Umudun ve sevdanın usta şairi Ahmed Arif, 2 Haziran 1991'de yaşamını yitirdi.
21 Nisan 1927'de doğan ve 64 yaşındayken hayatını kaybeden Ahmet Arif şiirlerinde, ezilen toplumsal kesimlerin sesi oldu. Şiirlerinin toplandığı tek kitabı 'Hasretinden Prangalar Eskittim' ilk kez 1968'de yayımlandı ve Türkiye'de en çok basılan kitaplar listesine girdi.
Diyarbakır Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü'nde okuyan Arif, 1940-1955 yılları arasında değişik dergilerde yayımladığı şiirlerinde kullandığı kendine has lirizmi ve hayal gücüyle edebiyattaki yerini aldı.
Arif'in en iyi bilinen şiirlerinden biri 'Hasretinden Prangalar Eskittim' şiiri oldu.
Şairin '33 Kurşun' adlı şiiri ise, Van'ın Özalp ilçesinde 33 kişinin hayvan kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 3. Ordu komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın emriyle yargısız olarak kurşuna dizilmesi ve 32'sinin ölümü, birinin kaçması ile sonuçlanan olayı konu ediniyor.
Ahmed Arif kendisini anlattığı bir yazıda şu ifadeleri kullanıyor: "Asıl adım Ahmed Önal, Ahmed Arif olarak bilinirim. Yaşamım boyunca hakkı aradım; ezilenin ve güçsüzün yanında durdum. Memleketlilerim sömürülmesin, memleketlilerim kullanılmasın, memleketlilerim ölmesin diye konuştum. Eşitlik için yazdım, eşitlik için söyledim, eşitlik için dayak yedim, eşitlik için sövdüm. O günleri göremeyeceğimi bilsem de birilerine o günleri gösterebilmek için öldüm."