16 Nisan referandumunda yüzde 73 oranında "Evet" oyunun çıktığı ve 52 bin kişinin oy kullandığı Avusturya'da Türkiye gündemden düşmüyor. İlk kriz Yüksek Seçim Kurulu’nun Avusturya’da oy kullanma hakkına sahip Türkiye vatandaşlarının sayısını açıklamasıyla yaşanmıştı. Çünkü Avusturya'da çifte vatandaşlığa izin verilmiyor.
YSK'ya göre Avusturya'da oy kullanma hakkına sahip seçmen sayısı 108 bin 561'di. Ancak Avusturya makamları ülkelerinde 116 bininin Türk vatandaşı yaşadığını, bunlardan 93 bininin 18 yaşın üzerinde olduğunu bildirmişti.
Avusturya basınında yer alan haberlere göre ise İçişleri Bakanlığı 16 Nisan referandumu için yapılan oy verme işlemi sırasında bir seçim lokalinde bulunan seçmen listesini incelemeye aldı. Bu listede 95 bin 984 kişinin ismi yer alıyor.
Listeye ilişkin ilk incelemesini tamamlayan bakanlık, bu kişilerden 44 bin kişinin illegal şekilde hem Türkiye, hem de Avusturya vatandaşlığına sahip olduğunu varsayıyor. Bu 44 bin kişiyi de yakın takibe alan bakanlığın incelemesini önümüzdeki günlerde tamamlayacağı belirtiliyor.
Avusturya’da yayımlanan Salzburger Fenster gazetesinde konuyla ilgili bir yazı yayımlandı. Konsolosluk yetkililerine dayandırılan yazıda, her gün 10’dan fazla kişinin Türk vatandaşlığını geri vermek için konsolosluğa koştuğu belirtiliyor.
GÜNDE 10 TÜRKi TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKIYOR!
Avusturya hükümetinin yasa dışı şekilde çifte vatandaş olan Türklere yönelik soruşturma başlatması üzerine 16 Nisan'dan bu yana çok sayıda kişi Türk konsolosluklarına gidip Türk vatandaşlığına çıkma için başvurdu. "Salzburger Fenster" gazetesinin haberine göre her gün 10’dan fazla kişi Türk vatandaşlığını geri vermek için Türk konsolosluklarına gidiyor.
Diğer yandan ise son 2 yılda ise Avusturya vatandaşlığından vazgeçip Türk vatandaşlığına dönen kişilerin sayısının ise 6 olduğu öğrenildi. Diğer Batı Avrupa ülkeleri gibi Avusturya'da da vatandaşlığa başvuranlar arasında Türkiye vatandaşları ilk sırada yer alıyor.
5 BİN EURO PARA CEZASI KORKUSU!
Avusturya'da 15 bin kişinin illegal şekilde Türk vatandaşlığına geçtiği tahmin ediliyor. Hükümet yetkilileri, söz konusu kişilerin Avusturya vatandaşlığının iptal edileceğini ve 5 bin Euro da para cezasına çarpıtılacağını açıklamıştı.
Geçtiğimiz Mayıs ayında ise çok sayıda Türkün hayali olarak Avusturya'da yaşadığı ortaya çıkmıştı. Avusturya'da günlük yayınlanan "Kronen Zeitung" gazetesi başkent Viyana'daki öğrenci yurtlarında kaydı olan yüzlerce Türk öğrencinin aslında Avusturya'da yaşamadığını belgelemişti.
136 Türk öğrencinin kaydını araştıran gazete aslında bu öğrencilerin söz konusu yurtta yaşamadığını ve hiç kimse tarafından tanınmadığını bildirdi. Gazetenin yayınladığı listede öğrenciler arasında yaşları 87 ve 89 olan Türkler de yer alıyor.