Şehrin sınırları Kuzey ve Batı’dan Erzîngan, Güney ve Doğu’dan Xarpêt’e bağlanıyor. Şehrin yüzölçümü ise 7.774 km². Bu yüz ölçümünün yüzde 69,9’u dağlık alandan oluşurken, ova ve platolarının oranı da % 30,1. Bölgede sadece buğday, tütün, fasulye, şeker kamışı, ceviz ve üzüm ekiliyor.
Kürdistan’ın kadim şehri Dersim, doğası ve dağlardan süzülen ırmaklarıyla tüm Kürdistan’ın yüreğine su serpiyor. Aynı zamanda Munzur Suyu da bölgeye ayrı bir ihtişam katıyor ve bu ihtişamıyla herkesi büyülüyor.
AKP hükûmeti son yıllarda Kürdistan’da çok sayıda baraj yaparak Kürdistan doğası üzerine yıkım politikası uyguluyor. Bölgenin enerji ihtiyacı pek olmasa da bölgede HES’lerle onlarca baraj yapıyor. Şu ana kadar sulama ve enerji üretimi için 50’ye yakın baraj yapılmış olmasına rağmen, son yıllarda ayrıca 30 baraj yapımı devam ediyor. Söz konusu barajların bölgede yaşayan halka hiçbir katkısı yok. Yapılan HES’ler Dersim doğasını, tarihini, kültürünü ve ekolojisini tahrip ediyor. ‘Güvenlik’ gerekçesiyle yapılan barajlar bölgenin boşalmasına neden olup, bölgenin dengesini altüst ediyor.
OMER ÎKE/ANF-DERSIM