Erdoğan rejiminin Berlin yönetimine "PKK'ye destek veriyorsunuz" iddialarının aksine Almanya, Kürt özgürlük hareketine karşı elinden geleni yapmaya devam edeceği mesajını verdi.
Almanya'nın uluslararası arenada en iyi müttefiki olan ABD'nin Kürt halkının özgürlük mücadelesine yeni yaklaşımı, Rojava ve Kuzey Suriye'deki demokratik güçlere verdiği desteğe dikkat çeken ARD televizyon kanalı İçişleri Bakanlığı'na "Yeni gelişmeler çerçevesinde PKK yasağı yeniden gözden geçirecek misiniz?" sorusunu yöneltti.
Bu akşam ARD'nin "Panaroma" programında yayınlanacak İçişleri Bakanlığı'nın yanıtı açık bir dille "Hayır" anlamına geliyor. Programa konuşan bir bakanlık sözcüsü "Bize göre eskiden olduğu gibi şimdi de PKK amacına şiddet ile ulaşmaya çalışan bir örgüt" dedi.
Federal Anayasa Mahkemesi'nin 2010 yılında aldığı karara dikkat çeken bakanlık sözcüsü "PKK hala yabancı bir terörist örgüt" şeklinde konuştu. Kamuoyunda "129b yasası" olarak bilinen bu kararla onlarca Kürt siyasetçi hakkında soruşturmalar başlatılmış, bunlardan çoğu hapis cezalarına çarpıtılmıştı.
"ALMANYA'NIN ORTADOĞU'YA YAKLAŞIMI FARKLI"
Perşembe akşamı Almanya saatiyle saat 21.45'te ARD'de yayınlanacak "Panaroma" programının editörleri ise bakanlığın "PKK'ye ilişkin yaklaşımımız değişmeyecek" şeklindeki net yanıtı "Berlin şunu söylemek istiyor; Amerikalıların sahada Kürt milislerle işbirliği bizi hiç ilgilendirmiyor, bize göre onlar hala teröristler" biçiminde yorumluyorlar.
Bu yaklaşımın Berlin'in Washington'a nazaran daha farklı bir Ortadoğu politikasına sahip olduğu anlamına gelebileceği ifade ediliyor. "Panaroma" programı ayrıca son dönemlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ile YPG bayraklarına karşı polisin sert yaklaşımına da dikkat çekerek "Almanya'ya göre bu semboller PKK bayraklarına dönüştü ve bunlarla PKK propagandası yapılıyor" yorumunda bulundu.
13 YILDA 4500 SORUŞTURMA AÇILDI
Geçtiğimiz Ağustos ayında yine İçişleri Bakanlığı PKK yasağı çerçevesinde son 13 yılda 4.500 soruşturmanın açıldığını, 240 kişi hakkında da "yabancı bir terör örgütüne üyelikten" dava açıldığını bildirmişti. Ayrıca 1992 yılından bu yana ise PKK yöneticisi oldukları iddiasıyla 90 kişi de ağır hapis cezalarına çarpıtıldı.
Şu anda ise 14 Kürt siyasetçi cezaevinde tutulurken, Federal Savcılığın PKK ile bağlantılı olarak şu anda 24 soruşturma yürüttüğü belirtiliyor.
POLİSİN KÜRTLERE KARŞI ŞİDDETİ ARTIYOR
1990'lı yılları aratmayacak şekilde Alman polisinin Kürt göstericilere yönelik şiddeti de artırdığı gözleniyor. Son dönemlerde ise başta Öcalan'ın posterleri olmak üzere PYD, YPG ve YPJ bayraklarının taşıdığı gösterilere Alman polisinin artan tahammülsüzlüğü dikkat çekiyor.
Almanya İçişleri Bakanlığı 2 Mart 2017 günü eyaletlere gönderdiği bir genelge ile aralarında PYD, YPG ve YPJ'nin de bulunduğu çok sayıda Kürt parti ve kuruluşun bayrak/flamalarının yasaklanmasını talep etmişti. Bakanlık, genelgeyi 1993 yılından itibaren Almanya’da yürürlükte olan PKK yasağının “güncellenmesi” olarak açıklamıştı.
Alman hükümeti 1993 yılından itibaren uygulanan PKK yasağına ilişkin de argümanını ise sık sık değiştiriyor. Daha önce Türkiye'nin NATO üyeliği ve "dış çıkarlar" nedeniyle alındığı söylenen bu yasak kararı, son yıllarda "Almanya'nın iç güvenliği için" denilerek sürdürülüyor.
ANF