24 Eylül’de Almanya’da yapılacak seçimlere yoğun bir hazırlık yapan Sol Parti (Die Linke), sosyal yaşamda köklü değişikliklerden yana.
“Sosyal Eşitlik, Barış Herkes için” şiarıyla çalışmalarına devam eden Sol Parti, ağırlıklı olarak işçi ve göçmen hakları için mücadele ediyor.
“Bir yandan çocuklar fakirlik içinde büyürken, diğer yandan milyonerlerin ve milyarderlerin sayısının giderek artmasını kabul edemeyiz” diyen Sol Parti, 18 maddelik seçim programında, sosyal politikalarda yaptırımsız temel bir güvenceyi savunuyor ve herkesin genel emeklilik kasasına ödeme yapmasını ve genel emeklilik ücretinin aylık asgari 1050 Euro olmasını talep ediyor. Şu anda genel emeklilik ücreti aylık 850 eurodur.
Sol Parti, resmi emeklilikte ise son brüt maaşın yüzde 48’ini emeklilik ücretinin üst sınırı olarak belirleyen yasada değişiklik yapılması ve üst sınırın yüzde 53’e çıkarılmasını savunuyor. Ayrıca saat başına 8,84 euro olan resmi asgari ücretinin 12 euroya çıkarılmasını istiyor.
‘NATO’nun yerine kolektif savunma sistemi’
Bunun yanı sıra planlarının somut, finanse edilebilir adil olduğunu ve giderek artan fakirlik riskini kaldırmayı hedefliyor.
Seçim programında NATO’nun dağıtılması ve onun yerine Rusya’nın da dahil edildiği kolektif bir güvenlik sisteminin oluşturması öngörülürken, Alman ordusunun yurtdışındaki operasyon görevlerine son verilmesini isteniliyor.
Ayrıca vergi hakkı, göçmenlik, kadın eşitliği ve hakları, eğitim gibi alanlarda da radikal bir değişimi önüne hedef olarak koyuyor.
23 Eylül’e kadar sürecek çalışmalarında işçi ve göçmen haklarına ağırlık veren Sol Parti, yapılan anketlere göre yüzde 9 oy oranıyla Federal Parlamento’ya girebiliyor.
Sol Parti’nin 26 Ağustos’ta Almanya’nın kuzeyinden başlattığı seçim mitingler, 23 Eylül’de Almanya’nın doğusunda sona erecek.
Her gün bir kentte
Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak federal genel seçimlerine hazırlanan Sol Parti (Die Linke), bugün saat 10-12 arası Kühlungsborn Baltic-Platz’da, daha sonra 14-16 arası ise Lübeck’te Marktplatz’da miting düzenleyecek. Mitinglere Eşbaşkan Dietmar Bartsch, milletvekilleri ve sanatçılar da katılacak.
Her gün farklı bir kentte yapılacak mitingler, kuzeyden batıya, Güney Almanya’dan da son olarak doğusunda sona erecek. Mitinglere başta Sol Parti Eşbaşkanları Dietmar Bartsch ve Sahra Wagenknecht başta olmak üzere çok sayıda milletvekilleri katılacak.
Buna göre bu hafta yapılacak mitingler şu şekilde:
* 30 Ağustos: Lübeck, Markplatz (saat 17-19 arası)
* 31 Ağustos: Kiel, Markplatz (saat 10-12 arası) ve Flensburg‘daki Südermarkt meydanında saar 17-19 arası
* 1 Eylül: Hamburg, Wilhemsburg (saat 10-12 arası) ve saat 16-18 arası da Hamburg Hachmannplatz’da
* 2 Eylül: Bremenerhaven, Theodor-Heuss-Platz (saat 10-12 arası) ve saat 16-18 arası da Bremen, Domshof
* 3 Eylül: Oldenburg, Bloherfeler Marktplatz (saat 11-13 arası)
4 Eylül’den itibaren yapılacak mitinglere bakmak için: https://www.die-linke.de/wahlen/kampagne/truck-tour/
Adaylar
Savaş, göç sorunu için de silah satışlarının durdurulmasını ve göç sorununu ortadan kaldırmayı hedefleyen parti, 193 milletvekili adayı ile seçimlere hazırlanıyor.
