indirmelidir. Almanya’da yaşayan muhaliflere korku iklimi veren illegal Türk casusluk sistemini Alman hükümeti bir an önce yok etmelidir" şeklinde yorum yaptı.
artigercek