Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Frankfurt Kitap Fuarı başladı

Frankfurt Kitap Fuarı başladı

10 Ekim 2017, 20:35

7150 yayın kuruluşunun yer alacağı Frankfurt Kitap Fuarı, bu yıl Türkiye’de ifade özgürlüğü ve hapisteki gazetecilere odaklanacak. Fuarda, Ragıp Zarokolu hazırladığı ‘Yasaklanan Kitaplar’ sergisiyle son 90 yıl boyunca Türkiye’de yasaklanan kitaplara dikkat çekecek.

Bu yıl 69’ncu kez düzelenecek Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı başlıyor. Dünyanın en büyük yayıncılık buluşması olan fuarı, bu yıl Margaret Atwood, Dan Brown ve Nicholas Sparks isimleri ağırlayacak. 

280 bin kişi ziyaret edecek

Dünyanın 106 ülkesinden çeşitli alanlarda 7150 yayın kuruluşunun yer alacağı fuar 11 Ekim Çarşamba gününden itibaren ziyarete açılacak. İlk üç gün sadece yayın dünyasından ziyaretçilerin izleyebileceği fuar, haftasonunda kapılarını halka açacak. 13 bine yakın gazeteci ve yazarın başvuruda bulunduğu fuarı beş günde yaklaşık 280 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Yazarların ve okurun fuarı olacak

Geçen yıl yayıncıların yeni teknolojilere adapte olmasına odaklanan organizatörler bu yıl yeniden kitabın temelini yani yazarları ve okurlarını fuarın odak noktası yapacak. Fuar sözcüsü Katja Böhne, ”Yazarları görmek ve onları gerçek hayatta deneyimlemek gibi bir istek var” diye konuştu. 

Atwood, Sparks, Brown

11-15 Ekim tarihlerinde açık olacak olan fuarda, ”The Notebook” ve ”Message in a Bottle” kitaplarının yazarı Nicholas Sparks, tarihi romanlarıyla bilinen Ken Follett, İrlandalı yazar Cecelia Ahern ve ”The Girl on the Train” kitabının yazarı Paula Hawkins, okurlarıyla buluşacak isimler arasında. Fuar dünyaca ünlü Damızlık Kızın Öyküsü’nün feminist yazarı Margaret Atwood’ı da ağırlayacak.

Ancak en büyük ilgiyi cumartesi günü yeni kitabı ”Origin”i tanıtacak olan Da Vinci’nin Şifresi adlı kitabın yazarı Dan Brown’ın çekmesi bekleniyor.

Onur konuğu Fransa

Olası terör tehditlerine karşı her zamankinden daha yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilecek fuara, büyük bölümü onur konuğu Fransa’dan ve Fransızca konuşulan ülkelerden olmak üzere yüzlerce yazar, kitaplarının tanıtımına katılmak üzere ya da ziyaretçi olarak katılacak.

Türkiye’ye eleştiri

Fuara Türkiye’nin resmi katılımı da son yıllarda olduğu gibi Türkiye stantta ağırlıklı olarak AKP’li yayınevlerinin ve bazı resmi kuruluşların dini kitapları yayınlanacak. Türkiye Ulusal Standı, son yıllarda katılan yayınevlerinin ve sergilenen kitapların sayısının düşük olması, raflarda ağırlıkla devlet kuruluşlarının yayınlarının yer alması, yayıncılıkla doğrudan ilgisi olmayan sergilerin geniş yer kaplaması nedeniyle eleştiri konusu olmuştu.

Hapisteki gazeteciler

Fuara Türkiye’den çok sayıda yayıncı ve yayın kuruluşu temsilcinin yanısıra, haklarında ceza davaları açılmış olan yazar ve gazeteciler de katılıyor. Bunlar arasında kısa bir süre önce yurtdışına çıkmasına izin verilen ünlü yazar Aslı Erdoğan yer alıyor.  Halen hapiste olan gazeteciler Ahmet Şık ve Deniz Yücel’in eşleri de fuarın misafirlerinden. 

“Cesur Gazeteciler İçin Raif Badali” ödülünün bu yılki sahibi, hapisteki gazeteci Ahmet Şık için, gıyabında ödül töreni düzenlecek. Her gün Tageszeitung’un standında düzenlenecek “Basın Özgürlüğü İçin Bir Saat” toplantılarıyla bu gazetenin eski çalışanlarından, hapisteki gazeteci Deniz Yücel ve diğer gazetecilerin durumu ele alınacak. Uluslararası Af Örgütü’nün standında Aslı Erdoğan’ın kitabı tanıtılacak, “Denizi Görmek İstiyoruz” başlıklı toplantıda Deniz Yücel’in kız kardeşi İlkay Yücel konuşacak.

‘Öteki Türkiye’

“Öteki Türkiye”, “Kriz Ülkesi Türkiye”, “Türkiye’den eleştirel sesler” gibi başlıklar altında gerçekleştirilecek toplantılarda, Türkiye’deki siyasal gelişmeler, basın ve yayın özgürlüğü, hapishanedeki gazetecilerin durumu tartışılacak.

Ahmet Şık’ın eşi Gonca Şık, Deniz Yücel’in eşi gazeteci Dilek Mayatürk-Yücel, Türkiye’de görev yaparken aldığı ölüm tehditleri nedeniyle ülkeyi terketmek zorunda kalan Der Spiegel dergisi muhabiri Hasnain Kazım, bu toplantıların konuşmacılarından.

Yasaklanan kitaplar sergisi

Uluslararası PEN yöneticilerinden Yazar Burhan Sönmez, gazeteci-yazar Can Dündar, yazar Aslı Erdoğan, Frankfurt Kitap Fuarı Müdürü Jürgen Boos’un yöneteceği sohbet toplantısında “sürgünde yazarlık” konusunu ele alacaklar. Belge Yayınları’nın kurucusu gazeteci-yazar Ragıp Zarakolu, yasaklanan kitaplar ve sansür konulu toplantıya konuşmacı olarak katılacak. Ayrıca Zarokolu’nun hazırladığı “Yasaklanan Kitaplar” sergisi, özellikle son 90 yıl boyunca Türkiye’de yasaklanan kitapları içeriyor. 

Bu haber 524 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..