Sol Parti’nin listesinde yer verdiği 13 Türkiye ve Kürdistanlı aday ise şunlar: Gökay Akbulut, Behiye Uca, Sevim Dağdelen, Hakan Taş, Özden Ateş, Diyar Agu, Zeki Gökhan, Arif Rüzgar, Ayşe Fehimli Kuzu, Mazlum Koç, Evrim Sommer, Erkan Dinar ve Ecevit Emre.
19’uncu federal seçim
Almanya Federal Almanya Parlamento seçimleri, 24 Eylül’de 19’uncu kez yapılacak. 48 siyasi partinin ve 4 bin 828 milletvekilliği adayının yarıştığı seçimde, çalışmalar çeşitli, renkli katılımcı.
Alman seçim sistemine göre 598 parlamenterin seçilmesi gerekiyor ve seçmenlerin iki oyu bulunuyor. Birinci oyla, parlamenterlerin yarısı, yani 299 seçim bölgesindeki direkt vekiller belirleniyor.
İkinci oyla da geri kalan 299 milletvekili eyaletlerdeki listelerden, partilerin oy oranlarına göre seçiliyor.
18 yaş üstü Alman vatandaşı ve en az 3 aydır Almanya’da yaşayan vatandaşlar oy kullanabilir. Yurt dışında yaşayan Alman vatandaşları da oy kullanabilmek için müracaat edebilir.
İki oy hakkı
Partilerin birinci ve ikinci oyları arasında ciddi bir fark olması durumunda ise ek milletvekilliği kazanma hakkı ortaya çıkıyor. 2013’te bundan dolayı Federal Meclis’e toplam 631 milletvekili seçilmişti.
Seçmenler oy verme gününde önceden belirlenmiş seçim lokallerinde veya en geç seçim gününden 2 gün önceye kadar (bu durumda 22 Eylül’de) mektup yoluyla da oy verebiliyor. Mektup yoluyla oy kullanmak isteyenler kayıtlı olduğu belediyeye giderek sözlü veya yazılı (mail veya mektup) müraacat edebilir.
Yüzde 5 baraj
Bir partinin milletvekili çıkarabilmesi için yüzde 5 barajını geçmesi gerekiyor. Ancak bir seçim bölgesinde birinci oylarda önde gelen aday, partisi ikinci oylarda yüzde 5 barajını geçemese de Federal Meclis’e girme hakkını kazanıyor.
Adaylar arasında kadınların oranı yüzde 29’da kalırken, 2013’teki yüzde 25,8 temsiliyet oranının üzerinde olduğu görülüyor.
Aşırı sağcılar Parlamento’ya
Aşısı sağcı AfD de (Almanya için Alternatif Partisi) Federal Parlamento’ya girecek partiler arasında bulunuyor.
AfD, anketlere göre Federal Parlamento’ya rahatlıkla girebiliyor. Geçtiğimiz 2013 seçimlerinde ise yüzde 4,7 oy oranı almıştı. Yapılan son Emnid anketine göre partilerin aldığı oylar şu şekilde: CDU yüzde 39, SPD yüzde 24, Yeşiller yüzde 8, FDP yüzde 8, Sol Parti yüzde 9, AfD yüzde 7.
Adaylar
Seçimlerde başbakanlık adaylarını koyanlar ise şunlar: Angela Merkel (CDU/CSU), Martin Schulz (SPD), Dietmar Bartsch ve Sahra Wagenknecht eşbakanlar olarak (Sol Parti), Katrin Göring-Eckardt ve Cem Özdemir eşbaşkanlar olarak (Yeşiller), Christian Lindner (FDP) ve Alexander Gauland ve Alice Weidel eşbaşkanlar olarak (AfD).
Politika