AKP yönetimindeki Türk devletinin Katar ile yoğun ekonomik, siyasal, kültürel ve diplomatik ilişkileri biliniyor. Türk Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan, sık sık bu ülkeye gitmekle gündeme geliyor. Her defasında da kamuoyunda tartışma konusu oluyor.
Katar, AKP’nin kirli işlerinin arka bahçesi gibi. En sıkışık halinde AKP, başta Katar olmak üzere Körfez’in sermayesini yanında görüyor. İlişkiler o derece ileri gitti ki, Katar’da Türkiye’nin bir askeri üs kurması bile gündeme geldi.
Tüm bu gelişmeler göz önüne getirildiğinde Katar’a yönelik diplomatik ablukada en fazla AKP’nin üzülmesi tesadüf değil. AKP medyası ve sosyal medyadaki trolleri, Katar’a yönelik ablukayı Türkiye’ye yapılan bir abluka olarak algıladı.
Nitekim kriz konusunda Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş şu açıklamayı yaptı: "Sayın Cumhurbaşkanımız da devreye girdi. Çok sayıda telefon görüşmesi yaptı. Önemli bir kriz gibi görünüyor. Daha fazla büyümeden çözülmesi gerekiyor. Türkiye olarak üzerimize düşeni yerine getireceğiz."
Varlık Fonu’nda aslan payı Katar’ın
Katarlı şirketler, Digiturk ve Finansbank gibi dev Türk şirketlerini satın alırken Türkiye’de gıdadan inşaata kadar pek çok alanda faaliyet gösteriyor.
Merkez Bankası verilerine göre Türkiye’ye yatırım yapan yabancılar arasında 2016’da Katar, 7.sırada yer aldı. Verilere göre yabancı yatırımcılarda Hollanda 956 milyon dolar ile birinci, İngiltere 950 milyon dolarla ikinci, Azerbaycan 652 milyon dolarla üçüncü, Almanya 430 milyon dolarla dördüncü, İspanya 409 milyon dolarla beşinci, ABD 390 milyon dolarla altıncı ve Katar 375 milyon dolarla yedinci sırada yer alıyor.
Verilere göre 2016 yılında Türkiye Katar’a 421 milyon dolarlık ihracat yaptı. Buna karşın Katar’dan yapılan ithalat ise 271 milyon dolar oldu.
2006 yılında DEİK bünyesinde kurulan Türkiye-Katar İş Forumu’nun Başkanlığı’nı Erdoğan’ın yakın adamı Ethem Sancak yapıyor.
Türkiye’nin önemli kurumlarının Varlık Fonu’na devrinde de aslan payının Katar’a gideceği belirtiliyor.
Varlık Fonu’na devredilen Çaykur’un da, Katar’dan gelen 600 milyon dolara karşılık güvence olarak gösterildiği iddia edilmişti.
Sermaye iştah kabartıyor
Türk şirketleri de geçen yıl Katar’dan önemli ihaleler aldı.
Katar’ın 2022’de ev sahipliğini yapacağı FİFA Dünya Kupası için harcayacağı 170 milyar dolardan en fazla Türk şirketleri pay kapma derdinde.
Türk Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde de iki ülke arasında şu ibareler yer alıyor:“Katar’la işbirliğimiz, BM ve İKÖ gibi uluslararası kuruluşlarda son yıllarda artmıştır. 2008-2011 dönemi karşılıklı üst düzey ziyaretlerin yoğunlaştığı bir dönem teşkil etmiş, bu ziyaretler ikili ilişkilerin derinleşerek gelişmesini sağlamıştır. Katar’a yönelik ihracatımız ağırlıkla demir-çelik mamullerinden oluşmakta, elektrikli makine ve cihazlar, motorlu araç ve parçaları, ev tekstil ürünleri, mobilya ve gıda diğer ihracat kalemleri arasında yer almaktadır. Katar’dan ithalatımızda ise, doğalgaz, plastik ve mamulleri ile kimyevi ürünler başlıca mal gruplarını teşkil etmektedir. Katar’daki Türk yatırımları esas olarak müteahhitlik (alt taşeronluk) ve müşavirlik hizmetleri alanında gerçekleşmektedir. Büyük inşaat şirketlerimizin de aralarında bulunduğu 30’dan fazla şirketimizin bugüne kadar üstlenmiş olduğu projelerin toplam tutarı yaklaşık 8,5 milyar dolara (Bazı kaynaklar bu miktarın 14 milyar dolar olduğunu belirtiyor) ulaşmıştır. Dünyanın en zengin ülkelerinden Katar sermayesinin Türkiye’ye yönelmesi için yoğun çaba içindeyiz. Katar’dan ülkemize boru hattıyla doğalgaz tedariki projemiz üst düzeyde olumlu değerlendirilmektedir.“