Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Başarısız bir MİT operasyonunun gelişimi ve hedefleri

Başarısız bir MİT operasyonunun gelişimi ve hedefleri

29 Ağustos 2017, 21:04

MİT'in başarısız operasyonu sonrası Türk devleti YNK ile irtibata geçerek bu elemanların PKK'den alınmasını istedi. Bunun üzerine YNK'den bir heyetin PKK yetkilileri ile görüştüğü ancak olumlu yanıt alamadığı belirtiliyor.

Güney Kürdistan'da yıllardır PKK ve Kürt halkına karşı faaliyet yürüten Türk istihbaratı MİT'in geçtiğimiz günlerde PKK üst düzey yöneticilerine yönelik gerçekleştirmek istediği bir operasyon, PKK'nin karşı operasyonuyla boşa çıkarıldı. Türk devletinin MİT eliyle Paris'te üç kadın siyasetçiye düzenlediği suikaste benzer bir suikastın başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Türk devleti ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) arasındaki ilişkiler gerildi.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 23 Ağustos'ta Hewlêr'e gerçekleştirdiği ziyaret devam ederken, Türkiye, YNK'nin 17 yıldır Ankara'da açık olan temsilciliğini kapattı ve YNK temsilcisi Behroz Gelalî'yi sınır dışı etti. Herkes bunun nedenlerini anlamaya çalışırken, Süleymaniye'ye dönen Gelalî, "Türkiye ile Süleymaniye sınırları içerisinde bir sorun yaşadıklarını" belirterek, sorunun ne olduğu konusunda da bilgi vermedi.

Ancak iki gün sonra Dengê Amerîka'ya konuşan YNK Sözcüsü ve Politbüro üyesi Sedî Ehmed Pîrê, "MİT'in Süleymaniye sınırları içerisinde PKK'ye karşı bir operasyon içerisinde olduğunu fakat operasyonun başarısız olduğunu ve Türkiye'nin de bundan dolayı kendilerini suçladığını" söyledi.

28 Ağustos günü de Rojnews'e konuşan KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerîb, MİT elemanlarının yakalandığını doğrulayarak, "Başlarına çuval geçirip kameraların karşısında çıkarabilirdik" dedi. Dün akşam News Channel'a konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ise "Büyük bir komplonun boşa çıkarıldığını" kaydetti.

NASIL BİR OPERASYON YAPILMAK İSTENDİ?

Edinilen bilgilere göre, MİT uzun zamandır Güney Kürdistan'da PKK'nin üst düzey yönelticilerine yönelik suikast ve kaçırma gibi hazırlıkların içerisindeydi. Bunun için MİT'e bağlı birçok hücre harekete geçirildi. PKK ise bu hücrelerden bazılarını alıkoydu, bazılarını ise kontrol altında tuttu. 7 Ağustos günü ise MİT'in bir hücresi, Zaxo ile Batufa arasında düzenlenen bombalı saldırıyla etkisiz hale getirilmişti.

SON OPERASYONUN YERİ NERESİYDİ?

Bugüne kadar daha çok Duhok-Zaxo-Hewlêr hattında PKK'ye karşı operasyonel olan MİT, geçtiğimiz günlerde Süleymaniye'de büyük bir operasyon için hazırlık yaptı. Operasyonu yönetecek üst düzey MİT elemanları Süleymaniye'ye geçerek operasyonun startını verdi. Güney Kürdistan medyasının haberlerine göre, hedefte KCK Yürütme Konseyi Cemil Bayık vardı. Edinilen bilgilere göre operasyon bölgesi olarak Raperîn olarak bilinen bölge Ranya, Sengeser ve Qeladizê bölgesi seçilmişti.

OPERASYONU YAPAN EKİPTE KİMLER VAR?

Edinilen bilgilere göre, operasyon için bölgeye giden MİT'in üst düzey yetkilileri ve PKK tarafından daha önce kontrole alınan MİT hücreleri ile birlikte esir alındı. Güney Kürdistan'da yayın yapan NRT televizyonu MİT'çilerin Dûkan Barajı yakınlarında alıkonulduğunu iddia etse de bu konuda net bilgiler mevcut değil.

Ancak operasyonu yapan ekibi koordine eden ve PKK tarafından alıkonulan iki kişinin diplomat pasaportu taşıdığı ve MİT'te "PKK masasına" bakan kişiler olduğu belirtiliyor.

BAŞARISIZ OPERASYON SONRASI NE OLDU?

