Aşure, Arabi aylardaki ilk ay olan Muharremin 10. günü anlamına gelirken, her yıl Kurban Bayramı’nı takip eden 21. günde oruca başlanır, 12. günün sonunda aşure yapılır. Nuh Peygamber ile başlayan aşure geleneği 12 İmam’a ithafen dağıtılır buna da 12 imam aşuresi denir. Aleviler, Muharrem orucunda Kerbela’da Hüseyin’in yolunun kesilip susuz “şehit edilmesi” nedeniyle mümkün olduğunca sudan uzak durur. Su yerine şerbetli içecek, ayran ve çay içilir. Etli yemeklerden uzak durulurken, canlıların ise öldürülmesi istenmez. Dal kırmamaya, çiçek koparmamaya da özen gösterilir. Oruç tutulan Muharrem ayında Kerbela’da yaşanan acılar hatırlanır ve bu yüzden kimsenin ağlamamasına dikkat edilir.
‘Alevi halkımız zulme karşı Hüseyin-i duruş gösterdi’
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Muharrem ayına ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Bugün Alevi halkımız ve halklarımız bakımından yas tutma, matem ve acıları yeniden yaşadığı bir gün olarak tarihteki yerini koruyor” denilen açıklamada, “Katledilişlerinden 1335 yıl sonra bile halklarımız Hüseyin’in direniş bayrağını yere düşürmediler. Alevi halkımız zulmün her çeşidine karşı Hüseyin-i duruş gösterdi. Bugün de Muaviye’nin oğlu Yezit’in izinden gidenlerle zulme karşı direnen halklarımız arasındaki mücadele devam ediyor” denildi.
‘Halklarımız Kerbela direnişçilerinin yolundan yürüyecek’
OHAL ile birlikte Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Fakat başta Alevi halkımız olmak üzere halklarımız birleşerek Kerbela direnişçilerinin yolundan yürüyecek. Zulme boyun eğmeyecek. HDK olarak, Alevi halkımızın ve canlarımızın yas-ı matemini, acıları paylaşıyoruz. Kerbela çölünde Yezit tarafından katledilişinin 1335. yılında Hz. Hüseyin’in ve Kerbela şehitlerimizin nezdinde cümle şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz.”
(DİHA)