Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 23 Nisan'da Türkiye'nin çocuk gerçeği

23 Nisan'da Türkiye'nin çocuk gerçeği

23 Nisan 2017, 15:15

"Çocuk Bayramı"nın kutlandığı tek ülke olmakla övünen Türkiye'de çocukların katılımı göstermelik kutlamalar yapıladursun, milyonlarca çocuk sokaklarda ya harçlık çıkarmak ya da eve ekmek götürmenin derdinde.

Diyarbakırlı 11 yaşındaki Şehmus Timuçin'in "Benim için bayram 21 Mart Newroz. O gün kendimi daha mutlu hissediyorum” sözleriyle bayramın anlamını anlatıyor.


Çocuk hakları konusunda karnesi zayıf olan Türkiye'de Genel-İş Sendikası'nın "Türkiye'de Çocuk İşçi Olmak" raporuna göre, çalışan çocuk sayısı 2 milyona yaklaştı. Her 10 çocuktan 8'inin kayıt dışı çalıştırıldığı ülkede her yıl 23 Nisan'da kutlanan Çocuk Bayramı, bu yılda çalışan çocukları teğet geçti.

Günün ilk ışığı ile birlikte Basmane'nin arka sokaklarında toplanan ve sırtlarına boylarından büyük arabalarını yükleyen geri dönüşüm işçisi çocuklar, bu gün de sokakların yolunu tuttu. Günün 12 saatini çalışarak geçiren kağıt toplayıcısı çocuklar, kentin çeşitli mahallelerine dağılarak çöplerden hayatını çıkarmaya çalışıyor. Yaşları 6 ile 14 arasında değişen ve günde 15 TL için 12 saat çalışmaya mahkum olan bu çocukların bir çoğu 23 Nisan'ın ne anlama geldiğini dahi bilmiyor.

BAYRAM GELMİŞ NEYİME
Bir çok yurttaşın hafta sonları çocukları ile güzel vakit geçirmek için geldiği Alsancak Sevgi Yolu'na, atık kitapları ve kağıtları toplamak için gelen çocuklar, bugünün onlar için bayram olduğundan habersiz. İnsanların başlarını okşamaktan dahi imtina ettikleri bu çocukların yüzlerinden tebessümün eksik olmamasının tek sebebi ise hayata ve birbirlerine karşı duydukları sevgi.

'SAVAŞIN BİTTİĞİ GÜN BİZİM İÇİN BAYRAM'
Tablo Diyarbakır’daki çocuklar için de değişmiyor. Park ve sokaklarda özelikle simit, çay ve çekirdek satan birçok çocuk, 23 Nisan'ın kendileri için bir anlam ifade etmediğini belirtiyor. Yaşları 8 ile 14 arasında değişen çocuklar, savaşın bittiği günün kendileri için bayram olacağını söyledi.

‘BENİM İÇİN BAYRAM 21 MART’
Parklarda simit satan 11 yaşındaki Şehmus Timuçin, okul harçlığını çıkarmak için çalıştığını ifade ederek, 23 Nisan’da çalıştığını aktardı. Timuçin, kendisi için bayramın 21 Mart Newroz günü olduğunu kaydederek, “Çünkü daha eğlenceli geçiyor. O gün kendimi daha mutlu hissediyorum. Benim için bayram sanki o gündür” diye belirtti.

12 yaşındaki Muhammet Mustafa Kara da, 23 Nisan’ı okulda kutladıklarını ancak kendisi için pek bir anlam ifade etmediğini söyledi. Bölgede yürütülen savaşın çocuklara etkisini anlatan Kara, “Benim arkadaşlarım, akrabalarım hep bu savaşta öldü. Onun için 23 Nisan’ı kutlamak istemiyorum” dedi.

‘NE BAYRAMI?'
Yusuf Üşen (11) ise, 23 Nisan’ı kutlamayacağını çünkü çocuklar olarak bölgede ki savaştan çok etkilendiklerini vurgulayarak, şunları aktardı: “Burada savaş var. Ne bayramı. Bayram güzel ve mutlu günlerdir. Ama mutlu değilim. Arkadaşlarımın ölmediği bir ortam da bayramı kutlamak istiyorum.

KİMİNE GÖRE BAYRAM KİMİNE GÖRE...
Ankara'da kimi çocuklar sembolik olarak devlet erkanlarının koltuklarına oturtulurken, kimileri sokaklarda bayramdan bihaber. Ülkenin başkentinde etkili olan kar yağışına rağmen sokaklarda çalışan çocuklar, eve ekmek götürmenin peşinde.

İstanbul da kutlama kapsamında İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş koltuklarını sembolik olarak çocuklara devretti. İstanbul sokaklarında çalışan binlerce işçi ve sokak çocukları ise yetkililer tarafından görünmezden gelmeye devam etti. Ülkenin birçok yerinde kutlamalar devam ederken binlerce çocuk ise sokaklarda çalışmak zorunda.

Politika

Bu haber 561 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..