Çeşitli tarihlerde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren YPS ve PKK’li savaşçıların cenazelerinin yoğun olarak getirildiği Malatya Adli Tıp Kurumu’nda 25’e yakın cenaze bekletiliyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gelen cenazelerin sayısından bihaber olduklarını söyleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya şube yöneticisi Mehmet Tuncel, OHAL uygulamaları ile birlikte cenazelere, ailelere ve sivil toplum kurumlarına yönelik uygulamalarında farklılaştığını, cenazelerde ailelerin kimyasal izler tespit ettiğini, cenazelerin 2-3 gün içinde defnedildiğini söyledi.
OHAL’den önce her gelen cenaze için yetkililerin kendileri ile bilgi paylaştığını, ancak artık gelen cenazelerin sayısını ve akıbetini bilmediklerini aktardı. Tuncel, daha önce cenazeleri görmeye kendilerinin de gittiğini, ancak artık sadece içeriye ailelerin alındığını, bunun da bin bir güçlükle mümkün kılındığını söyledi.
CENAZELERDE KİMYASAL İZLER
Cenazelerini almaya gelen ailelerin İHD’ye yapılan başvurularına dair konuşan Tuncel, son gelen cenazelerde kimyasal izlerin olduğunu ve tanınmayacak derecede yanıkların söz konusu olduğunu ifade etti. Özellikle bombardımanda yaşamını yitiren cenazelerin zor tanındığını ya da tanınamadığının kendilerine aktarıldığını dile getiren Tuncel, "Tanıyamayanlar DNA testi sonucunda ancak tespit edilebiliyor. Bu son dönemlerde gelen cenazeler genelde bu şekilde. Aileler cenazelerini görünce cenazelerin parçalı halde olmasının yanı sıra yanmış halde olduğunu belirtiyor. Bazı aileler cenazeleri gördüklerinde kimyasal kullanılmasından şüphe ediyorlar. Tespit edemiyorlar, ancak şüpheleri kimyasal silahların kullanıldığı yönünde. Bir iki ailenin bu süreçte bize bu temelde söylemleri oldu" dedi.
AYLARCA ÇOCUKLARINI ARAYAN AİLELER VAR
Birçok ailenin çocuklarını tanıyamadıklarını ve DNA örnekleri ile teşhis etmeye çalıştığını, ancak bu sürecin birkaç ay sürmesinden kaynaklı ailelerin mağdur edildiğini aktaran Tuncel, “Bizzat biz kendimiz cenazeleri göremiyoruz. Aileler birçok sıkıntı yaşadıktan sonra cenazelerini alabiliyorlar. Bazı aileler geliyor, cenazelerinin burada olmadığını başka yerde olduğunu söylüyorlar. Birkaç kez buraya gelip sonra cenazesi başka yerlerde çıkan aileler var. Şimdiye kadar adli tıp raporları elimize geçmedi. Avukatları aracılığı ile başvuru yapan ailelerin bazıları adli tıp raporunun ellerine geçtiğini belirtti" diye konuştu.
2 - 3 GÜN SONRA DEFNEDİLİYOR
Yine cenazelere yönelik bir başka uygulamanın da gelen cenazenin 2 ya da 3 gün içinde defnedilmesi olduğunu aktaran Tuncel, şunları söyledi: “Eskiden cenazeler morgda bekletiliyordu. Ancak şu anda 2 ya da 3 gün bekletildikten sonra gömülüyor. Aileler kalabalık halde morgun önüne gittikleri zaman polis alilere sıkıntı çıkartıyor. Müdahale ediyor. İnsanların kitlesel sahiplenmesini engellemek için izin vermiyorlar, sıkıntı çıkartıyorlar.”
İnsan hak savunucuları olarak adli tıp kurumları önünde ailelerin bu kadar bekletilmesini işkence olarak değerlendiren Tuncel, cenazelerin bir an önce teşhis edilip aileye teslim edilmesi için gerekli duyarlılığın gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
ANF