Esenyurt Dersimliler Derneğinin organize ettiği "Seyit Rıza ve Dersim Tertelesi" konulu söyleşi ve kitap tanıtım etkinliğine "İki tutam saç; Dersim'in kayıp kızları belgeseli" yönetmeni Yazar Nezahat Gündoğan, Yazar Kazım Gündoğan , 3. Bölge Ardahanlılar Derneği, Demokrat Göleliler Platformu ve Muzaffer Oruçoğlu okurları katıldı.
Esenyurt Dersimliler Derneği başkanı Hüseyin Kalanç'ın yönettiği söyleşide Nezahat ve Kazım Gündoğan Dersim katliamı ve sonrasında yaşananlar ile Seyit Rıza'nın idamı hakkında birer sunum yaptı.
Soru cevap bölümünden sonra Kazım ve Nezahat Gündoğan kitaplarını imzalarken, Yazar ve Sanatçı Muzaffer Oruçoğlu selamlanarak "Tohum" ve "Dersim" kitapları tanıtıldı.
Söyleşide ilk sözü alan Nezahat Gündoğan, Dersim katliamı ile ilgili saklanmak istenen gerçekleri araştırmaya 2012 yılında başladıklarını, o günden bu yana 500 kadar tanıkla görüştüklerini belirtti. Dersim katliamı hakkında bilinenlerin çoğunun Nuri Dersimi'nin anılarını yazdığı kitaplara dayandığına dikkat çeken Gündoğan bu eserlerin gerçeği tam anlamıyla yansıtmadığını söyledi.
Gündoğan kadın ve çocukların zehirli gazlarla mağaralarda katledilme hikayelerini olayın tanıklarından dinledikçe gerçekleri halkla buluşturma isteklerinin arttığını dile getirdi.
Tayyip Erdoğan'ın "Dersim konusunda gerekirse özür dileriz" sözlerine neden olan süreci başlatan şeylerden birinin 'Dersim'in kayıp kızları' belgeseli olduğunu dile getiren Nezahat Gündoğan Dersim konusunun ilk kez ‘çözüm süreci’ döneminde gündeme gelebildiğini, buna rağmen devletin katliam belgelerini halka açmadığını da sözlerine ekledi.
Daha sonra söz alan Araştırmacı Yazar Kazım Gündoğan konuşmasına 79 yıl önce idam edilen Seyit Rıza’yı anarak başladı. Dersim sorununun dini baskılara dayandığını belirten Kazım Gündoğan Dersim sorununun ilk olarak Ebu suud Efendi'nin fetvaları ile başladığını belirtti.
‘İsyan ettiler’, ‘cahillerdi’ gibi yalanlarla katliama gerekçe uydurulduğunu belirten Gündoğan; Dersimlilerin Çanakkale ve Kafkas cephesinde savaştığını, ilk meclise 5 vekil yolladıklarını, Dersim’de o dönemde diğer illerden daha çok okul olduğunu ifade etti.
Genç Cumhuriyet’in Alevilere 'Eşit yurttaşlık' sözü vermesine rağmen bu sözü tutmadığını söyleyen Kazım Gündoğan, Dersim’in Aleviliği İslam’la harmanlamayan otantik bir bölge olduğu için Türkleştirme ve Sünnileştirmenin zor yolu ile yapıldığını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)