AKP yönetimindeki Türk devletinin Kürdistan’da yürüttüğü savaş başta olmak üzere Suriye ve Ortadoğu politikası, DAİŞ’le işbirliğinin yol açtığı saldırılar bu yıl Türk turizmini krize sokacak.
Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ve Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAVDEM), Türkiye’ye turizm boykotu çağrısında bulundu.
Boykota ilişkin bir çağrı yapan NAVDEM Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, “Şu an Kuzey Kürdistan’da Türk devletinin katliamları devam ederken, insanları diri diri yakıp tarihleri yokedilirken hiç bir şey olmamış gibi tatile gidilmesini istemiyoruz. AKP hükümetinin dünyaya ve kamuoyuna hiç bir şey olmuyormuş gibi masal anlatması kabul edilebilir bir durum değil. Bu boykot aynı zamanda Türk devletinin Kürtlere yönelik savaşına da bir uyarı niteliğindedir. Bu anlamda Avrupa’da yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı halklar, turizm amaçlı Türkiye’ye gitmemelidirler” dedi.
Aynı zamanda ticari boykot
YXK’in sözcülerinden Mahsum Amed ise boykot kampanyası hakkında bilgi vererek, “Bu kampanya, birkaç ay önce NAVDEM ile ortaklaşarak başlattığımız bir kampanya. Turizm ön planda fakat sadece o değil, tüm Türk ürünlerini de içeren ticari bir boykot. Bir çok kurum da bu kampanyaya destek veriyor. İlk başlarda afiş ve sloganları oluşturduk. Farklı temalara değindik. Rakamları ve görüntüleri toparladık. Kuzey Kürdistanlılara çağrımız var; turizm için Türkiye’yi tercih etmeyin. Oradan gelen ürünleri boykot edin. Orada katliam yaşanırken insanlarımızın oraya gidip eğlenmesi ve turistik bir gezi yapması ahlaki değil.”
Kampanya İtalya’da da ilgi görüyor. İtalyan aktivistler boykotu anlatan 10 bin adet afişi ülkenin farklı kentlerinde sokak, cafe, okul ve meydanlara astı.
Bir yılda bin 273 şirket kapandı
Türk hükümeti turizm sektörünü açıkladığı yardım paketleri ile kurtarmaya çalışadursun batık krediler son 12 ayda yüzde 35 artışla 1.64 milyar liraya çıktı. Rusya krizinin etkisiyle bu rakamın büyümesi öngörülüyor. Turizim sektöründe son 12 ayda bin 273 şirket kapandı.
Rusya pazarının kapanması, turizmde krizi iyice derinleştirdi. Avrupa’dan da güvenlik gerekçesiyle rezervasyon iptallerinin artması ile beraber Türk turizmci iflas noktasında.
52 milyar lira borç
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre Aralık 2015 itibarıyla turizm sektörü 52 milyar 696 milyon 235 bin liralık kredi kullandı. Kasım 2015’e göre kredi kullanımı 1 milyar 879 milyon 162 bin lira arttı. Aynı dönemde tasfiye edilen alacaklar yani batık kredi oranı da 39 milyon 539 bin lira arttı.
2015 turizm sezonunda Türkiye’ye Almanya’dan 5 milyon 580 bin, Rusya’dan 3 milyon 649 bin, İngiltere’den ise 2 milyon 512 bin 139 turist gelmişti.
İngiltere’de 400 bin iptal
İngiltere’den Türkiye’ye turist taşıyan en büyük firmalardan birisi olan Thomas Cook, 400 bin İngilizin Türkiye seyahatlerini iptal ettiğini ve başka ülkelere yöneldiklerini açıkladı.
Thomas Cook, geçen yıllarda Türkiye’ye yönelik gerçekleştirdiği İngiliz turist rezervasyonlarının yüzde 29’unu Tunus ya da İspanya gibi ülkelere aktardığını açıkladı. Yine İngiltere’deki önemli tur operatörlerinden Thomson ve First Choice şirketlerini bünyesinde barındıran TUI de, 2016 için Türkiye rezervasyonlarında yüzde 40 oranında düşüş olduğunu açıkladı. Türkiye’ye İngiltere’den yılda yaklaşık iki buçuk milyon İngiliz turist gidiyor.
Türkiye’ye güvensizlik
Thomas Cook Başkanı Peter Fankhauser’in, The Guardian’a verdiği demeçte, “Paris ve İstanbul’daki korkunç saldırıların tatilciler üzerinde büyük güvensizlik yarattığı kesindir. Fakat müşterilerimizin paraları halen ceplerinde ve tatil yapmak istiyorlar; onları Yunanistan, İspanya gibi ülkelere yönlendiriyoruz” dedi.
