Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Avrupa'da Türk Casus imamlar krizi

Avrupa'da Türk Casus imamlar krizi

17 Şubat 2017, 18:28

Diyanet’in ‘casus imamlar’ı Hollanda ve Almanya’nın ardından Avusturya’yla da krize neden oldu. Viyana soruşturma başlattı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın darbe girişimi sonrası 38 farklı ülkede din görevlileri aracılığıyla istihbarat topladığının ortaya çıkması tartışmalara yol açarken, ‘casus imamlar’ Almanya ve Hollanda’nın ardından son olarak Avusturya’yla da krize neden oldu.

Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili ve Güvenlik Sözcüsü Peter Pilz Viyana’da açıkladığı ‘Uyanık Ol Türk’ başlıklı 36 sayfalık raporda Ankara’nın Avusturya Türk İslam Birliği gibi kurumlarla Avusturya’da bir ‘casus ağı’ kurduğunu öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘Avusturya’da casus ağı’ kurmakla suçlayan Pilz’in bazı bölümlerini istihbarat verilerine dayandırdığı raporun merkezinde Avusturya Türk İslam Birliği vardı. ATİB’in tıpkı Almanya’daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) benzer biçimde ‘parti organı’ gibi faaliyet gösterdiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu gibi dini dernekleri kullanarak kitleleri ‘mobilize etmeye’ çalıştığı öne sürüldü.

Viyana’da 200 muhbir
29 sayfası açıklanan ve 7 sayfası gizli tutulan raporda şu iddialar öne sürüldü: “MİT, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Avusturya Türk İslam Birliği-ATIB, Avrupa-Türk Demokratlar Birliği-UETD ve MÜSİAD Avusturya gibi kuruluşlar aracılığı ile Avusturya’da yaşayan AKP muhaliflerini rapor edip merkeze bildiriyor. Hükümet her yıl düzenli olarak 20 ila 30 milyon Avro bütçeyle bu oluşuma destek veriyor. MİT, Avusturya’da 200 ajan barındırıyor. Cumhurbaşkanlığıyla bağlantılı olarak çalışan bu casuslar, buradaki muhalifleri direkt olarak Ankara’ya bildiriyorlar.”

Raporda ‘AKP’nin Dini Kolu’ başlığıyla 20 sayfa yer verilen ATİB ile ilgili ayrıntılı suçlamalar yer aldı. Ellerinde delillerin bulunduğunu söyleyen Pilz, bu ekibin muhalifleri Ankara’ya raporladığını söyledi, Avusturya’dan gönderilen raporun metni yayımlandı. Salzburg Konsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi İdris Lap tarafından eylülde Diyanet İşleri Başkanlığı’na gönderilen resmi raporda FETÖ’ye ait okullar ve bazı şirketlere yer veriliyor.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, olayın soruşturulacağını açıkladı. Pilz’in iddiaları gündeme taşımasından sonra ATİB Başkan M. Fatih Karadaş’ın Ankara’ya dönmeye hazırladığı belirtildi.

Hollanda, imamları Parlamento’ya taşıdı
Diyanet imamlarının yurt dışındaki Türkiyeliler hakkında istihbarat topladığı ilk olarak Hollanda’da patlak verdi. Aralık ayında Hollanda hükümeti, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı imamların yurt dışındaki Türkiye yurttaşları hakkında istihbarat topladığı haberleri üzerine, mağdur kişileri suç duyurusunda bulunmaya çağırmıştı. Sosyal İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Jetta Klijnsma, Türkiye kökenli kişilerin kimlik bilgilerini gizli tutarak şikâyette bulunabileceklerini söyledi. İddia Hollanda Parlamentosu’nun da gündemine taşındı. Türkiye’nin Diyanet aracılığıyla Hollanda toplumuna etkisinin sona erdirilmesi çağrısında bulunan Hıristiyan Demokrat Parti Milletvekili Pieter Heerma, ‘Türkiye’nin uzun koluyla’ etkili şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Almanya’da sayı binleri buluyor
En büyük kriz ise Almanya ile yaşandı. Almanya iç istihbarat servisinin verilerine göre Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı imamlar, Almanya’daki muhalifleri ve Gülen taraftarlarını Ankara’ya ihbar etti. İstihbarat verilerine göre, Türkiye’nin Köln, Düsseldorf ve Münih Konsolosluklarındaki din hizmetleri ataşeleri Diyanet İşleri’ne raporlar gönderdi. Anayasayı Koruma Teşkilatı tüm casusluk faaliyetinin din hizmetleri ateşeleri tarafından yönlendirildiği görüşünde.

Anayasayı Koruma Teşkilatı verilerine göre, Diyanet eylül ayında görevlilerine bir talimat gönderdi ve FETÖ benzeri grupların faaliyetlerini bildirmelerini istedi. Almanya’daki federal başsavcılığın, imamlar hakkında yürüttüğü soruşturmada önemli bir noktaya ulaştığı, imamların yargılanması için harekete geçeceği belirtildi. Almanya’da MİT bağlantılı yaklaşık 3 bin istihbaratçının olduğu iddia edildi.

Din görevlileri yetkilerini aşt

 

DİTİB Genel Sekreteri Bekir Alboğa, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada “Buna rağmen birkaç imam yanlış davranarak bu talimata uymuştur. Bu durumdan büyük üzüntü duyuyoruz ve bu konuda Diyanet ile de görüştük” demişti. Düsseldorf’taki Din Hizmetleri Ataşesi Ramazan Ilıkkan’ın Ankara’ya geri çağrıldığı iddia edildi. Diyanet yetkilileri, Ilıkkan’ın görev süresi dolduğu için döndüğünü bildirdi.

DİTİB’le ilgili iddialar Başbakan Angela Merkel’in 2 Şubat’ta Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyarette de ele alınmıştı. Bu gelişmeler üzerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan önceki gün Berlin’e gitti.

***

Nasıl ortaya çıktı?

‘Casus imamlar’ skandalı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 11-14 Ekim tarihlerindeki 9. Avrasya İslam Şûrası’na sunulmak üzere yurt dışındaki temsilcilerden istediği raporları Meclis’teki ‘darbe komisyonu’na sunmasıyla ortaya çıktı. Raporlarda 38 ülkede muhaliflere, Alevilere, solculara, Kürtlere ve Gülen Cemaati’yle bağlantılı kişilere yönelik istihbarat faaliyeti yapıldığı ortaya çıktı. Cami görevlileri, din koordinatörü ve din hizmetleri müşavirleri aracılığıyla hazırlanan raporlarda, okullar, dershaneler, bağlantılı şirketler, dernekler, vakıflar ve medya kuruluşlarıyla ilgili çok ayrıntılı istihbarat bilgileri yer almıştı.

DERVİŞ CEMAL/Birgün

Bu haber 676 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..