Aleviler bir araya geldi ve buruda cem yapıp, kurban tığlayacak ve Alevi kurumları toplantılarını düzenleyip, halkla tartışmalar yürütecekler. Alevi kurumları bugün Hacı Bektaş’ta yaptıkları basın açıklamalarında ‘Dergahımızı geri istiyoruz. Devletin müzenin açılış tarihinde yaptıkları etkinliklere katılmayacaklarını ve talepleri karşılanana kadar her 6-7 Ağustosta burada olacaklarını deklere ettiler.
Aleviler 6-7 Ağustos’ta “Eşit Yurttaşlık” ve “Zorunlu din derslerinin kaldırılması” “Dergâhımıza sahip çıkıyoruz, dergâhımızı geri verin ” taleplerinde bulunacaklar. Seslerini Dergahtan yükselten Aleviler çok sayıda Pir’in yürüttüğü Birlik cemi yaparak birlik lokması dağıtacaklar.
15-16 Ağustos tarihlerinde Dergahta her sene devletin etkinlikler yapıldığını belirten kurumlar bu tarihin kendileri için bir önemi olmadığını belirttiler. “15-16 Ağustos tarihleri müzenin açılış tarihidir. Aleviler için önemli olan bir tarih değildir. Tam tersine yanlış bir tarih ve asimilasyon anlamı taşıyor. Dergahı Osmanlılar kapattı Cumhuriyet müze olarak açtı. Bizlerde her 6-7 Ağustos tarihinde gideceğiz ve dergahımızı geri verilmesi talebimizi yineleyeceğiz.” Dediler.
Dergahlar Aleviler için kutsaldır ve bir anlamda Aleviler için okuldur. Türkiye’nin birçok yerinde Dergahlar hala işgal altındadır. Devletin tekçi asimilasyon politikaları ile Dergahların birçoğu camiye ve müzeye dönüştürülmüştür. Dergahlar İslam dinine göre düzenlenmiştir. Aleviler bu duruma karşı çıkmakta ve inanç merkezimiz olan Dergahlarımızı bize geri verin diyorlar. Bunların en başında Alevilerin Serçeşmesi olan Hacı Bektaş-i Veli Dergahıdır. Geçen yıl Ağustos ayında para ödeyerek kendi dergahlarına girmeyi reddeten Aleviler yasaklara rağmen Dergaha girerek cem yapmışlardı. Bugünde tüm kurumlar ve inanç önderleri burada bir araya gelerek Hacı Bektaş-i Veli Dergahının Sünnileştirilmesine tepkilerini dergahtan tüm dünyaya duyuracaklar.
Alevilerin Serçeşmesi Hacı Bektaş-i Veli Dergahı
Hacı Bektaş-i Veli tarafından 13. yüzyılda kurulan Hacı Bektaş-i Veli Dergahı Alevi-Kızılbaş toplumun en önemli inanç ve yönetim merkezi olarak Pirler ve taliplerinin niyaz ettiği bir okul olmuştur. Dergah, tarih boyunca Şah Kalender Çelebi’nin aralarında bulunduğu Osmanlı’ya karşı başlatılan isyanların da merkezi oldu. Osmanlı tarafından hep tehdit olarak görülen ve kimi zaman da zorunlu anlaşmalar yapmak zorunda kaldığı Dergaha, 1800 yılların başında Nakşibendi Tarikatı’na verilerek, yok edilmek edilmek istendi. Asimilasyonu devamı olarak 1826 yılında dergaha cami inşa edildi. O yıllardan bu yana Nakşibendiler dergahta etkili oldu. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte 1925 yılında uygulamaya konulan Tekke ve Zaviyeler Kanunu’yla Alevilerin dergâhına ikinci büyük darbe vuruldu. Dergahlar kapatıldı sahiplerinden alındı içlerinde bulunan elyazması kitaplarında içinde bulunduğu birçok eser çeşitli müzelere dağıtılmıştır.
İlerleyen dönemlerde tek parti rejimi bitti ve içine girilen siyasi süreçte Alevi toplumunun dinamiklerini kontrol altına almak için Hacı Bektaşi Veli Dergâhı 1964 yılının 15-16 Ağustos günlerinde “müze” olarak açıldı. Ancak inanç merkezinin müze olması Aleviler tarafından “asimilasyonunun devamı” olarak nitelendirildi. Aleviler Dergahlarının kendilerine verilmesi talebini sürdürüyor.
hç / Alevinet