Son olarak yazar Doğan Akhanlı’nın Türkiye’nin talebiyle İspanya’da gözaltına alınması ve halen bu ülkeden çıkışının yasaklanması gündeme oturmuştu.
Türkiye’nin birçok muhalif siyasetçi, gazeteci ve yazara yönelik olarak ‘terörizm’ suçlamasını getirerek İnterpol’ü kullanmasına tepkiler yükseliyor. Birçok Alman siyasetçiyle medyanın gündeme getirmesi sonucu Alman Adalet Bakanlığı da konuya eğileceğini duyurdu.
İNTERPOL’ÜN MUHALİFLERE KARŞI KEYFİ OLARAK KULLANILDIĞINI KABUL ETTİ
Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Adalet Bakanı Heiko Maas, Türkiye ile bugüne kadarki polisiye işbirliğinin tartışmalı olduğunu kabul etti. Funke Medya Grubu’na konuşan Maas, en azından Avrupa içinde bu konunun tartışılması ve özellikle Türkiye’nin iade taleplerine verilecek yanıtların ele alınması gerektiğini söyledi.
Maas, Avrupa’nın hukuk devleti ilkelerine bağlı olduğunu hatırlatırken, “Hukuk devleti ilkesiyle işleyen Avrupa, Türk rejimine muhalif olan herkesin keyfi bir takibe maruz kalmasına izin veremez” diye tepki gösterdi.
Maas’dan Niedersachsen ve Nordrhein-Westfalen gibi iki büyük eyaletin içişleri bakanları benzeri yönde taleplerde bulunmuştu.
AİLE ÜYELERİNİN MAL VARLIĞI DONDURULSUN İSTENMİŞTİ
İktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) milletvekili Roderich Kiesewetter ise"Erdoğanların yurt dışındaki mal varlığı dondurulsun" talebini dile getirmişti.
Kiesewetter, Son günlerdeki kriz ve Erdoğan'ın Alman politikacılara yönelik hakaretlerinin ardından Merkel'in partisi CDU cephesi Erdoğan rejimine uygulanacak yaptırımların artırılmasını istemiş ve “Örneğin Erdoğan ailesinin yurt dışındaki mal varlığı ile banka hesaplarını dondurabiliriz. Bunun için elimizde birçok olanak var" şeklinde konuşmuştu.