AKP'lilerin 15 Temmuz etkinliklerini dolaylı şekilde iptal eden Almanya'nın gündeminde şimdi resmi bir yasak var.
Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da gerçekleşen 16 Nisan referandumu öncesi başta Almanya, Hollanda, Avusturya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, AKP'li politikacıların ülkelerinde düzenlenmek istedikleri seçim etkinliklerini yasaklamıştı.
15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü nedeniyle AKP rejimi birçok Avrupa ülkesinde yandaşlarıyla birçok etkinlik düzenlemek istiyor. 16 Nisan'a benzer bir yasak şimdi de 15 Temmuz için gündemde. Zira AKP rejimi 15 Temmuz'u gerekçe yaparak Avrupa'da siyasi şovlar gerçekleştirme niyetinde.
16 Nisan referandumunda olduğu gibi AKP'li bakanlara yönelik ilk engellemeler Hollanda ve Avusturya'dan geldi. Hollanda hükümeti geçtiğimiz Cuma günü Türk Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in ülkelerine gelmesini arzu etmediklerini bildirmişti. Türkeş, 11 Temmuz günü AKP'lilerin 15 Temmuz etkinliğine devam edilmişti.
AVUSTURYA: AKP İÇ SİYASETİMİZİ ETKİLEME ÇALIŞIYOR
Hollanda'nın ardından dün sabah Avusturya, Türk Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin ülkelerinde katılacağı etkinliğin “kamu düzeni için tehdit oluşturacağı” belirterek yasaklandığını bildirmişti.
Türk hükümetinin sert tepkisine rağmen Avusturyalı yetkililer kararından taviz vermiyorlar. Avusturya medyasına konuşan Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz “Burada mesele Türk hükümeti ve Erdoğan'ın Avusturya iç siyasetini etkilemeye çalışmasıdır, böyle bir şeye asla izin vermeyeceğiz” dedi.
ALMANYA: 15 TEMMUZ BAŞVURUSUNU İNCELİYORUZ
Her iki ülkenin ardından gözler Almanya'ya çevrildi. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ise bir politikacının 15 Temmuz etkinliğine katılmak istediğini açıkladı. Sözcü, Türk hükümetinin bu konuda yaptığı başvurunun incelendiğini söylemekle yetindi.
AKP'nin düzenlemek istediği 16 Nisan referandumu mitinglerinin yasaklanması ardından Berlin ve Ankara arasında yaşanan kriz üzerine Merkel hükümeti yabancı siyasetçilerin etkinliklerini düzenleyen bir yasa çıkarmıştı. Türk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı G20 zirvesi öncesine denk gelen yasağa göre AB ülkeleri dışında gelen siyasetçilerin etkinlikleri sadece hükümetin izniyle gerçekleşmesi mümkün.
Almanya'da 15 Temmuz'a ilişkin resmi yasak beklenmeden AKP'nin lobi kuruluş Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD)'nin birçok kentte düzenlemek istediği “15 Temmuz anma etkinliği” peş peşe birçok kentte engellendi. Köln ve Gladbeck kentlerinin ardından en son Hamburg kentlerinde yapılması planlanan etkinlik de iptal edildi.
Aynı şekilde UETD’nin İsveç'te düzenlemek istediği 15 Temmuz paneli de İsveç yönetimi tarafından yasaklanmıştı. Panelin gerçekleşeceği İsveç’in Malmö kentinde bulunan “Quality Wiew Otel” konferans salonu UETD ile yaptığı anlaşmayı son anda iptal etmişti.
BELÇİKA VE İNGİLTERE İZİN VERECEK Mİ?
Almanya, Hollanda, Avusturya ve İsveç'in bu yasaklarının ardından diğer Avrupa ülkelerinin nasıl bir tavır sergileyeceği merak ediliyor. Zira Türk Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla 12 Temmuz'da Brüksel'de, Türk Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın katılımıyla 14 Temmuz'da da İngiltere'de UETD 15 Temmuz etkinlikleri düzenlemek istiyor.
16 Nisan 2017 günü yapılan referandum için Hollanda, Avusturya, Belçika, Almanya, İsveç, İsviçre, Danimarka, Norveç gibi ülkeler Erdoğan rejiminin miting yapmasına izin vermemişti. Yasaklar serisi Almanya’nın Gaggenau kentinde, Türk Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuşma yapacağı mitingin yasaklanması ardından başlamıştı. Bunun üzerine başta Erdoğan olmak üzere AKP'li bakanlar Avrupa ülkelerini Nazi olmakla suçlamıştı.