MİT'in başarısız operasyonu sonrası Türk devleti YNK ile irtibata geçerek bu elemanların PKK'den alınmasını istedi. Bunun üzerine YNK'den bir heyetin PKK yetkilileri ile görüştüğü ancak olumlu yanıt alamadığı belirtiliyor. Daha sonra Türk MİT'i ve Dışişlerinin YNK'yi suçlaması üzerine de YNK'lilerin "Bizden habersiz bir operasyon yaptınız, bizler de ilişkilerimize gösterdiğimiz nezaket gereği arabuluculuk yapmaya çalıştık ancak kabul edilmedi. Bundan dolayı bizi suçlayamazsınız" dediği öğrenildi. Türkiye'nin ise YNK'nin Ankara temsilcisini sınır dışı etme ve bazı yaptırımları uygulamayla YNK'yi tehdit ettiği öğrenildi.

ÇAVUŞOĞLU YNK'DEN NE İSTEDİ?

Bunun ardından Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 23 Ağustos günü Hewlêr'e düzenlediği ziyarette durumu son bir kez daha görüşmek istedi. Çavuşoğlu, Hewlêr'de Divan Oteli'nde YNK Politbüro üyesi ve sözcüsü Sedî Ehmed Pîrê ve Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakan Yardımcısı Qubat Talabani ile yaptığı görüşmede bu durumu gündeme getirdi. Ancak Çavuşoğlu, YNK'lilerden "bu durumun kendileriyle bir alakası olmadığı ve kendilerini aşan bir şey olduğunu" yanıtını alınca aynı saatlerde YNK'nin Ankara Temsilcisine ülkeyi terk etmesi için 24 saat mühlet verildi.

KDP, BU OPERASYONUN NERESİNDE?

Türk devletinin bugüne kadar Kürt hareketine karşı Truva atı olarak kullandığı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), MİT'çilerin PKK tarafından alınmasından sonra tedirgin olmaya başladı. MİT'çilerin konuşması ve Türkiye ile KDP gizli ilişki ve pazarlıklarından endişe eden duyan KDP, MİT'çilerin alınması için Türkiye'nin YNK'ye baskı yapmasını istiyor.

KDP istihbaratı Parastin'ın başında bulunan Mesrûr Barzani'ye bağlı Kurdistan24 sitesi ve televizyonu, MİT'çilerin alıkonulmasını "PKK, Süleymaniye'de Türkiye vatandaşı sivilleri kaçırdı" diye servis etti. Ancak bunun sonuç almadığını gören KDP, şimdi ise YNK'yi kendi içerisinde parçalamak için "MİT'çilerin yakalanmasında YNK'den bir kanadın PKK'ye istihbarat verdiği" tezini işliyor.

TÜRKİYE OPERASYONDAN NE UMDU, NE BULDU?

Söz konusu operasyon için "Türkiye başka ülkelerin istihbarat servislerinden destek alıp almadığı veya aldıysa ne düzeyde aldığı" hakkında net bilgiler elde edilmezken, Türkiye'nin böyle bir operasyonla bir taşla birkaç kuş vurmayı hedeflediği belirtiliyor. Güney Kürdistan'da siyaset kulislerinde, Türkiye'nin hedeflerine ilişkin yapılan yorumlar şu şekilde özetlenebilir:

* PKK'ye büyük bir darbe vurmak.

* Süleymaniye sınırları içerisinde yapılmak istenen bir operasyonla PKK ile YNK'yi karşı karşı getirmek.

* Akabinde YNK'ye yönelik geliştirilecek bazı provokasyonlarda kardeş kavgasını başlatmak.

* Çatışmalı süreçle birlikte yapılması planlanan referandumu başka bahara ertelemek.

* Olası bir çatışmalı süreçle YNK'yi olabildiğince zayıflatmak ve KDP'ye alan açmak.

* PKK'nin hem Kuzey'de hem de Rojava'da gücünü zayıflatmak.

PKK NASIL YAKLAŞTI?

MİT'çilerin alınmasından sonra bu konuyu basına yansıtmayan PKK, Türkiye'nin YNK'ye yaptığı baskılar karşısında YNK'nin aldığı tutumu da olumlu karşılayarak, Türkiye'ye boyun eğilmemesi gerektiğini kaydetti. Bazı YNK'lilerin "PKK, Türkiye ile ilişkilerimize zarar veriyor" şeklindeki açıklamalarına tepki gösteren KCK Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerîb, "Bu kişilerin ulusal bir perspektiften bakmadığını ve YNK'nin Türkiye'nin hukuki olmayan bu icraatları karşısında boyun eğmemesi durumunda, süreçten güçlenerek çıkacağını" kaydetti.

ANF

Bu haber 674 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..