Katar krizi Suudi Arabistan öncülüğündeki ülkelerin ABD ile işbirliği içinde yeni adımlar atmasıyla derinleşirken, Türkiye de "asker gönderme tehdidi" ile krizin tam ortasına düşmüş durumda.
İktidar yanlısı gazetelerden Akşam gazetesi, ilki 2015 yılında Katar'a konuşlandırılan Türk askeri sayısının mevcut krizin ardından arttırılacağını, 3 bin yen askerin Katar'ı korumak için bu ülkeye gönderileceğini öne sürdü.
Katar ve Körfez ülkeleri arasında patlak veren krizin sorumlusu olarak ABD'yi işaret eden gazete, Türkiye'nin askerleri "bölgede istikrar ortamını korumak" amacıyla göndereceğini yazdı. Meclis'ten apar topar geçirilen asker gönderme anlaşması ile Katar'a gönderilecek askerler nedeniyle bölgedeki tansiyon daha da tırmanırken, hem Suudi Arabistan'dan hem de bölgedeki diğer ülkelerden Türkiye aleyhine açıklamalar da gelmeye devam ediyor.
Suudi Arabistan'da Türkiye mallarına boykot çağrısı yapılırken, Katar, Türkiye'nin kendisine destek çıkmasından memnunluk duyduğunu belirten açıklamalar yapıyor.
Katar'a ilk asker sevkiyatı iki yıl önce Doha'daki El Rayyan Üssü'ne gerçekleştirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kara unsurlarının bulunduğu 130 asker ve zırhlı araçlar bu üsse gönderilirken, askerlere Katar'a yönelen askeri tehditleri bertaraf etme misyonu yüklendiği de ortaya çıkmıştı.
Kapasitesi üç bin olarak belirtilen üssün yakında tam kapasiteye çıkarılacağı belirtiliyor.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun geçen yıl 1 Kasım’da ziyaret ettiği üssü, fotoğraflanmıştı. Katar üssü, deniz ve havadan lojistik desteğe müsait.
Katar Emiri Temim bin Hamad es-Sani k Türk bayrağının önünde duran bir Türk askerinin fotoğrafının altına "Türk ordusu hoşgeldin" diye yazdı. El Sani, ABD Başkanı Trump'ın krizin çözümü için yaptığı görüşme teklifini ise geri çevirdi.
Cumhurbaşkanı Katar'la askeri işbirliğini onayladı
TBMM'de Katar'da Türk Silahlı Kuvvetleri jandarma unsurlarının konuşlandırılmasına ilişkin yasa dünkü oturumda kabul edilmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'a jandarma tarafından askeri üs kurulmasını içeren kanun teklifini onayladı.
Cumhurbaşkanlığı web sitesinde yapılan yazılı açıklamada şöyle göre;
"Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7022 sayılı ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İş Birliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun' ile 7023 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlandırılmasına İlişkin Uygulama Anlaşması ile Anlaşmanın Tadili Hakkında Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun'u anayasanın 89'uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir."
TBMM'de Katar'da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının konuşlandırılması ve jandarma eğitimi konusundaki iki anlaşmalara ilişkin yasa dünkü oturumda kabul edilmişti. TBMM Genel Kurulu'nda Katar'da TSK unsurlarının konuşturulmasını içeren anlaşmanın oylamasına 272 milletvekili katıldı. Anlaşmaya 240 milletvekili kabul, 32 milletvekili de ret oyu verdi.
artıgercek