KCK Başkanlık Konsey Üyesi Elif Ronahi, Newroz şehitleri başta olmak üzere 1994 yılında bedenlerini ateşe vererek eylemlerini gerçekleştiren iki devrimci kadının Berîvan’ın (Nilgün Yıldırım) ve Ronahî’nin (Bedriye Taş) eylem yıldönümleri vesilesiyle ajansımız ANF’ye önemli değerlendirmelerde bulundu.
‘EYLEMLERİYLE TOPLUMSAL DİRENİŞ TÜM AVRUPA’YA YAYILDI’
1994’ün Kürtlere karşı topyekün saldırıların yoğun olduğu bir yıl olduğunu söyleyen Ronahi “Çiller, Demirel ve Doğan Güreş ittifakıyla, Önderliğimiz ve Kürt halkının mücadelesini tasfiye etmek için, uluslararası güçlerle anlaştılar. Bu güçlere verilen büyük tavizler karşılığında, binlerce faili meçhul cinayet, dört binin üzerinde köyün yakılmasını gerçekleştirdiler. Buna karşı ülkede ve Avrupa’da Kürtler, serhildanları yeni bir aşamaya taşıdı. Newroz’da Ronahi ve Berivan yoldaşların eylemiyle toplumsal direniş tüm Avrupa’ya yayıldı. Avrupa devletleri geriye adım atmak zorunda kaldılar.
‘ÖZE DÖNÜŞÜN EN ANLAMLI CEVABINI VERDİLER’
Önderliğimizin Avrupa’daki Kürt halkına yaptığı öze dönüş, toplumsal kaynağına dönüş çağrısına en anlamlı cevabı Ronahi ve Berivan yoldaşlar vermişlerdir” dedi.
Ronahi ve Berivan’ın eylemlerinin ise şu anlamı taşıdığını belirtti: “Kürt halkının üzerindeki tehlikeyi bertaraf ederek Kürt halkının ruhsal dönüşünü sağlamışlardır. Ronahi ve Berivan yoldaşlar; inkar edilen bir halkın varlığını kabul ettirmenin normal bir mücadeleyle olmayacağının bilincindeydiler. Soykırım çemberini kırmanın sorumluluğunun bilincinde olan yoldaşlardı. Tarihin ve zamanın Kürtlere ve Kürt kadınlarına mücadele etmenin dışında başka yaşam hakkını tanımadığının bilincinde olarak kendilerini Newrozlaştırdılar.”
‘ÖZGÜRLÜK ARAYIŞLARINI KENDİ TARİHSEL TOPLUMSALLIKLARINA KAVUŞARAK BÜYÜTTÜLER’
Ronahi ve Berivan’ın birbirine benzer ortak özelliklere sahip olmalarının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Ronahi, “Sadelikleri, özlü olmaları, özgürlük tutkuları oldukça güçlüydü. Uzun yılar kapitalizmin merkezi olan Avrupa’da kendi toplumsallıklarından uzak kalmalarına rağmen, ülke sevgisinden kopmadılar. Tam tersine ülkeden uzak olmayı, ülke ve halk sevgisini büyütmenin gerekçesi yaptılar. Toplumsal ahlakı ve özgürlük bilinçlerini geliştirdiler. Kapitalist modernitenin görece kadına sunduğu liberal özgürlük arayışının tuzağına düşmediler. Özgürlüğü kendi toplumsallaşmalarında gördüler. Özgürlük arayışlarını Kürt kadının gelişen mücadelesine katılarak, kendi tarihsel toplumsallıklarına kavuşarak büyüttüler. Alternatif bir gelecek yaratmak için, kapitalist moderniteden köklü kopuşu sağladılar. Bu kopuşları zihinseldi, İdeolojikti, sosyaldi, politikti. Bu anlamda yaşadıkları kopuş, derinlikliydi. Kendi tarihsel kökleri üzerinden yeniden yeşertmenin emsali oldular” diye konuştu.
‘ONLARCA KADININ GÖNLÜNE TAHT KURDULAR’
“Eylemleriyle beraber onlarca genç kadının gönlüne taht kurdular. Eylemsel düzeyleriyle ortaya çıkardıkları kadın özgürlük ruhunun yarattığı etki, birçok genç kadının özgürlük mücadelesi saflarına katılımına neden oldu” diyen Ronahi şöyle devam etti: “Özgürlük mücadelesinin büyümesinde ve kadının öncülük düzeyinde kendini örgütlü kılmasında önemli bir rol oynadılar. Her iki arkadaşın da yüreğinde ve düşüncesinde besleyip büyüttüğü Yurtseverlik duyguları ve bilinçleri oldukça yüksekti. O yüzden ülkeyle yeniden fiziki bir buluşmayı sağlamanın coşku ve heyecanını her zaman dorukta yaşadılar. Mücadele sevinci ve iradesini duruşlarında ve kişiliklerinde en üst zirvede yaşadılar. Çünkü örgütsüz ve mücadelesiz, kendi toplumsallığımızı ve özgürlüğümüzü sağlayamayacağımızın derin bilincindeydiler. Kendi halkını sevme anlayışları çok güçlü olduğundan, halkı ve kadını örgütlemeyi ibadet edercesine ele alarak yürüttüler. Avrupa’da Kürt halkı üzerindeki politikaları ve planları boşa çıkardılar. Kürt halkının ülkeyle ruhsal bağlarını birleştirmenin temel harcı olmanın onurunu yaşadılar. Ronahi ve Berivan yoldaşların Önderliği anlama çabaları çok büyüktü.”
‘ONLARIN AMAÇLARI İÇİN YAŞAMAK YOLDAŞLIĞIMIZIN GEREĞİDİR’
Mazlumların, Zekiyelerin, Rahşanların, Ronahilerin, Berivanların çizgisinde yürümenin, amaç için yaşamak ve amacı büyütmenin yoldaşlığın gereği olduğunu dile getiren Ronahi, “Onlar, tarihsel rollerini oynayarak demokratik ulusun temel harcı oldular. Büyük özgürlük sorunu olan bir halk için savaşmak, örgüt yaratmak, demokratik ulusu inşa etmek de biz özgürlük militanlarının görevidir. Diriliş bayramı olan Newroz’un, tüm insanlığa kutlu olmasını diliyor ve tüm şehit yoldaşlarımıza 40 yıllık mücadelemizi zaferle taçlandıracağımızın sözünü veriyoruz. Kürdistan demokratik özgürlük hareketi önderliğiyle özgür koşullarda buluşmanın çok yakın olduğuna kadın yüreğimizle inanıyoruz” dedi.
ANF