PİRHA-Muş Varto’daki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin eski ve yeni başkanı Kerem Akdağ ve Doğan Yılmaz OHAL’i PİRHA’ya değerlendirdi. Alevi kurum başkanları ülkede uygulanan OHAL sistemini eleştirdi ve bir an önce kalkmasının istediler. OHAL’in en çok Aleviler üzerinde etkisi olduğuna değinen kurum başkanları, “Alevi inancının temel ilkelerinden biri de özgürlük, demokrasi ve insan haklarıdır” vurgusunu yaptılar.
Varto Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Kerem Akdağ, OHAL’in Türkiye halkları için bir sorun olduğunu söyledi. Akdağ, “Ohal Türkiye’nin baş belası. Türkiye’de açlık grevleri var, akademisyenlerin durumunu görüyoruz. Cemevlerinin durumu göz önünde. Okullarda zorunlu din dersleri sorunları ve yaşanan sorunlar ortada. Bunların içeriğini açarsak altından çıkamayacağız gibi ama Türkiye’deki bütün halklar bunu hak etmiyor ama özellikle Alevi toplumu bundan çok çekiyor” dedi.
Akdağ, yaşanan tüm bu sorunların bir an önce son bulmasını ve OHAL’in kaldırılmasını istedi.
“OHAL’İN OLDUĞU YERDE İNSAN HAKLARINDAN SÖZ EDİLEMEZ”
62 yaşındaki Varto Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski başkanı, aynı zamanda Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Komisyonu üyesi Doğan Yılmaz da OHAL’in tüm Türkiye’yi derinden etkilediğini söyledi. Yılmaz, “Alevi inancının temel ilkelerinden biri de özgürlük, demokrasi ve insan haklarıdır. Şimdi OHAL’in olduğu bir yerde özgürlükten, demokrasiden, barıştan, eşitlikten ve insan haklarından bahsetmek yanlış olur. Bu açıdan baktığınız zaman yanlış olan bir şey hemen kaldırılması gerekiyor” dedi.
Barışa, demokrasiye bir an dönülmesi çağrısında bulunan Yılmaz, yıllardır Alevi örgütleri olarak da bunun mücadelesini verdiklerini söyledi.
“OHAL’İN BİR AN ÖNCE SON BULMASI LAZIM”
Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
OHAL’in ardından kayyum atanan yerlerden biri de Varto’ydu. Yılmaz, halkın iradesinin yok sayıldığı ilçelerinin kayyum ile yönetilmesinden duydukları endişeyi de dile getirdi.
“EĞİTİM ÇAĞDAŞ VE ÖZGÜR OLMALI”
Aleviler üzerinde uygulanan baskıcı politikalara da değinin Yılmaz şöyle konuştu:
“Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik bir devlettir, ülkedir diyoruz. Evet anayasasında var. Ama laik olan bir ülkenin Diyaneti olmaz. Ama maalesef yıllardan beri hiç de benimsemediğimiz, ne inancımız da var, ne töremiz de yeri olan zoraki bir dayatmayla bir eğitim sistemi uygulanıyor. Eğitim çağdaş olmalı, özgür olmalı. Eğitim demokrasinin temel eşiğidir. Bundan bir toplumu mağdur bıraktığınız zaman siz o topluma karşı bir yanlış yapmış olurdunuz. Ben dayatılan bir din dersi almak istemiyorum yoksa ben dine karşı değilim. Ben kendi inancımı yaşamak ve öğrenmek istiyorum. Onun için din dersinin zorunluluktan çıkması lazım.”