Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Erdal Eren 37. yıldönümünde mezarı başında anıldı

Erdal Eren 37. yıldönümünde mezarı başında anıldı

13 Aralık 2017, 19:30

12 Eylül darbecileri tarafından yaşı büyük gösterilerek 17 yaşında idam edilen Erdal Eren, katledilişinin 37. yılında bugün mezarı başında anıldı. Her yıl olduğu gibi Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen anmada, “12 Eylül darbe koşulları, bugün de AKP tarafından devam ettiriliyor” denildi.

12 Eylül askeri darbe döneminde 17 yaşındaki Erdal Eren’le birlikte idam edilen Sinan Suner ve Ercan Koca,  ölümlerinin 37’nci yıl dönümünde mezarları başında anıldı. Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda gerçekleşen anmaya, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP üyeleri, Ankara Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Hüseyin Esentürk ile yüzlerce kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada, konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “Erdal Eren, Sinan Suner ile Ercan Koca’yı buluşturan şey, sömürgeci politikalara, halkları, emekçileri soyan düzene karşı birikmiş öfkeleri ve halklarına olan bağlılıklarıydı” dedi.
 
“12 EYLÜL SÜRÜYOR”
 
Gürkan, Erdal Eren ile mücadele arkadaşları Suner ve Koca’yı öldüren baskıcı rejimin günümüzde de devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “12 Eylül darbe koşulları, bugün de AKP tarafından devam ettiriliyor. AKP, faşizme giden yolların taşlarını hızla döşenmektedir.  Ülke sömürü cehennemine dönüşmüş durumdadır. Yine Türkiye, barış isteyenlerin cezaevine dönüşmüştür. AKP’nin artık bu ülkenin sorunlarına getireceği bir çözümü yoktur.”
 
Gürkan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’i başkenti olarak tanıması kararına da değinerek, hükümetin politikasını eleştirdi. Gürkan, “Hükümet utanmadan Kudüs’ü politikalarına alet ediyor. Filistin’de İsrail askerlerinin yaptığını Türkiye devleti, Kürt çocuklarına karşı yapıyor” dedi.
 
ERDAL’IN MÜCADELE RUHU İLE KUŞANALIM’
 
Daha sonra konuşan Ankara Devrimci 78’liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk ise şunları dile getirdi: “Kardeşler 37 yıl oldu. Ve bugün Erdal’ın başucundayız. 37 yıldır, 12 Eylül devam ediyor. Darbe rejimi devam ediyor her alanda. Hala hastane yapmak yerine, okul yapmak yerine cezaevleri ve camiler yapılıyor. Bizler de Erdal’ın mücadele ruhuyla kuşanarak, darbeye karşı, OHAL’e karşı sokaklarda mücadele edeceğiz. Biz bunu yapacağız.”
Kitle daha sonra sloganlar eşliğinde alandan ayrıldı.
 
 “17 YAŞI BİR GÜN İÇİNDE 18 YAPTILAR”

Erdal Eren idam edilmeden 16 saat önce kendisini ziyaret eden gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan’a, “avukatıyla görüştürülmediğini, 18 yaşının altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini, yaşının 18’den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini,  kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını” söyledi. İdam kararı verilen Erdal Eren’in 17 olan yaşı bir gün içinde 18 olarak büyütüldü ve sonrasında hemen idam edildi.

“İNFAZI RADYODAN ÖĞRENDİK”

Ağabeyi Erkan Eren, Erdal’ın Mamak Askeri Cezaevi’nde tutuklu kaldığı dönemde gördüğü ağır işkencenin izlerine tanık olduğunu dile getirdi. Erdal Eren’in idam edildiği tarihte yaşının 18’den küçük olduğunu belirten Erkan Eren, infazı radyodan öğrendiklerini ve Erdal Eren’in kimsesizler mezarına gömülmek istendiğini söyledi.

ERDAL EREN İÇİN BİRÇOK ŞİİR VE ŞARKI YAZILDI

Erdal Eren için yıllar içinde birçok şiir yazıldı şarkı yapıldı. Bunlardan bazıları şöyle: Daha sonra Erdal Eren’in akrabası olduğunu açıklayan Teoman “İki Çocuk” ve “On Yedi”.

Sezen Aksu, Aysel Gürel’in “Son Bakış” adlı şiirini Onno Tunç’un bestesiyle söyledi.

Diğer şarkılar: Ahmet Kaya “Yaşamadın Sen”, Ali Asker “Şu Metrisin Önü”, Ali Ekber Eren “Ankara Adı Kara”, Duman, “Kolay Değildir”, Mor ve Ötesi “Darbe”, Saian Sakulta Salkım “Suç”, Ümmü Şen “Nenni”.

ERDAL EREN HAKKINDA

Erdal Eren 25 Eylül 1964, Giresun Şebinkarahisar, doğumluydu. 13 Aralık 1980’de asılarak idam edildiğinde 16 yaşını henüz bitirmişti.

Erdal Eren Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisiydi ve Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesiydi. Bu derneğin üyelerinden Sinan Suner, 30 Ocak 1980’de Milliyetçi Hareket Partili (MHP) Bakan Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürülmesini protesto eden grubun içindeydi. 2 Şubat 1980’de düzenlenen bu gösteride gözaltına alınan 24 kişinin arasındaydı. Gösteri sırasında çıkan çatışmada er Zekeriya Önge öldürülmüştü. Önge’yi öldürmekle suçlanan Erdal Eren, bu suçlamayı kabul etmedi.

Eren, 19 Mart 1980’de idama mahkûm edildi. Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan karar, 13 Aralık 1980’de Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde infaz edildi. 12 Eylül Darbe döneminde Kenan Evren’in Erdal Eren için söylediği “Asmayalım da besleyelim mi?” sözü, 12 Eylül davasında Kenan Evren’e sorulduğunu tanımadığını söylemişti.

Bu haber 756 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..