AB yetkilileri üyelik süreci dondurulan Türkiye'den "somut pozitif adım bekliyoruz" mesajını verdi. Fakat Türkiye aday ülke statüsünde kalmaya devam edecek.
Geçtiğimiz hafta Merkel hükümetinin Erdoğan rejimine yönelik "uygulayacağız" dediği yaptırımlardan başında "Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye verdiği yardımların kesilmesi" başlığı geliyordu. Berlin'in bu konuda AB'yi harekete geçirmesi üzerine AKP hükümeti apar topar Brüksel yolunu tutmuşlardı.
Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik Brüksel'de "Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı" başlığıyla bugün AB yetkilileriyle biraraya geldi. Görüşmeye AB cephesinden Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn katıldı.
YENİ FASIL AÇILMAYACAK, YARDIMLAR İSE SÜRECEK
AKP heyetinin temaslarını yakından izleyen Avrupa basınına sızan haberlere göre görüşme Türk hükümeti açısından hiç bir sonuç vermedi. AB'nin sert eleştirilerine ve üyelik sürecinin dondurulmasına rağmen AKP'li bakanlar Brüksel'den gümrük birliği anlaşmasının genişletilmesini ve Türkiye'ye vize serbestinin getirilmesini talep etti.
Ancak AB yetkilileri Ankara'nın taleplerine hem olumsuz yanıt verdi, hem de AKP rejimine ciddi uyarılarda bulundu. AKP rejiminin baskılara son verilmesini isteyen Brüksel, yeni fasılların açılmayacağını belirtti. Ancak 2020 yılına kadar üyelik süreci için verilmesi planlanan 4,4 milyar Euro'luk yardım paketi durdurulamayacak.
Özellikle Almanya ve Avusturyalı yetkinliler Brüksel'den bu yardımın kesilmesini talep etmişlerdi. Fakat AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise söz konusu yardımın bütün üye ülkelerin karar vermesi halinde kesileceğini, bu durumun da Ankara'nın üyelik sürecinin bitirilmesi anlamına geldiğini söyledi.
'DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ'
Görüşmelerin ardından her iki tarafın katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Türkiye'de muhalefet üyelerinin, gazetecilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanmasının endişe verici bir durum olduğunu söyleyen Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini devamla şöyle konuştu:
"Aramızdaki işbirliği ve diyalogun hukuk devleti ve temel özgürlükler alanında somut pozitif adımlarla sürdürülebilir durumda olması gerektiğini geçmişte sürekli yaptığımız gibi bugün de vurguladık. İnsan hakları savunucularının ve muhalefet siyasetçilerinin korunması da buna dahil. Türkiye bir aday ülke ve öyle de kalmaya devam edecek. Güvenli, ekonomik açıdan canlı ve demokratik bir Türkiye ile çalışma niyetini sürdürüyoruz."
Aynı şekilde Türkiye'deki tutuklanmalardan derin endişe duyduklarını söyleyen AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise "Tüm davalarda masumiyet karinesine riayet edilen bir yasal süreç işletilmesini bekliyoruz" dedi.
Türk vatandaşlarına vize serbestisi için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kriterden 5'inin henüz hayata geçirilmediğine dikkat çeken AB'nin Avusturyalı yetkilisi Hahn, Türkiye hukuk devleti ve insan hakları konusundaki kötü karnesini düzeltemezse ilişkilerin de ilerleyemeyeceğine vurgu yaptı.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn son olarak Türkiye ile yürütülen müzakerelerde yeni fasılların açılmasının mümkün olmadığını bildirdi.
Avusturya: Türkiye’nin AB üyeliği imkansız
Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin imkansız olduğunu söyledi.
Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan Avusturya Başbakanı Christian Kern, ‘’Türkiye’nin Avrupa’ya yakınlaşma konusunda adım atması gerektiğini’’ belirtti.
AB’nin ekonomik yönden Türkiye’ye bağımlı olmadığını, aksine Türkiye’nin bağımlı olduğunu vurgulayan Christian Kern şöyle konuştu: “Türkiye, Avrupa ve Batı’ya büyük ölçüde bağlıdır. Aynı şekilde sığınmacılar konusunda da, bazılarının bize söylediğinin aksine, Türkiye’ye daha az bağımlıyız. Türkiye’ye doğrudan yatırımların çoğu Batı’dan yapılıyor. Bu bilgiler ışığında Batı’nın geri çekilmesi durumunda, Türkiye’deki gelişmelerin nasıl olabileceğini görebiliriz.”
AB: Gerginlikler Türkiye’ye zarar verir
Almanya ve Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki gerginlik devam ederken, AB’den gerginliğin ‘Türkiye’nin çıkarına olmayacağı’ uyarısı geldi.
Geçtiğimiz haftadan bu yana Almanya’yla devam eden gerginliğin ardından AB’nin de dahil olduğu tartışmalara ve karşılıklı ‘restleşmelere’ yönelik bir açıklama da AB Komisyonu’ndan geldi.
Komisyonun genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn, Almanya ile Türkiye arasındaki gerginliğin ‘Ankara’nın çıkarına olmadığı’ uyarısında bulundu.
Basın mensuplarına konuşan Hahn, “Türkiye’nin tüm bunların nedenlerini anlaması ve bu nedenleri iyileştirmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. Hahn, “Böylesi bir tartışmanın Türkiye’ye etkilerini unutmamak gerekir” sözleriyle uyardı.
Johannes Hahn, Almanya’nın Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlarına ilişkin ise, “bu bir şekilde Türkiye toplumuna ve ekonomisine zarar veriyor” şeklinde konuştu.
Johannes Hahn ile AB’nin dışişlerinden sorumlu yüksek temsilcisi Federica Mogherini yarın Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ile bir araya gelecekler.