İngiliz Telegraph gazetesinin seyahat ekinde yer alan haberde, İngiliz turistlerin Türkiye ya da Yunanistan’a göre çok daha pahalı olan İspanya, Kanarya Adaları’nı tercih ettikleri yer aldı. Telegraph, İngiliz turistlerin Türkiye’yi tercih etmemesinin ana nedeni olarak da Türkiye’de artan şiddet ortamını gösterdi. Büyük yolcu gemilerini işleten şirketlerin de Türk limanlarına gemi yolculuk planından çıkardıkları bildirildi.
Fransa’da yüzde 60’lık düşüş
Fransa’dan Türkiye’ye gidecek olan turistlerde bu yıl geçen yıla oranla yüzde 60’lık bir düşüşün yaşanacağı belirtiliyor.
Türkiye’ye 2012-2013 yılı tatil sezonunda bir milyonu aşkın Fransız turist gitmişti. Fransa Turizm Şirketleri Sendikası, söz konusu seyahatlerde Fransızların önceliğinin Ege, Karadeniz, Kapadokya ve Akdeniz’in kıyı şeridi olduğunu belirtirken, geçtiğimiz yıl Haziran ayından itibaren Türkiye’deki saldırılar nedeniyle sistematik bir düşüşün yaşandığını ifade etti.
DAİŞ saldırılarından sonra
Söz konusu rezervasyon rakamlarındaki düşüşün özellikle, Ankara’da yaşanan katliamın ardından hızlandığı, Sultanahmet saldırısıyla da doruğa çıktığını ifade eden Fransa Turizm Şirketleri Sendikası, “Oysa Fransız turistler için yaz aylarında tatil yeri açısından Türkiye, Mısır, Tunus gibi ülkeler son yıllarda öne çıkmıştı” ifadelerini kullandı.
Diğer Akdeniz ülkelerine kaydı
Türkiye’de yaşanan katliamlarla birlikte bu yıl rezervasyonların adresi Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya kaymış durumda.
Ocak ayında başlayan rezervasyonlarda, geçtiğimiz yıllara göre Türkiye tercihi yüzde 60 düzeyinde düşüş yaşanıyor.
İstanbul Sultanahmet’te 12 Ocak’ta yapılan intihar saldırısı, Ankara’da barış mitinginde yaşanan katliam, Kürdistan’da yaşanan savaş hali ve Türkiye’de olan biten tüm olaylar, Fransız kamuoyunda yakından takip ediliyor ve bu rezarvasyon iptalinde etkili görülüyor. Fransız basını, İzmir, Antalya, Karadeniz, Kapadokya gibi yerleri tercih eden Fransız turistlerin, Avrupa içi ve Kanarya Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Yunan Adaları’nı tercih eden rezervasyonlara yöneldiğinin altını çiziyor.
İsviçreliler Türkiye’yi sildi
İsviçre’de hem hükümet hem de turizm şirketlerinden Türkiye’ye tatile gidilmemesi uyarısı geliyor. Bir çok sigorta şirketi de Türkiye, Mısır, Tunus gibi ülkelerde can güvenliği olmadığı gerekçesiyle tatil sigortası kabul etmemeye başladı. İsviçre Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak, Türkiye, Mısır, Tunus gibi ülkeleri “yaşam riski bulunan tatil bölgeleri” olarak işaret etti. Bakanlığın açıklamasında, Türkiye’de olası yeni saldırılar olabileceği de belirtilerek, İsviçre vatandaşları uyarıldı.
Rezarvasyonlar giderek düşüyor
İsviçre’nin en büyük tur operatörlerinden olan Kuoni ve Hotelplan firmaları da, müşterilerine aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerde can güvenliğinin bulunmadığı ve bu ülkelere tatile gidilmemesi çağrısında bulunuyor. Kuoni Basın Sözcüsü Maecel Schlatter, “Turistlerimizin seyahat bölgeleri değişti ve biz de bunun değişmesi için gerekli uyarılarımızı yapıyoruz. Son olarak yaşanan saldırı, İsviçre turizmini büyük ölçüde etkiledi. Bu yüzden de Türkiye ve İstanbul seyahatleri için büyük iptaller oldu” dedi.
İsviçre’de yapılan bir kamuoyu araştırma sonucunu göre de İsviçreliler tatil planlarında önemli değişikliğe gidiyor. Kamuoyu araştırması verilerine göre İsviçre’lilerin yüzde 64’ü son dönemlerde yaşanan patlamalardan dolayı seyahat planlarını tekrar gözden geçiriyor.
Türkiye tercihi yüzde 61 düştü
Hotelplan, Kuoni ve Tui gibi isviçre’nin büyük seyahat operatörleri, yaz tatili planlarının en fazla Şubat ayında yapıldığını ancak bu sene yaşanan çatışmalardan ötürü seyahat planlarının bozulduğunu belirtti. Türkiye, Mısır, Tunus rezervasyon sayılarının geçmiş yıllara oranla çok düşük olduğu açıklandı.
Özgür Politika